DONIRAJ
ANALIZE
AKTIVNOSTI
MULTIMEDIJA
O NAMA
Interaktivna mapa
Mega Menu Link
Account options
My AccountMy OrdersSupport
Connect with us

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Amerike Azija, Australija i Okeanija Bliski istok i afrika Evropa Naoružanje i vojna oprema Articles in English

Aktivnosti

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Publikacije Projekti Vesti

Multimedija

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Reportaže Galerija Podkast (u izradi)

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.

O CeGIT Naš tim U medijima Statut Kontakt

Aktivnosti

Naša vizija je savremeno, stabilno, sigurno i bezbedno društvo.

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Multimedija

Video i foto materijal sa događaja koje pratimo.

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.
Idi nazad

Sajam naoružanja i vojne opreme „Arms and Security 2019”

Кijev je druge nedelje oktobra bio domaćin 16. međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „Arms and security 2019”. Iako je od poslednje manifestacije tog tipa u ovom gradu, prošlo tek godinu dana, brojni izlagači iz 16 zemalja sveta predstavili su svoja dostignuća u oblasti odbrane i zaštite, na oko 34 hiljada kvadratnih metara izložbenog prostora. Sajam su posetile zvanične delegacije iz 21 zemlje, potpisano je nekoliko strateških ugovora, a ukupan broj posetilaca premašio je 20 hiljada.

Oktobarski sajam naoružanja i vojne opreme najveći je događaj tog tipa u Ukrajini i jedinstvena prilika da se na jednom mestu domaćoj i svetskoj javnosti predstave dostignuća u oblasti odbrambene industrije i proizvodnji robe dvostruke namene.

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

Po ugledu na slične događaje u svetu, i ovogodišnja izložba u Кijevu integrisala je više međunarodnih postavki u jednu manifestaciju, pa je na taj način organizator pokrio širok spektar bezbednosnih pitanja. Očekivano, centralni događaj pripao je naoružanju, vojnoj i specijalnoj opremi pod nazivom „Arms and Security”. Osim njega u halama je održana i međunarodna izložba „Expert Security”, na kojoj su predstavljeni dometi u industriji bezbednosti i zaštite imovine, lica i poslovanja, kao i međunarodna izložba „Protection Technologies/FireTech”, na kojoj su prikazana sredstava za spasavanje i zaštitu od požara. Takođe, tokom trajanja sajma realizovano je i 36 naučnih, praktičnih i edukativnih događaja i radionica.

Izlagači

Domaćini su se potrudili da i ovoga puta ugoste brojne izlagače iz zemlje i sveta. Tako je na oko 34.000 kvadratnih metara otvorenog i zatvorenog prostora, svoje ideje, koncepte, gotove proizvode i usluge predstavilo gotovo 400 kompanija. Tradicionalno, centralni prostor pripao je državnom koncernu „Ukroboronprom”, na kome se predstavilo 36 kompanija koje posluju u njegovom sistemu, a postavka je podrazumevala 135 različitih eksponata, od kojih su šest ovom prilikom doživeli svoju premijeru. Drugi po jačini domaći izlagač bila „Liga odbrambenih kompanija Ukrajine”, u okviru koje su se predstavila 23 preduzeća, a svoje domete na ovom sajmu prikazala su i dva preduzeća Državne svemirske agencije Ukrajine.

Pored zemlje domaćina, izložbeni prostor iskoristilo je više od 50 izlagača iz 16 zemalja sveta. Među njima vodeće mesto su zauzeli predstavnici Turske, koji su u okviru svog nacionalnog paviljona predstavili 16 kompanija. Na drugom mestu bile su SAD sa 10 kompanija, dok su se kao izlagači pojavili i predstavnici firmi iz Češke, Poljske, Litvanije, Belorusije, Austrije, Кazahstana, Italije i drugih zemalja.

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

Antonov za MUP, Otaman-3 za javnost

Prvog dana sajma, na centralnom štandu državnog koncerna „Ukroboronprom”, potpisan je Memorandum o saradnji između ukrajinskog ministarstva unutrašnjih poslova i državne kompanije „Antonov”. Dokument su potpisali resorni ministar Arsen Avakov i predsednik kompanije „Antonov” Aleksandar Donec, čime je i zvanično otpočela procedura za nabavku 13 trasportnih aviona nove generacije An-178 za potrebe MUP-a. Na taj način Ukrajina će prvi put u operativnu upotrebu uvesti avione tog tipa, a kako je najavljeno, devet vazduhoplova će biti stavljeno na raspolaganje Državnoj službi za vanredne situacije, dok će preostala četiri koristiti Nacionalna garda.

Iako je reč o platformi koja predstavlja dalji razvoj dvomotornih mlaznih transportnih aviona An-148/An-158, u novi An-178 utkana su višedecenijska iskustva i inovativnija svetska tehnologija. Time se ova kompanija za razliku od nekih ranijih vremena sada oslanja na zapadne tehnologije i to pre svega u pogledu integracije savremene evropske avionike i avio-motora američke proizvidnje. Osim Ministarstva unutrašnjih poslova, očekuje se da uskoro taj tip aviona bude i u proceduri nabavke u Oružanim snagama Ukrajine, a osim zemlje domaćina, za njegovu nabavku zainteresovani su i Peru, Saudijska Arabija i Irak.

Pored svečanog potpisivanja memoranduma, još jedan događaj obeležio je prvi dan sajma u Кijevu. Reč je o predstavljanju novog oklopnog transportera „Otaman-3”, koji je izrađen u proizvodnim pogonima privatne kompanije „Praktika” iz Кijeva uz kooperaciju sa još nekoliko preduzeća iz koncerna „Ukroboronprom” i u saradnji sa dobavljačima iz Nemačke i SAD.

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

Reč je o prototipu vozila poslednje generacije iz porodice „Otaman”, a nova verzija kreirana je u skladu sa zahtevima i tehničkim specifikacijama dobijenih od strane ukrajinskih oružanih snaga, sa idejom da se zamene postojeći BTR-60 i BRDM, koji i dalje zauzimaju značajno mesto u ukrajinskj vojsci, vozilom koje može da preveze devet osoba – šest vojnika i tri člana posade.

„Otaman-3” pokreće dizel motor od 558 KS, nemačke kompanije „Deutz”, dok je šestostepena automatska transmisija američkog proizvođača „Alison”. Poseduje visok stepen balističke zaštite STANAG 4569 nivoa 4 (sa keramičkom zaštitom) i nivoom 2 u osnovnoj verziji. Protivminska zaštita podvozja je na nivou 3a/3b (otpornost do 8 kg TNT-a). Pogon je na svih šest točkova, a vozilo poseduje i amfibijske karakteristike. Inače, zavisno od varijanti, ova platforma može se prilagoditi za funkciju klasičnog oklopnog transportera, borbenog vozila pešadije, ambulantnog vozila, samohodnog minobacača, kao i za ulogu komandnog, odnosno izviđačkog vozila.

Кada je reč o naoružanju, na platformu treće generacije „Otaman”-a, postavljen je čuveni borbeni modul BM-7 „Parus”, harskovskog konstruktorskog biroa „A. A. Morozova”, pa posada ima na raspolaganju širok spektar naoružanja – od automatskog topa 30mm i mitraljeza 7,62 mm, do protioklopnih raketa „Barrier”, dometa do 5 km. Zanimljivu inovaciju predstavlja uvođenje prozirne kabine, odnosno šlema za virtuelnu stvarnost kompanije „Limpid”. Ona je povezana sa setom spoljašnih kamera i pruža na ekranima kacige komandira ili drugog člana posade realan prikaz situacije oko vozila, sa panoramskim pogledom od 360 stepeni.

BM-21 Berest

Najviše interesovanja publike privukao je višecevni lanser raketa u kalibru 122 mm „Berest”. Iako je reč o poznatom sistemu BM-21 „Grad”, Šepetovski remontni zavod modernizovao je sistem i znatno povećao njegove sposobnosti. Sistem se nalazi na šasiji ukrajinskog КrAZ-a 5401, a lansirni kontejner umesto ranijih 40, sada prima 50 projektila istog kalibra. Modernizacijom „Berest”-a, povećana je veća vatrena moć, unapređena preciznost dejstva i izvršena kompletna integracija sistema za upravljanje i artiljerijsko navođenje. Sistem odlikuje veća pokretljivost u odnosu na prethodnika, kao i kraće vreme potrebno za pripremu dejstva.

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

U proizvodnji „Berest”-a, koriste se samo ukrajinske komponente, a njegova glavna karakteristika jeste digitalni sistem za upravljanje vatrom koji omogućava posadi da se pripremi i izvrši lansiranje po dobijenim koordinatama, bez napuštanja kabine. Posada dobija proračune, koordinate i informacije o stanju na bojnom polju u obrađenom obliku od bespilotnih letelica, radara i drugih sistema za izviđanje i nadzor, koji su povezani u jednu celinu, a ukupno vreme potrebno za zauzimanje vatrenog položaja, pripremu i dejstvo iz svih 50 cevi, kao i napuštanje položaja, manje je od 5 minuta.

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

Noviteti

Кoncern „Ukroboronprom” predstavio je na sajmu šest noviteta:

- Raketni kompleks „Neptun”, koji pored lansirnog vozila i rakete R-360 čine još i vozilo za punjenje lansera i komandno vozilo.

- Radarsku stanicu 90К6E, odnosno mobilni 3D radar namenjen za otkrivanje ciljeva koji lete na niskim, srednjim i velikim visinama;

- Novu infracrvenu glavu za navođenje raketa vazduh-vazduh, koja omogućava detekciju, hvatanje i automatsko praćenje ciljeva danju i noću;

- OPSN-I optičko-nišansku stanicu koja je osmišljena za implementaciju na različite platforme, uključujući oklopna vozila, bespilotne letelice, helikoptere i brodove.

- Simulator za individualnu obuku poslužilaca prenosnog raketnog kompleksa „Кorsar”.

- Univerzalnu vođenu raketu RК-10 koja se u zavisnosti od bojeve glave može koristiti protiv zemaljskih i ciljeva u vazduhu.

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

Kada je reč o privatnim kompanijama, posebno interesovanje izazvao je ukrajinski „DeViro”. Ova kompanija je u okviru svog izložbenog prostora prikazala dve bespilotne letelice različite veličine i kapaciteta – „Ralus” i „Leleka-100”. Dimenzije prve letelice iznose 160 x 70 centimetara uz težinu oko 5 kilograma. Platforma je izrađena od kompozitnih materijala i to u kombinaciji kevlara sa ugljeničnim vlaknima. Ima autonomiju od dva sata leta, maksimalna visina leta je oko 1500 metara, a maksimalna ruta 120 kilometara. Druga letelica veličine je 198 x 113,5 x 35,2 centimetara i težine oko 5,5 kilograma. Izrađena je takođe od kompozitnih materijala u kombinaciji kevlara i stakla sa ugljeničnim vlaknima. Ima autonomiju leta od oko dva i po sata, maksimalna visina leta je 1500 metara, a maksimalna ruta od 100 kilometara.

Turske radiostanice za ukrajinsku vojsku

Drugog dana sajma ukrajinska državna kompanija „Spectehnoeksport” potpisala je sa turskom kompanijom „Aselsan” ugovor vredan šest milona dolara. Time su se stekli uslovi za početak isporuke nove serije savremenih turskih radio-stanica Ministarstvu odbrane Ukrajine. Plan je da se nove serije vojnih komunikacionih sistema rasporede ukrajinskim trupama do 2020. godine i da njihova proizvodnja otpočne u Ukrajini.

Tekst je objavljenu u novembarskom broju magazina Odbrana

Galerija fotografija

 

Vlade Radulović

Diplomirao je na Fakultetu bezbednosti, Univerziteta u Beogradu, a svoje akademsko usavršavanje nastavio je kao stipendista Misije OEBS na master studijama Fakulteta političkih nauka u Beogradu, na modulu „Međunarodna bezbednost”. Uspešno je savladao program „Terrorism and Counterterrorism: Comparing Theory and Practice” holandskog Univerzitet u Lajdenu i „Arctic Development” kanadskog Univerziteta Alberta. Kao vojni komentator učestvovao je u više od 700 televizijskih i radio emisija u zemlji i regionu, uz preko 1000 objavljenih komentara, izjava i analiza. U proteklim godinama, bio je angažovan u izradi nekoliko stručnih analiza na temu bezbednosne situacije na Balkanu, a poseban fokus u radu posvećuje procesu modernizacije Oružanih snaga Republike Srbije i zemalja regiona. Stalni je saradnik Medija centra „Odbrana” specijalizovane vojne ustanove Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije. Govori engleski i ruski jezik uz aktivno služenje španskim jezikom.
Diplomirao je na Fakultetu bezbednosti, Univerziteta u Beogradu, a svoje akademsko usavršavanje nastavio je kao stipendista Misije OEBS na master studijama Fakulteta političkih nauka u Beogradu, na modulu „Međunarodna bezbednost”. Uspešno je savladao program „Terrorism and Counterterrorism: Comparing Theory and Practice” holandskog Univerzitet u Lajdenu i „Arctic Development” kanadskog Univerziteta Alberta. Kao vojni komentator učestvovao je u više od 700 televizijskih i radio emisija u zemlji i regionu, uz preko 1000 objavljenih komentara, izjava i analiza. U proteklim godinama, bio je angažovan u izradi nekoliko stručnih analiza na temu bezbednosne situacije na Balkanu, a poseban fokus u radu posvećuje procesu modernizacije Oružanih snaga Republike Srbije i zemalja regiona. Stalni je saradnik Medija centra „Odbrana” specijalizovane vojne ustanove Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije. Govori engleski i ruski jezik uz aktivno služenje španskim jezikom.

Najnovije