DONIRAJ
ANALIZE
AKTIVNOSTI
MULTIMEDIJA
O NAMA
Interaktivna mapa
Mega Menu Link
Account options
My AccountMy OrdersSupport
Connect with us

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Amerike Azija, Australija i Okeanija Bliski istok i afrika Evropa Naoružanje i vojna oprema Articles in English

Aktivnosti

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Publikacije Projekti Vesti

Multimedija

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Reportaže Galerija Podkast (u izradi)

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.

O CeGIT Naš tim U medijima Statut Kontakt

Aktivnosti

Naša vizija je savremeno, stabilno, sigurno i bezbedno društvo.

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Multimedija

Video i foto materijal sa događaja koje pratimo.

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.
Idi nazad

Srpski Despot - Savremeno višenamensko oklopno vozilo iz Bratunca

Od premijernog predstavljanja na ulicama Banjaluke početkom januara meseca 2019. godine do danas, višenamensko oklopno vozilo „despot” pretrpelo je više od 50 različitih modifikacija. Nastalo kao rezultat rada inženjera i stručnjaka Tehničkog remonta Bratunac, a na osnovu zahteva Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske, ubrzo je privuklo pažnju ne samo domaće već i stručne javnosti na globalnom planu. Kada se sagledaju sve karakteristike, nema dileme da je srpski „despot” vozilo koje je vrlo konkurentno na tržištu u svojoj klasi.

Kada je na proslavi Dana Republike Srpske u Banjaluci 9. januara 2019. premijerno predstavljen „despot”, prvo višenamensko oklopno vozilo proizvedeno u pogonima kompanije Tehnički remont Bratunac, pažnja koju je izazvao vrlo brzo je prevazišla regionalne okvire. Takvo interesovanje zabeleženo je i na sajmu NVO u Beogradu „Partner 2019”. Iako je put od ideje do realizacije pomenutog projekta bio izuzetno kratak, konstruktorski tim sačinjen od strunjaka za mehaniku, elektroniku i naoružanje stvorio je na bazi zahteva antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske multifunkcinalnu platformu izuzetno visokih performansi.

„Despot” je savremeno višenamensko oklopno vozilo sa pogonom na sva četiri točka, namenjeno pripadnicima snaga bezbednosti za obavljanje izuzetno širokog spektra zadataka. Pored patrolnih i izviđačkih misija, ta platforma može se koristiti i za prevoz i podršku jedinicama za specijalne operacije, protivoklopnu, protivterorističku i protivgerilsku borbu, kao komandno vozilo, vozilo za kontrolu granica i teritorija, vozilo za osmatranje ali i kao sanitetsko, odnosno medicinsko vozilo.

Njagove osnovne karakteristike bazirane na formuli brzina-pouzdanost-balistička zaštita-brza reakcija posade, i pomenuta modularnost i visok stepen pokretljivosti u izuzetno složenim terenskim i vremenskim uslovima danju i noću, zainteresovali su brojne kupce širom sveta. Zbog svojih karakteristika i pojedinih koncepcijskih rešenja, čini se da je primarna namena do sada predstavljenih modela ipak više usmerena na upotrebu u okviru realizacije zadataka pripadnika policijskih snaga. No, i pored toga, u kratkom roku zadovoljeni su svi vojni standardi, obavljen je skoro celokupan proces opitovanja i provera, a podršku u razvoju i testiranju prižili su i domaći zavodi i inženjeri iz Srbije, uključujući i Tehničko opitni centar Vojske Srbije.

Brzina i prohodnost

Iako shodno namenama, može postojati više razičitih varijanti tog vozila, maksimalna težina osnovne verzije „despota” iznosi 14 tona (11 tona bez tereta, plus tri tone ukupnog tereta sa posadom), uz mogućnost nadogradnje do 16 tona. Dužina vozila iznosi 6,05 m, širina 2,56 m, visina 2,70 m, uz međuosovinski razmak od 3,5 m i prilično povoljan klirens od svega 0,48 metara.

„Despot” je nastao na osnovu zahteva antiterorističke jedinice Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (foto: trb.ba)

Platformu pogoni Mercedesov MTU 926 LA motor zapremine 7,2 litra i snage 322 KS, sa automatskim šestostepenim menjačem 3000SP kompanije Allison i dvobrzinskim razvodnikom pogona sa blokadom diferencijala. Uz pogon na sva četiri točka sa nezavisim vešanjem srpski „despot” poseduje i centralni sistem za kontrolu pritiska u pneumaticima, ABS sistem protiv blokiranja točkova prilikom kočenja, kao i dva asimetrična rezervoara goriva ukupne zapremine 400 litara. Temperaturni raspon u kome je moguća nesmetana eksloatacija vozila iznosi od -30 do +50 stepeni Celzijusa, a napajanje električnom energijom vrši se pomoću alternatora snage 100A i dve baterijske jedinice snage 2x12V 240 Ah.

Posebna odlika ovog vozila u odnosu na njegove konkurente jeste brzina, jer se i pored velike mase „despot” na otvorenom putu može kretati brzinama do oko 130 km/h, a autonomija kretanja po najtežim terenskim uslovima je oko 700 km. Tokom eksploatacije platforma uspešno savlađuje nagib do 50%, bočne nagibe do 30%, vertikalne prepreke od 0,5 m, kao i vodene prepreke do dubine od 1,1 m sa prilaznim uglom od 40 stepeni i izlaznim uglom od 43 stepena. Ovakve performanske vozila potvrđuju jednu od njegovih glavnih odlika - sposobnost kretanja i savladavanja vrlo zahtevnih i specifičnih terena i prepreka. Šasija vozila postavljena je na točkove sa dvodelnim čeličnim felnama koji poseduju „run-flat“ uloške, uz dimenzije pneumatika 395x85 R20.

Borbena komponenta i balistička zaštita

Iako se naoružana verzija ovog vozila oslanja na daljinski upravljanu borbenu stanicu DUBS sa mitraljezom kalibra 7,62 mm, bacačem granata kalibra 40 mm i dnevno-noćnim uređajem za otkrivanje, identifikaciju i automatsko praćenje cilja, dodatnim modifikacijama moguća je integracija i direktno upravljanih borbenih stanica - turela, ali i protivoklopnih sistema. Na platformi su takođe integrisani i bacači dimnih kutija kao i kamere koje poboljšavaju situacionu svest vozača i komandira, budući da na panelima koji se nalaze unutar vozila omogućavaju prikaz okruženja od 360 stepeni.

Međutim, modifikacija se ne ogleda samo u pogledu integracije naoružanja, već i promene prostora unutar samog vozila. U slučaju da se na platformi „despota” nalazi DUBS, nišandžija je leđima okrenu prednjem kraju vozila i dejstvo po zadatom cilju vrši putem džojstika i monitora koje ima ispred sebe. Ipak, posebno su zanimljivi nagoveštaji koji govore da se u perspektivi i daljem razvoju može očekivati i integracija lakih prenosnih raketnih sistema PVO ili minobacača na tu platformu.

U osnovnoj verziji ostvaren je nivo 2 prema STANAG 4569 (foto: trb.ba)

Kada je reč o balističkoj zaštiti posade i elemenata vozila, u osnovnoj verziji ostvaren je nivo 2 prema STANAG 4569 (odnosno FB6 prema standardu EN1522), što omogućava uspešnu zaštitu od dejstva naoružanja kalibra do 7,62 mm, uključujući i zaštitu od dejstva pancirne municije kalibra 7,62x39 mm, kao i protivpešadijskih mina, odnosno zaštitu od eksplozija (do 6 kg eksploziva ispod svakog točka i centralnog dela vozila) nivoa 2a i 2b prema STANAG 4569 stadardu. Kao i u ostalim segmentima, i ova komponenta podložna je unapređenju i dodatnim modifikacijama. Telo vozila - „školjka”, izrađeno je od pancirnog čelika velike tvrdoće, ali se u slučaju potrebe balistička zaštita može dodatno povećati na nivo 3 prema pomenutom standardu STANAG 4569, postavljanjem dodatnog oklopa.

Unutrašnjost vozila - po principu kapsule

Zapremina putničkog prostora u kome je smeštena posada iznosi 12 kubih metara, čime je unutrašnjost vozila znatno komfornija u odnosu na većinu drugih vozila iz ove kategorije. Namenjen je za prevoz do devet članova posade po principu tri plus šest sa punom opremom, ali je ostavljena i mogućnost dodatne modifikacije mesta i rasporeda sedenja, budući da je predviđen prostor za još dva dodatna sedišta. U svim varijantama „despota” putnička kabina izrađena je po principu kapsule. Takav koncept podrazumeva da je kabina (i prostor unutar nje) konstruisana kao dodatno ojačana, odnosno nezavisna celina odvojena od pogonskog dela ili drugih segmenata vozila, čime je povećana zaštita posade u slučaju eksplozije ili direktnog pogotka u motor.

Ulazak i izlazak iz vozila moguć je putem bočnih vrata (za vozača, pomoćnika vozača/nišandžiju i komandira) i hidraulične rampe sa zadnje strane za brzo iskrcavanje, odnosno ukrcavanje ostatka posade. Brzina spuštanja hidraulične rampe iznosi do pet sekundi, a pored navedenog, vozilo je moguće napustiti i preko dva posebno dizajnirana otvora na krovu te platforme.

Još jedna specifična karakteristika ogleda se u postojanju blindiranog „panoramskog krova“ koje se nalazi u prednjem delu vozila u kome su smešteni vozač i komandir. Reč je o otvoru koji pomenutim članovima posade treba da pruži dodatni uvid u situaciju i stanje iznad platforme, odnosno da ukaže na potencijalne pretnje sa visine, pre svega tokom policijskih operacija u naseljenim mestima (zgrade, visoki objekti i slično).

Komforna unutrašnjost višenamenskog oklopnog vozila iz Bratunca (foto: trb.ba)

Prostor za sedenje posade koja se prevozi unutar vozila postavljen je u sredini i podrazumeva da pripadnici snaga bezbednosti sede okrenuti leđima jedni drugima, prateći kroz blindirane prozore situaciju oko vozila, uz mogućnost otvaranja vatre i dejstva kroz postojeće puškarice.

Vozilo je klimatizovano sektorskim, odnosno dvozonskim automatskim klima-uređajem, uz postojanje sistema za ventilaciju i hermetizaciju, čime je obezbeđena zaštita posade od bioloških i hemijskih agenasa.

Kada se sagledaju sve karakteristike, nema dileme da je srpski „despot” vozilo koje je vrlo konkurentno na tržištu u svojoj klasi. Odnos cena-kvalitet i sve veća potreba jedinica za specijalne operacije za platformama ovakvog tipa sigurno će doprineti da se vozilo iz Bratunca pojavi širom svetskih meridijana.

Tekst je objavljen u februarskom broju magazina Odbrana”

Vlade Radulović

Diplomirao je na Fakultetu bezbednosti, Univerziteta u Beogradu, a svoje akademsko usavršavanje nastavio je kao stipendista Misije OEBS na master studijama Fakulteta političkih nauka u Beogradu, na modulu „Međunarodna bezbednost”. Uspešno je savladao program „Terrorism and Counterterrorism: Comparing Theory and Practice” holandskog Univerzitet u Lajdenu i „Arctic Development” kanadskog Univerziteta Alberta. Kao vojni komentator učestvovao je u više od 600 televizijskih i radio emisija u zemlji i regionu, uz preko 850 objavljenih komentara, izjava i analiza. U proteklim godinama, bio je angažovan u izradi nekoliko stručnih analiza na temu bezbednosne situacije na Balkanu, a poseban fokus u radu posvećuje procesu modernizacije Oružanih snaga Republike Srbije i zemalja regiona. Stalni je saradnik Medija centra „Odbrana” specijalizovane vojne ustanove Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije. Govori engleski i ruski jezik uz aktivno služenje španskim jezikom.
Diplomirao je na Fakultetu bezbednosti, Univerziteta u Beogradu, a svoje akademsko usavršavanje nastavio je kao stipendista Misije OEBS na master studijama Fakulteta političkih nauka u Beogradu, na modulu „Međunarodna bezbednost”. Uspešno je savladao program „Terrorism and Counterterrorism: Comparing Theory and Practice” holandskog Univerzitet u Lajdenu i „Arctic Development” kanadskog Univerziteta Alberta. Kao vojni komentator učestvovao je u više od 600 televizijskih i radio emisija u zemlji i regionu, uz preko 850 objavljenih komentara, izjava i analiza. U proteklim godinama, bio je angažovan u izradi nekoliko stručnih analiza na temu bezbednosne situacije na Balkanu, a poseban fokus u radu posvećuje procesu modernizacije Oružanih snaga Republike Srbije i zemalja regiona. Stalni je saradnik Medija centra „Odbrana” specijalizovane vojne ustanove Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije. Govori engleski i ruski jezik uz aktivno služenje španskim jezikom.

Najnovije