DONIRAJ
ANALIZE
AKTIVNOSTI
MULTIMEDIJA
O NAMA
Interaktivna mapa
Mega Menu Link
Account options
My AccountMy OrdersSupport
Connect with us

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Amerike Azija Bliski istok i afrika Naoružanje i vojna oprema

Aktivnosti

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Publikacije Projekti Vesti

Multimedija

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Reportaže Galerija Podkast (u izradi)

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.

O CeGIT Naš tim U medijima Statut Kontakt

Aktivnosti

Naša vizija je savremeno, stabilno, sigurno i bezbedno društvo.

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Multimedija

Video i foto materijal sa događaja koje pratimo.

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.
Idi nazad

Sajam naoružanja i vojne opreme „Expodefensa 2019”

U Bogoti je od 2. do 4. decembra meseca održan sedmi međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Expodefensa 2019”. Na važnost ovog događaja ukazuje i podatak da su svečanoj ceremoniji otvaranja prisustvovali zamenica predsednika Kolumbije Marta Lucija Ramirez Blanko, nedavno postavljeni ministar odbrane i doskorašnji ministar spoljnih poslova Kolumbije Karlos Holmes Trujilo, njegov zamenik Gonzalo Gunjoz i drugi visoki predstavnici Oružanih snaga Kolumbije, kao i ličnosti iz diplomatskog, političkog i javnog života ove zemlje, te visoka delegacija Španije, koja je na ovom sajmu imala status počasnog gosta.

Atmosfera i okolnosti u kojima je održan sajam NVO u Bogoti učinili su da taj sajam bude jedna od najzahtevnijih sajamskih manifestacija u protekloj godini. Naime, svega nekoliko dana pre otvaranja, predsednik je proglasio policijski čas kako bi sprečio nasilje i nerede širih razmera na ulicama glavnog grada. Protesti koji traju širom zemlje usmereni su protiv predsednika države Ivana Dukea i njegove vlade, a učesnici kao ključni razlog navode korupciju, kao i sve veće ekonomske i socijalne teškoće sa kojima se drava suočava. Do završetka sajma u okršaju policije i demonstranata povređeno je više osoba, a tri su smrtno stradale. Zbog toga je na ulicama glavnog grada Kolumbije tokom trajanja sajma bilo izuzetno primetno prisustvo vojske i policije.

Pored političkih previranja, „Expodefensa 2019” će, nažalost, ostati upamćena i po ubistvu francuskog inženjera svetski poznate kompanije „Thales” na ulicama Bogote. Ipak, što se događaja u sajamskom prostoru tiče, sve je proteklo bez većih incidenata i problema.

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

Prema zvaničnom saopštenju organizatora, eksponate i izložbeni prostor, koji je obuhvatao više od 10.000 kvadratnih metara, tokom tri dana sajma obišlo je više od 13000 posetilaca, a svoje proizvode i usluge, te postojeća unapređena konceptualna rešenja, kao i prototipove, predstavio je 251 izlagač iz 26 zemalja sveta. Tim brojkama treba dodati i podatak da je tokom tri dana sajma, manifestaciju posetilo 60 zvaničnih i visoko rangiranih delegacija, kao i 120 akreditovanih novinara iz preko 20 država, što dovoljno potvrđuje značaj koji „Expodefensa” ima za Latinsku Ameriku i Karipski region, a i šire. Zbog toga domaćin, čini se sa pravom, navodi da sajam u Bogoti predstavlja epicentar tehnološkog razvoja i inovacija u oblasti naoružanja i vojne opreme, namenjene jedinicama na kopnu, moru i vazduhu, te kao zauzima lidersku poziciju u ovom delu sveta.

Kada je o izlagačima reč, pored domaćina Kolumbije, izuzetno zapaženo mesto pripalo je nacionalnim paviljonima SAD, Velike Britanije, Francuske, Brazila, Izraela, Turske i Španije. Osim njih, kao izlagači bile su prisutne i kompanije iz Švedske, Bugarske, Litvanije, Južne Koreje, Ukrajine, Belgije, Nemačke, Kanade, Čilea, Holandije, Paname i drugih zemalja. Pored velikog broja izlagača, zvaničnih delegacija i zainteresovane stručne javnosti, ovogodišnja „Expodefensa” potvrdila je činjenicu da Evropske kompanije koje proizvode naoružanje i vojnu opremu, sagledavaju prostor Latinske Amerike ne samo kao izuzetno značajno tržište za njihove proizvode već i kao tržište sa izuzetno velikim potencijalom.

Sudeći po interesovanjima potencijalnih kupaca i zvaničnih delegacija, najveću pažnju ovogodišnjeg sajma privukla su konceptualna rešenja, složeni borbeni sistemi i platforme iz proizvodnog programa svetski poznatih kompanija „MBDA” i „Airbus”, sa kojima sarađuje ili najavljuje saradnju i naše Ministarstvo odbrane. Pored njih, tu su i turske kompanije „Aselsan” i „Otokar”, italijanski „Leonardo”, izraelski „Rafael” i švedski „SAAB”, čiji predstavnici su istakli da su više nego zadovoljni prvim danom sajma. Takođe, svoja dostignuća u oblasti bezbednosti i odbrane, predstavile su i kompanije zemlje domaćina, među kojima je posebno interesovanje vladalo za novu generaciju borbenih višenamenskih vozila kompanije „Armor International”, koja su rezultat zajedničke saradnje kompanija iz Kolumbije i SAD.

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

Od zemalja iz okruženja, na ovogodišnjem sajmu najorganizovanije su nastupile kompanije iz Brazila. Oko dvadesetak kompanija okupljenih oko asocijacije ABIMDE predstavilo je svoja dostignuća, proizvode i usluge u oblasti odbrane i zaštite. Posebno interesovanje vladalo je za proizvodni program kompanija „Embraer”, „Iveco”, „IACIT”, „M&K”, „Kryptus”, „Avionics”, „Taurus”, „Altave” i „Avibras”. Inače, Brazil učešće na „Expodefensa 2019” ostvaruje upravo kroz pomenutu asocijaciju i brazilsku agenciju za promociju izvoza, a uz podršku resornog ministarstva odbrane i ministarstva spoljnih poslova.

Za tri dana sajma, pored složenih borbenih sistema, predstavljena su i najnovija dostignuća u oblasti prateće opreme koja se koristi kako u oružanim snagama, tako i za rekreativne, sportske i lovačke svrhe. Reč je o različitoj vrsti opreme i kamera za noćno snimanje i osmatranje, sa pratećim softverom koji izuzetno brzo i jednostavno kontroliše i objedinjuje sistem u jednu celinu, zatim različitim sistemima osvetljenja i rasvete zasnovane na led tehnologiji, zaštitno-balističkoj opremi namenjenoj za različite okolnosti i uslove u kojoj se koristi, kao i sistema za nadgledanje i zaštitu životne sredine.

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

Održano je i 15 međunarodnih radionica i konferencija, koncipiranih tako da obrade širok spektar tema – od inovacija u oblasti kamuflažne odeće koju koriste vojnici u borbenim misijama, do smanjenja korupcije i povećanja nivoa integriteta oružanih snaga. Posebno interesovanje među stručnom zajednicom i posetiocima postojalo je za teme koje su se odnosile na daljinski upravljane sisteme, mape puta za potencijalni razvoj svemirskog programa u Kolumbiji, satelitski video-nadzor, kao i obaveštajni pristup u borbi protiv droge.

Leonardo i CODALTEC zajedno u Kolumbiji

Italijanska kompanija „Leonardo” i kolumbijski CODALTEC, potpisali su Memorandum o razumevanju i time zvanično otpočeli saradnju na polju istraživanja i razvoja potencijalnih projekata i poslovnih prilika u Kolumbiji. Fokus buduće saradnje biće usmeren na procenu tržišta i identifikaciju zajedničke saradnje u toj oblasti, uz potencijalni transfer tehnologija ka kolumbijskom ministarstvu odbrane i kompaniji „CODALTEC”. Inače, Leonardo je na prostoru Kolumbije prisutan decenijama unazad, pre svega kroz isporuku sistema za kontrolu vazdušnog saobraćaja, helikoptera i različitih odbrambenih sistema.

Takođe, valja napomenuti da je italijanska kompanija, predstavila posetiocima sajma svoj radar iz porodice „Kronos”, pod nazivom „Kronos Land”. Reč je mobilnom multifunkcionalnom radarskom sistemu namenjenom za protivvazduhoplovnu odbranu i zaštitu obalskog pojasa. Dizajniran je tako da može da vrši nadzor i praćenje ciljeva, te da obavlja pojedine funkcije iz segmenta elektronskog ratovanja. Ima visok stepen mobilnosti i može se uspešno integrisati i u širu mrežu protivvazdušne odbrane. Činjenica je da Kolumbija godinama pokušava da pronađe adekvatno rešenje za zaštitu svoje obale, pa je ova premijera i potpisani memorandum potencijalna najava skorijeg posla i nabavke upravo „Kronos Land-a” za potrebe kolumbijskih oružanih snaga.

Gripen - Buduća okosnica RV Kolumbije

Sudeći prema najavama sa ovogodišnjeg sajma, Kolumbija bi uskoro mogla da zameni postojeći izraelski „Kfir” novim avionima „Gripen”, švedskog proizvođača „SAAB”. Reč je o 15 potpuno novih vazduhoplova, koji po standardu i novou opreme odgovaraju letelicama koje se nalaze u upotrebi u RV Brazila i Švedske. Švedski proizvođač ponudio je, sa vrlo kratkim rokom isporuke (svega tri godine od zaključenja ugovora) 12 jednoseda u varijanti „Gripen E” kao i tri dvoseda u varijanti „Gripen F”, uz prenos tehnologija lokalnim kompanijama sa kojima je već uspostavljen kontakt, integraciju različitih sistema naoružanja, uključujući i raketu vazduh-vazduh dugog dometa „Meteor”, kao i avioniku i prateće opto-elektronske uređaje poslednje generacije. Celokupan posao, pratiće i pristup povlašćenom finansiranju preko švedske vlade kao i različiti finansijski aranžmani na koje zvanična Bogota može da računa. Na osnovu svih informacija koje su se čule tokom proteklog sajma može steći utisak da je RV Kolumbije na korak od nabavke novog vazduhoplova.

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

Inače, nešto ranije RV Kolumbije i njihovo Ministarstvo odbrane, saopštili su da tragaju za novim vazduhoplovima, koji će u budućnosti činiti okosnicu avijacije, te da su u najužem izboru upravo švedski „Gripen”, kao i američki F-16 ali i evropski „Eurofighter Typhoon”. Ranija praksa u ovoj južnoameričkoj zemlji bila je nabavka polovnih letelica, ali se tokom eksploatacije javljao niz problema, pre svega oko logistike, održavanja i nabavke rezervnih delova, pa bi se nabavkom novih aviona konačno stavila tačka na to pitanje.

F-16 u bojama RV Kolumbije

Paralelno sa pregovorima na štandu švedskog proizvođača „SAAB”, američka kompanija „Lockheed Martin” predstavila je posetiocima sajma u Bogoti maketu svog poznatog borbenog aviona F-16, i to u najsavremenijoj verziji, ukrašenu bojama Ratnog vazduhoplovstva Kolumbije. Da li je reč o marketinškom triku ili ne ostaje da se vidi, ali valja istaći da je na izložbenom štandu predstavljena najnaprednija verzija F-16, koja podrazumeva najmoderniju specifikaciju naoružanja, uređaja i prateće opto-elektronske opreme, poput AESA radara AN/APG-83 i modularnih računara misije, višenamenskih sistema za distribuciju podataka, sistema satelitske navigacije, nišanskog kontejnera „Sniper”, sistema za upravljanje protivelektronskim merama i najsavremenijih sistema samozaštite. Pored toga, proizvođač napominje da najnoviju verziju karakteriše i do 50% duži životni vek u odnosu na sve prethodne verzije F-16.

Jasno je da SAD nude Kolumbiji najnoviju verziju svog borbenog aviona, zasnovanu na naprednoj tehnologiji. Reč je o verziji F-16V Viper, za koju su do sada interesovanje pokazali, ili potpisali ugovore o nabavci, Bahrein, Maroko, Indonezija, Tajvan i Slovačka, kao i nekoliko zemalja koje su najavile modernizaciju postojećih aviona F-16 i dovođenje na standard F-16V, poput Singapura, Južne Koreje i Grčke. Takođe, treba imati u vidu i izuzetno dobre odnose na relaciji Vašington-Bogota, kao i privilegovan položaj koji Kolumbija ima u različitim programima i mehanizmima u SAD, a koji se tiču pomoći, podrške i prodaje svoje vojne opreme i naoružanja drugim zemljama. Zbog toga će biti vrlo interesantno videti kako će se okončati priča oko kupovine novih borbenih aviona.

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

Nerazjašnjeno ubistvo

Ovogodišnji sajam u Kolumbiji obeleio je i jedan nemili događaj – ubistvo četrdeset petogodišnjeg inženjera francuske kompanije „Thales”, koje se desilo ispred jednog kolumbijskog restorana prvog dana sajma kasno uveče. Iako se u prvi mah sumnjalo na pljačku, zvaničnici kolumbijske policije ubrzo su odbacili tu tezu, saopštivši da je najverovatnije u pitanju naručeno ubistvo, koje je počinio profesionalni izvršilac. U prilog ovoj tvrdnji navode činjenicu da je ubica prišao stradalom s leđa, dok je sa kolegom izlazio iz restorana koji se nalazi u poznatoj gradskoj četvrti „Chapinero”. Kolega koji se nalazio pored žrtve tokom napada nije povređen. U Bogotu su stigli i predstavnici Francuske, koji zajedno sa kolumbijskim kolegama pokušavaju da rasvetle ovaj slučaj.

Tekst je objavljen u januarskom broju magazina Odbrana 

Galerija fotografija

Vlade Radulović

Diplomirao je na Fakultetu bezbednosti, Univerziteta u Beogradu. U proteklim godinama, učestvovao je u izradi nekoliko stručnih analiza na temu bezbednosne situacije na Balkanu, uz više desetina objavljenih autorskih tekstova na temu aktuelnih geopolitičkih odnosa u svetu, radikalnih islamističkih pokreta i terorizma. Poseban fokus u radu posvećuje procesu modernizacije Oružanih snaga Republike Srbije i zemalja regiona. Kao vojnopolitički komentator učestvovao je u više od 550 televizijskih i radio emisija u zemlji i regionu, uz preko 700 objavljenih komentara, izjava i analiza u domaćim i inostranim štampanim medijima i portalima. Saradnik je Medija centra „Odbrana”. Govori engleski i ruski jezik uz aktivno služenje španskim jezikom.
Diplomirao je na Fakultetu bezbednosti, Univerziteta u Beogradu. U proteklim godinama, učestvovao je u izradi nekoliko stručnih analiza na temu bezbednosne situacije na Balkanu, uz više desetina objavljenih autorskih tekstova na temu aktuelnih geopolitičkih odnosa u svetu, radikalnih islamističkih pokreta i terorizma. Poseban fokus u radu posvećuje procesu modernizacije Oružanih snaga Republike Srbije i zemalja regiona. Kao vojnopolitički komentator učestvovao je u više od 550 televizijskih i radio emisija u zemlji i regionu, uz preko 700 objavljenih komentara, izjava i analiza u domaćim i inostranim štampanim medijima i portalima. Saradnik je Medija centra „Odbrana”. Govori engleski i ruski jezik uz aktivno služenje španskim jezikom.

Najnovije