DONIRAJ
ANALIZE
AKTIVNOSTI
MULTIMEDIJA
O NAMA
Interaktivna mapa
Mega Menu Link
Account options
My AccountMy OrdersSupport
Connect with us

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Amerike Azija, Australija i Okeanija Bliski istok i afrika Evropa Naoružanje i vojna oprema Articles in English

Aktivnosti

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Publikacije Projekti Vesti

Multimedija

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Reportaže Galerija Podkast (u izradi)

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.

O CeGIT Naš tim U medijima Statut Kontakt

Aktivnosti

Naša vizija je savremeno, stabilno, sigurno i bezbedno društvo.

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Multimedija

Video i foto materijal sa događaja koje pratimo.

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.
Idi nazad

Aselsan i Otokar - Turske zvezde na Eurosatory 2022

Turski proizvođači naoružanja i vojne opreme decenijama su tradicionalno prisutni na svim većim sajmovima, smotrama i sličnim izložbenim događajima širom sveta. Zbog toga je ovogodišnji Eurosatory bio prilika ne samo da se poseti nacionalni paviljon ove zemlje već i štandovi brojnih kompanija kao što su BMC, Aselsan, Otokar, Roketsan i druge. Među brojnim i prilično raznovrsnim eksponatima, čini se da su posebnu pažnju posetilaca privukli upravo izložbeni prostori Aselsana i Otokara, kompanija koje su za ovu priliku predstavile veliki broj projekata i rešenja u različitim segmentima naoružanja i vojne opreme. Tako se na štandovima ove dve kompanije moglo videti gotovo sve, od uređaja za komunikaciju i nišanskih sprava, preko minobacačkih sistema, savremene municije i daljinski upravljanih borbenih stanica, do borbenih vozila pešadije, višenamenskih transportera i MRAP vozila.

U skladu sa tim, jedna od prvih stvari koju su posetioci kompanije Aselsan mogli da primete bio je Alkar, minobacački sistem kalibra 120 mm. Reč je o modernom borbenom modulu koji je opremljen automatskim sistemom za polaganje i punjenje cevi, mehanizmom za kontrolu i apsorpciju sile trzaja, kao i savremenim sistemima za kontrolu vatre. U osnovi platforma Alkar poseduje mogućnost integracije bilo koje vrste domaće ili strane olučene ili glatke cevi minobacača razločitog kalibra, kao i mogućnost integracije na stanionarne i mobilne platforme (gusenična i taktička vozila na točkovima), što mu omogućava izvršavanje širokog spektra misija i zadataka. Sistem poseduje i moderan korisnički interfejs koji omogućava prikaz informacija sa bojnog polja putem kreiranja digitalne mape, a pored ovakvog vida digitalizacije, tu je i napredan sistem osmatranja (Forward Observer Systems), radar za otkrivanje ciljeva (Target Detection Radars) kao i meteorološki sistemi (Meteorological Systems). Minimalan domet Alkara u kalibru 120 mm iznosi 1.500 metara, dok je maksimalan 8.000 metara.

Pored minobacačkog sistema, turska kompanija Aselsan po prvi put je predstavila i specijalno dizajnirani optoelektronski nišanski uređaj povećanog dometa MEROPS (Multi-spectral Extended Range Optical Sight), koji uspešno može da funkcioniše pod dimom i prašinom, dajući prednost srednjim i kratkim toplotnim talasima. Ovaj multispektarski optički nišan baziran je na najnovijim tehnologijama prikupljanja i obrade slike, koji pored tradicionalnog poboljšanja kvaliteta dobijene slike uključuju i najnovije algoritme zasnovane na mašinskom vidu i veštačkoj inteligenciji.

Minobacački sistem Alkar (foto: www.aselsan.com.tr)

Treći, možda i najzapaženiji projekat na štandu Aselsana bila je nova daljinski upravljana borbena stanica (DUBS) pod nazivom Korhan. Primarno oružje ovog borbenog modula je top kalibra 35 mm koji raspolaže sa 300 komada municije, od koje je 100 smešteno u samoj kupoli, dok se dodatnih 200 granata nalazi u trupu vozila. Sekundarno oružje čini spregnuti mitraljez kalibra 7,62 mm, a proizvođač je ostavio mogućnost integracije borbenog modula na kome bi umesto topa primarno oružje bio mitraljez kalibra 12,7 mm, bacača granata kalibra 40 mm i spregnuti mitraljez u pomenutom kalibru 7,62 mm.

Prema navodima iz Aselsana, Korhan može koristiti i pametnu municiju koja je posebno efikasna protiv ciljeva koji se nalaze u zaklonu, protiv oklopljenih i lako oklopljenih ciljeva, kao i protiv ciljeva u vazduhu kao što su niskoleteći avioni, dronovi i helikopteri. Zbog širokog spektra ciljeva po kojima može dejstvovati, Korhan može koristiti i različite tipove municije (protivpešadijsku, protivoklopnu i municiju namenjenu za gađanje ciljeva u vazduhu) koji se mogu menjati čak i tokom trajanja borbe. Sistem poseduje elevaciju topa u rasponu od -10° od +45°.

U segmentu zaštite, Korhan se oslanja na više sistema namenjenih povećanju zaštite same platforme na kojoj je integrisan ovaj borbeni modul. Među njima nalaze se laserski senzori za upozoravanje od neprijateljskog ozračenja i obeležavanja vozila, aktivni sistem za samozaštitu vozila „AKKOR“, kompozitni ili keramički modularni oklop i dimne kutije. Korhan je opremljen i raznovrsnim sistemima za osmatranje neposrednog okruženja vozila i bojnog polja, što komandiru omogućava pregled situacije u radijusu od 360°, a pored sistema za osmatranje namenjenih komandiru vozila, tu su i posebni sistemi za osmatranje namenjenih nišandžiji kao i mini dron namenjen za izviđanje. Ovaj borbeni modul poseduje i sistem za automatsko uzvraćanje vatre na položaj odakle je dejstvovano po vozilu, na osnovu akustičnog senzora za detekciju vatre.

Na štandu drugog turskog proizvođača, kompanije Otokar, predstavljeno je čak šest vozila i to platforma Tulpar (u varijanti lakog tenka sa topom kalibra 105 mm, i varijanti borbenog vozila pešadije sa DUBS kalibra 30 mm), zatim borbeno vozilo Arma u varijanti 8x8 i DUBS-om kalibra 30 mm, odnosno varijanti 6x6 i DUBS-om kalibra 25 mm, kao i dva vozila i porodice Kobra II, u varijanti oklopnog transportera i MRAP vozila, odnosno platforme otporne na mine i dejstva iz zasede.

Laki tenk Tulpar u kalibru 105 mm (foto: www.defense.otokar.com.tr)

Kada je reč o lakom tenku baziranom na platformi Tulpar, glavnu vatrenu moć čini top kalibra 105 mm sa automatskim punjenjem i mogućnošću korišćenja svih vrsta NATO granata, raketizovanih projektila i navođenih protivoklopnih raketa. Pored glavnog topa, tenk poseduje i spregnuti mitraljez kalibra 7,62 mm kao i automatski bacač granata kalibra 40mm. Tulpar poseduje modularnu zaštitu tako da se njen nivo može modifikovati u skladu sa željama kupca, a visoka mobilnost i manja težina vozila od klasičnog tenka omogućavaju pristup terenima koji nisu dostupni drugim platformama. Uz sve navedeno, dodatno se može instalirati i sistem aktivne zaštite koji dodatno unapređuje izdržljivost vozila od dejstva neprijatelja. Pored standardne tročlane posade (vozač, komandir i nišandžija), u tenku se mogu naći i dva vojnika koja u slučaju potrebe mogu brzo izaći iz vozila i pružiti zaštitu od neposrednje pretnje.

Sa druge strane, borbeno vozilo pešadije (BVP) bazirano na platformi Tulpar, oslanja se na daljnski upravljanu borbenu stanicu kalibra 30 mm koju proizvodi izraelska kompanija Rafael. Iako ovo vozilo poseduje dosta sličnosti sa prethodno pomenutim Tulpar tenkom (pre svega u pogledu modularnosti zaštite), njihova sličnost se tu završava budući da se ipak radi o dva različita koncepta, naoružanih različitim sistemima. Tulpar BVP poseduje Samson borbeni modul koji pored topa kalibra 30 mm, poseduje i spregnuti mitraljez kalibra 7,62 mm, kao i dva lansera za višenamenske rakete Spajk LR 1&2. Kupola poseduje i sistem aktivne zaštite Trofej (Trophy), koji se do sada pokazao kao veoma dobar i izuzetno pouzdan u zaštiti oklopnih vozila i posada koje se nalaze u njima.

U segmentu višenamenskih oklopnih borbenih vozila, turski Otokar predstavio je i dva vozila iz porodice Arma. Prva platforma u konfiguraciji 8x8, poseduje integrisani DUBS sa topom kalibra 30 mm i spregnutim mitraljezom kalibra 7,62 mm, a na nju se mogu ugraditi i L-UMTAS protivoklopne vođene rakete dugog dometa. Platforma poseduje i amfibijske sposobnosti zahvaljujući kojim Arma 8x8 može savladavati vodene prepreke brzinom od oko 8 km/h bez prethodne pripreme. Ukoliko je pak reč o konfoguraciji 6x6, na sajmu u Parizu je bila predstavljena verzija koja poseduje DUBS sa topom kalibra 25 mm i spregnutim mitraljezom kalibra 7,62 mm. Oba vozila, bez obzira na pogonsku formulu, mogu se prema zahtevima kupca i potrebama korisnika prilagoditi sprecijalizovanim namenama i vršiti funkciju komandnih, ambulantnih, inžinjerijskih ili vozila za logistiku.

Arma 8x8 poseduje amfibijske sposobnosti (foto: www.defense.otokar.com.tr)

Poslednja dva modela koja je na ovogodišnjem sajmu predstavila turska kompanija Otokar bila su vozila Kobra 4x4 u dve konfiguracije - MRAP i oklopni transporter. U ovim vozilima mogu se smestiti vozač, komandir i 9 vojnika, a takođe postoji i verzija sa troja, odnosno petora vrata. Inače, Kobra II vozila posebno odlikuje nisko težište vozila koje je rezultat njegove niske siluete i malog klirensa, što pored svih postojećih sistema dodatno olakšava skrivanje vozila i poboljšava upravljanje i manevrisanje vozilom. Porodica Kobra II vozila poseduje i nezavisni sistem vešanja što omogućava bolju pokretljivost na lošim putevima kao i bolje perfomanse u off-road vožnji. Na vozilo se može montirati borbena stanica u vidu otvorene kupole za jednog člana posade kao i daljinski upravljana borbena stanica sa mitraljezima kalibra 7,62 mm i 12,7 mm, dok se po ugledu na platformu Arma 6x6 potencijalno može integrisati i DUBS sa automatskim topom kalibra 25 mm. Maksimalna deklarisana brzina vozila Kobra II po uređenim, asfaltnim putevima, prema rečim proizvođača iznosi 110 km/h.

Petar Matović

Student osnovnih akademskih studija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, međunarodne studije. Od 2021. godine angažovan je kao stažista-istraživač Centra za geostrateška istraživanja i terorizam.
Student osnovnih akademskih studija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, međunarodne studije. Od 2021. godine angažovan je kao stažista-istraživač Centra za geostrateška istraživanja i terorizam.

Najnovije