Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Oružane snage Urugvaja u borbi protiv koronavirusa

Polovinom marta meseca najveći urugvajski gradovi suočili su se sa nestašicom zaštitnih maski i dezinfekcionih sredstava (gelova) na bazi alkohola, što je tamošnjem stanovništvu zadavalo velike probleme u borbi protiv koronavirusa. Šlužba vojnog zdravstva Oružanih snaga Urugvaja, zbog toga je odlučila da pokrene masovnu proizvodnju i snadbevanje stanovništva pomenutim sredstvima i time omogući stvaranje neophodnih zaiha za predstojeći period. Nosioci ove aktivnosti bile su jedinice oformljene od dobrovoljaca iz Vojne uprave i dela padobranaca iz 14. pešadijskog bataljona. Paralelno sa pomenutom odlukom pristupilo se sprovođenju dodatnih obuka celokupnog medicinskog osoblja koje funkcionise u okviru sistema Ministarstva odbrane Urugvaja, sa posebnim akcentom na jedinice i centre koji se nalaze u manjim i udajenim mestima.

Jedinice mornaričke pešadije Urugvaja u patroli, foto: Ministartsvo odbrane Urugvaja

Odlučeno je takođe da se primarni zadatak nadgledanja granice i borba protiv krijumčarenja droge, oružja i ilegalne trgovine ljudima dopuni zadatkom sprečavanja širenja koronavirusa nedozvoljenim ulaskom zaraženih lica iz drugih područja. Na tom zadatku angažovan je kontingent od oko 1200 vojnika, odnosno oko 800 pripadnika kopnene vojske iz 6. bataljona i 4. konjičkog puka i ostatkom iz redova ratnog vazduhoplovstva i mornarice. Osim navedenog, Ratno vazduhoplovstvo Urugvaja konstantno je angažovano na prevozu civila, državljana Urugvaja, koji su se u datom trenutku nalazili van svoje države, kao i stranih državljana okolnih zemalja, koje su vraćali u njihove matične zemlje. U tu svrhu najviše je korišćen poznati vojni transportni avion “Herkules” C-130B koji se nalazi u Oružanim snagama Urugvaja.

Foto: Ministartsvo odbrane Urugvaja

Posebno se ističu dve vazdušne misije koje su ukupno trajale skoro 60 časova. Prva, trideset tročasovna vazdušna misija podrazumevala je transport 52 državljana Venecuele iz Urugvaja u ovu latinoameričku državu. Let je realizovan na relaciji Karasko-Karakas-Karasko, a prilikom povratka iz Venecuele vraćeno je 40 državljana i stanovnika Urugvaja, dvoje Paragvajaca, dvoje Argentinaca i jedan Kinez. Na ovom letu, avio je izvršio kratko i zaustavljanje u Braziliji, gde je izašlo 15 državljana Brazla koji su se takođe nalazili u Venecueli. Druga misija tokom koje je u matičnu zemlju prevezeno 58 Urugvajaca iz Kolumbije, Bolivije i Paragvaja, trajala je 26 sati.

Foto: Ministartsvo odbrane Urugvaja

Ratno vazduhoplovstvo ustupilo je i jedan od svojih hangara na međunarodnom aerodromu “Karasko”, gde više od sto volontera radi na pripremanju paketa hrane za ugroženo stanovništvo kroz Nacionalni sistem za vanredne situacije. Očekuje se da će na taj način biti pripremljeno i kroz Sistem podeljeno više od 60.000 paketa.

Foto: Ministartsvo odbrane Urugvaja

Kada je reč o ostalim jedinicama, pripadnici 13. oklopno-pešadijskog bataljona i puka “General-potpukovnik Pablo Galarza” u gradu Durazno vrše dekontaminaciju terena sa zemlje i iz vazduha. Ovaj grad, koji se nalazi u centralnom delu zemlje, strateški je izuzetno značajan za Urugvaj jer su u njemu smeštene brojne vojne ustanove, jedinice i orgaizacije Vojske Urugvaja.

Foto: Ministartsvo odbrane Urugvaja

Vojska dnevno isporučuje oko 3.080 obroka i 1.013 paketa sa osnovnim životnim namirnicama, vrši dezinfekciju objekata i vozila na više različitih puktova, a na raspolaganje je stavila i 16 teretnih kamiona, 6 dostavnih vozila kao i jedno sanitetsko vozilo. U bolnicama su postavljeni šatori, kako bi se povećao smeštajni kapacitet pacijenata, a realizuje se i distribucija pijaće vode u ugroženim područjima na teritoriji čitave države. Time je Vojska Urugvaja pored sopstvenih zadataka, svoje pripadnike angažovala i kao podršku lokalnim vlastima i civilnoj administraciji ali i humanitarnim nevladinim organizacijama.

Vredno je pomenuti i da su učenici Vojne gimnazije konstruisali prototip respiratora nazvan “RAPH” (Respirador Artificial para Humanidad) koji se nalazi u završnoj fazi sertifikacije od strane Nacionalne agencije za istraživanja i inovacije. Očekuje se da će proces serijske proizvodnje ovog respiratora vrlo brzo biti pokrenut, a sve se realizuje u saradnji sa Upravom za vojno zdravstvo Oružanih snaga ove zemlje.

Vlade Radulović

vlade.radulovic@cegit.org

Diplomirao je na Fakultetu bezbednosti, Univerziteta u Beogradu. U proteklim godinama, učestvovao je u izradi nekoliko stručnih analiza na temu bezbednosne situacije na Balkanu, uz više desetina objavljenih autorskih tekstova na temu aktuelnih geopolitičkih odnosa u svetu, radikalnih islamističkih pokreta i terorizma. Poseban fokus u radu posvećuje procesu modernizacije Oružanih snaga Republike Srbije i zemalja regiona. Kao vojnopolitički komentator učestvovao je u više od 350 televizijskih i radio emisija u zemlji i regionu, uz preko 500 objavljenih komentara, izjava i analiza u domaćim i inostranim štampanim medijima i portalima. Saradnik je Medija centra “Odbrana”. Govori engleski i ruski jezik uz aktivno služenje španskim jezikom.