DONIRAJ
ANALIZE
AKTIVNOSTI
MULTIMEDIJA
O NAMA
Interaktivna mapa
Mega Menu Link
Account options
My AccountMy OrdersSupport
Connect with us

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Amerike Azija, Australija i Okeanija Bliski istok i afrika Evropa Naoružanje i vojna oprema Articles in English

Aktivnosti

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Publikacije Projekti Vesti

Multimedija

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Reportaže Galerija Podkast (u izradi)

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.

O CeGIT Naš tim U medijima Statut Kontakt

Aktivnosti

Naša vizija je savremeno, stabilno, sigurno i bezbedno društvo.

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Multimedija

Video i foto materijal sa događaja koje pratimo.

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.
Idi nazad

Konferencija „Značaj međunarodne vojne saradnje i doprinos mirovnih operacija u uspostavljanju i očuvanju mira”

Centar za geostrateška istraživanja i terorizam organizovao je 7. juna ove godine u hotelu Hyatt Regency Belgrade, konferenciju pod nazivom „Značaj međunarodne vojne saradnje i doprinos mirovnih operacija u uspostavljanju i očuvanju mira”.

Konferenciju je pozdravnim govorom otvorio predsednik Centra za geostrateška istraživanja i terorizam, Vlade Radulović, koji se učesnicima i gostima zahvalio na dolasku i podršci koju pružaju našoj organizaciji. On je u svom govoru istakao zadovoljstvo činjenicom da skupu prisustvuje više od 120 predstavnika državnih institucija, diplomatskog osoblja, akademske zajednice i medija, kao i ličnosti iz javnog i društvenog života Republike Srbije.

U nastavku konferencije, na temu dosadašnjih iskustava, perspektiva i buduće saradnje Vojske Srbije (VS) sa drugim državama, kao i iskustava i rezultata dosadašnjeg angažovanja Republike Francuske i Mađarske u mirovnim misijama i operacijama širom sveta, prisutnim gostima su se kao panelisti obratili:

  • Ambasador Dijana Ivančić, pomoćnik ministra za bezbednosnu politiku Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije;
  • Pukovnik dr Mirjana Milenković, načelnik Centra za mirovne operacije Operativne uprave (J-3) Generalštaba Vojske Srbije;
  • Pukovnik Loran Vonderšer, izaslanik odbrane Republike Francuske u Republici Srbiji;
  • Potpukovnik Pal Feješ, izaslanik odbrane Mađarske u Republici Srbiji;

Učesnici konferencije bili su saglasni u oceni da je Republika Srbija, unutar međunarodne zajednice, pozicionirana kao odgovoran i kredibilan partner koji doprinosi unapređenju mira i bezbednosti, kako u regionu tako i širom sveta. U prilog tome govori i činjenica da naše oružane snage imaju dugu tradiciju učestvovanja u mirovnim misijama, još od 1956. godine i tadašnje misije Ujedinjenih nacija (UN) na Sinaju. Iako je od tada do danas prošlo više od 60 godina, VS će se prema najavama ponovo vratiti na ovo područje i uzeti učešće u misiji zajedno sa pripadnicima Oružanih snaga SAD.

Panelisti na konferenciji „Značaj međunarodne vojne saradnje i doprinos mirovnih operacija u uspostavljanju i očuvanju mira” (foto: CeGIT tim)

Tokom svog izlaganja, Ambasador Dijana Ivančić, naglasila je da Republika Srbija predstavlja kontributora broj jedan u jugoistočnoj Evropi i trećeg na kontinentu kada je reč o samom učešću naših snaga u mirovnim misijama i operacijama. Uz to, poseban akcenat stavljen je na činjenicu da je procenat učešća žena pripadnica VS veći od 10%, što predstavlja veliki iskorak, budući da je prosek na nivou Ujedinjenih nacija ispod 4 procenta. U skladu sa tim, zaključeno je i da Srbija ne samo da gradi nova partnerstva, već istovremeno neguje, čuva i ne zaboravlja stara prijateljstva i podršku koja nam je pružena u prošlim vremenima.

Pukovnik dr Mirjana Milenković je tokom obraćanja iznela podatak da pripadnici Ministarstva odbrane i Vojske Srbije učestvuju trenutno u osam misija i operacija, od kojih su pet Ujedinjenih nacija i tri Evropske unije. U njima je na izvršavanju zadataka angažovano 279 pripadnika među kojima su kako štabni oficiri i vojne posmatrači, tako i pešadijska odeljenja, vodovi, čete i medicinsko osoblje. Najbrojnija misija od 177 članova VS je misija UNIFIL u Libanu, dok je druga po brojnosti misija MINUSCA u Centralnoafričkoj Republici u kojoj se nalazi samostalna vojna bolnica VS nivoa 2+, u kojoj je angažovano 78 pripadnika. Centar za mirovne operacije VS od UN dobio je i sertifikate za tri kursa - za štabne oficire u mirovnim misijama, za zaštitu civila i za vojne posmatrače, što je omogućilo Centru da svake godine sertifikuje oko 700 lica iz sistema odbrane Srbije i drugih zemalja. Uz sve navedeno, pukovnik Milenković je naglasila i da su tokom učešća u misijama i operacijama, pripadnici Vojske Srbije pokazali izuzetno visok stepen obučenosti i profesionalnosti, zbog čega su dobili i brojna priznanja i nagrade.

U nastavku konferencije, prisutnima se obratio i izaslanik odbrane Republike Francuske u Srbiji, pukovnik Loran Vonderšer koji je konstatovao da je u trenutno nestabilnoj situaciji u svetu neophodno da se izgradi saradnja, budući da su sukobi sve intenzivniji, a postoje i grupe koje imaju pristup sofisticiranom naoružanju. Podsetio je takođe i na privrženost Francuske multilateralizmu, saradnji sa međunarodnim organizacijama i jačanju odnosa sa drugim evropskim državama. U skladu sa tim, pukovnik Vonderšer nedvosmisleno je naglasio da Francuska otvoreno podržava evropski put Srbije i naše punopravno članstvo u Evropskoj uniji.

Potpukovnik Feješ, izaslanik odbrane Mađarske u Republici Srbiji, u svom izlaganju osvrnuo se na istorijski kontekst učešća oružanih snaga Mađarske u mirovnim misijama širom sveta. Poseban segment obraćanja bio je usmeren na zajedničku saradnju sa Vojskom Srbije u okviru UNFICYP mirovne misije UN na Kipru, kao i prisustva Mađarske na prostoru Zapadnog Balkana.

Fotografije sa ovogodišnje konferencije možete pogledati u našoj galeriji slika.

Integralni HD video snimak konferencije „Značaj međunarodne vojne saradnje i doprinos mirovnih operacija u uspostavljanju i očuvanju mira” možete pogledati na kraju teksta ili na našem zvaničnom YouTube kanalu CeGIT Srbija.

Integralni video snimak konferencije „Značaj međunarodne vojne saradnje i doprinos mirovnih operacija u uspostavljanju i očuvanju mira” (video: www.youtube.com/CeGIT Srbija)

Najnovije