DONIRAJ
ANALIZE
AKTIVNOSTI
MULTIMEDIJA
O NAMA
Interaktivna mapa
Mega Menu Link
Account options
My AccountMy OrdersSupport
Connect with us

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Amerike Azija, Australija i Okeanija Bliski istok i afrika Evropa Naoružanje i vojna oprema Articles in English

Aktivnosti

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Publikacije Projekti Vesti

Multimedija

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Reportaže Galerija Podkast (u izradi)

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.

O CeGIT Naš tim U medijima Statut Kontakt

Aktivnosti

Naša vizija je savremeno, stabilno, sigurno i bezbedno društvo.

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Multimedija

Video i foto materijal sa događaja koje pratimo.

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.
Idi nazad

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2021”

Jubilarni deseti po redu Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Partner 2021” otvoren je 11. oktobra u halama 1 i 4 Beogradskog sajma. Tradicionalno, organizovan pod pokroviteljstvom Ministarstva odbrane Republike Srbije i kompanije Jugoimport-SDPR, ovaj događaj pružio je priliku domaćim kompanijama odbrambene industrije, regionalnim ali i stranim izlagačima da potencijalnim kupcima, klijentima i široj javnosti predstave svoja dostignuća i projekte u oblasti savremenog naoružanja i vojne opreme. Na oko 26.000 m2 zatvorenog i otvorenog izložbenog prostora ovogodišnjeg sajma, učešće je uzelo 148 izlagača, od kojih je 132 iz Srbije, a 16 iz inostranstva. Uprkos nepovoljnoj zdravstvenoj situaciji nastaloj usled pandemije virusa COVID-19, ukupan broj učesnika povećao se u odnosu na prethodni, „Partner 2019“, na kome je svoje proizvode i usluge predstavilo 128 izlagača. Očekivano, suorganizator sajma i integrator domaće odbrambene industrije, kompanija Jugoimport-SDPR, izložila je veliki broj sistema među kojima su se našli i noviteti poput savremenog borbenog vozila „lazanski” i borbenih vozila iz porodice „lazar”, veće vatrene moći.

„Lazanski” obeležio „Partner 2021”

Centralnu tačku ovogodišnjeg sajma zauzelo je premijerno predstavljanje novog domaćeg borbenog vozila „lazanski”, nazvanog po nedavno preminulom ambasadoru Republike Srbije, vojnom komentatoru i novinaru Miroslavu Lazanskom. Reč je o najmodernijem višenamenskom oklopnom borbenom vozilu sa pogonskom formulom 8x8, težine između 26 i 36 tona, zavisno od konfiguracije. Vozilo može da preveze do 13 članova posade i dužine je 8 metara, širine 3,2 metra i visine 2,6 metara.

Borbeno vozilo „lazanski” sa topom kalibra 57 mm (foto: www.cegit.org/Tamara Urošević)

Vatrena moć vozila oličena je u borbenom modulu AU-220M Bajkal sa topom kalibra 57 mm, mitraljezom kalibra 7,62 mm i mogućnostima integrisanja do dve protivoklopne vođene rakete. Teoretska brzina gađanja topom iznosi 80 granata u minutu sa isto toliko granata u borbenom kompletu, dok borbeni komplet mitraljeza sadrži 500 metaka. Deklarisani vertikalni domet pomenutog topa je do 7,5 km, a horizontalni do 14,5 km, što ovom borbenom vozilu omogućava uspešno dejstvo protiv oklopnih vozila i tenkova protivnika, neprijateljskih fortifikacija i žive sile, ali i niskoletećih objekata.

Balistička zaštita vozila štiti posadu unutar platforme od dejstva municje kalibra 30 mm sa čeone strane (STANAG 4569 Nivo 5) i municije kalibra 7,62 mm sa svih strana (STANAG 4569 Nivo 3). Posada u vozilu zaštićena je i od dejstva minsko-eksplozivnih sredstava punjenja do 10 kilograma TNT ispod svakog točka i centralnog dela platforme (STANAG 4569 Nivo 4a i 4b).

Veća vatrena moć „lazara 3” i dron-kamikaza „gavran”

Veliko interesovanje prisutnih posetilaca ovogodišnjeg sajma izazvalo je i oklopno vozilo za borbenu podršku pešadiji „lazar III P”. Reč je o daljem razvoju koncepta domaćeg vozila „lazar” koje u borbenom segmentu umesto ranije integrisane daljinski upravljane borbene stanice kalibra 12,7 mm, odlikuje borbeni modul sa dvocevnim topom kalibra 30 mm (30x210 mm) i četiri protivoklopne vođene rakete kalibra 145 mm. Zahvaljujući integrisanom modulu podržanom novim optoelektronskim sistemom upravljanja vatrom, omogućeno je uspešno dejstvo po ciljevima na zemlji i vodi, na udaljenostima do 2.000 metara. Gustina vatre pomenutog topa je oko 900 metaka u minutu, a efikasno hranjenje topa omogućeno je automatskim punjačem kapaciteta 220 metaka (110 metaka po automatu).

U ostalim verzijama „lazara” koje su predstavljene na izložbi, između ostalih nalaze se i nova verzija sa ruskom kupolom 32V01, odnosno jednocevnim topom kalibra 30 milimetara i mitraljezom 7,62 mm, kao i ranije prikazana platforma sa trocevnim topom kalibra 20 milimetara (borbeni modul „kerber” sa protivavionskim topom M55). Ova vozila odlikuje balistička zaštita nivoa 3 STANAG 4569 od dejstva municije kalibra 7,62 mm i nivoa 3a i 3b STANAG 4569 od dejstva minsko-eksplozivnih sredstava.

„Partner 2021” bio je prilika da se prikaže i razvoj domaćih bespilotnih letelica-projektila (loitering) porodice „gavran”. U ovom segmentu predstavljeni su projekti „gavran 145” i „gavran 2”. Reč je o izviđačko-udarnim platformama namenjenim za izviđanje terena u realnom vremenu i dejstvo po širokom spektru ciljeva smeštenih u dubini neprijatelja. Ovo vrlo jeftino dalekometno sredstvo može služiti za uništavanje tenkova i druge oklopne tehnike neprijatelja, komandnih mesta, komunikacijskih čvorišta, artiljerijskih položaja, žive sile i drugih pokretnih i stacionarnih ciljeva.

Efikasni domet platforme „gavran 145” u odnosu na komandnu stanicu iznosi do 150 km, uz autonomiju leta između 3 i 5 časova (u zavisnosti od brzine i konfiguracije terena). Masa korisnog tereta je 15 kg, dok je ukupna masa letelice oko 50 kg. Dalji razvoj ove bespilotne letelice rezultirao je projektom pod nazivom „gavran 2”, koja je nešto većeg kalibra - 175 mm, ali i manjeg dometa (oko 80 km). Masa bojeve glave je 20 kg, dok je ukupna masa platforme 60 kg. Ove bespilotne letelice-projektili mogu se lansirati i u rojevima iz višecevnih lansirnih kontejnera.

Gosti iz inostranstva

Kada je reč o izlagačima iz inostranstva, čini se da su najviše pažnje privukle evropska korporacija Airbus i ruski Rosoboroneksport. Osim njih, svoje naouržanje i vojnu opremu izložile su kompanije iz Austrije, Bosne i Hercegovine, Kine, Kanade, Danske, Finske, Francuske, Nemačke, Hrvatske, Italije, Rusije, Slovenije, Švedske, Švajcarske, Ujedinjenog Kraljevstva i Sjedinjenih Američkih Država.

Državna korporacija AO Rosoboroneksport (AO Рособоронэкспорт) po prvi put na Sajmu izlaže svoj program i učestvuje kao integrator zajedničkog ruskog izlaganja, koje je ujedno i prvo individualno rusko izlaganje na „Partneru”. U ruskom paviljonu, Rosoboronexport predstavio je makete sistema PVO srednjeg dometa Buk-M3E Viking i amfibijskog višenamenskog aviona Be-200, dok je i pored najave izostalo predstavljanje izviđačko/borbene bespilotne letelice Orion-E. Na pratećem promo materijalu i u katalozima predstavljene su i eksportna verzija taktičke bespilotne letelice Orlan-10E, amfibijski oklopni transporter BT-3F, oklopni transporter K-16, oklopno vozilo pešadije K-17 zasnovano na najnovijoj jedinstvenoj borbenoj platformi Bumerang, višecevni lanser raketa Tornado-G, laki amfibijski tenk Sprut-SDM, kao i čamci projekta 031160E i BK-16E. Kao posebno interesantni izdvojili su se ranije pomenuti modul - daljinski upravljana borbena stanica 32V01 kalibra 30 mm i borbeni modul AU-220M Bajkal u kalibru 57 mm, Centralnog naučno-istraživačkog instituta Burevestnik (Центральный научно-исследовательский институт „Буревестник”).

U okviru ruskog izložbenog prostora, pored Rosoboroneksporta i CNNI Burevestnik, svoje proizvode izložili su i rusko preduzeće TPK Argus-NB koje je predstavilo termovizijske nišane različite namene, zatim preduzeće Dedal-NB AD sa optičkim i IC nišanskim spravama, kompanija GK Stilsoft sa autonomnim kompleksima za video i televizijsko osmatranje AVANPOST i MUROM, kao i sistem za video osmatranje produženog perimetra - VIDEOZASLON. Kompanija Polyus-ST prikazala je modele mobilnog alarmnog sistema KAYMAN i sistem zaštite „radio barijera”. U ruskom paviljonu postavljeni su i štandovi za holdinge Državne korporacije Rosteh Tehnodinamika, koje predstavljaju municije za različite tipove oružja i vojne tehnike, kao i kompanija Švabe (Shvabe) sa svojim proizvodima civilne namene.

Naročito zapaženo mesto među stranim izlagačima, pripalo je kompaniji Airbus. Ove godine u okviru njihovog izložbenog prostora predstavljene su makete helikoptera H145M, srednjeg taktičkog transportnog helikoptera H225M, vojnog transportnog aviona C295, kao i model najnovijeg putničkog aviona A220. Međutim, ove godine kompanija Airbus ima evropskog konkurenta, italijansku kompaniju S.p.A. Leonardo. Po prvi put od osnivanja „Partnera”, ova italijanska kompanija učestvuje na beogradskom sajmu i predstavlja lake borbene avione M346 kao i vojni transportni avion C-27J Spartan.

Izložbeni prostor evropske korporacije Airbus (foto: ww.cegit.org/Tamara Urošević)

Kineska odbrambena industrija prisutna je u okviru izložbenog prostora korporacije NORINCO, na kom su između ostalog predstavljene i makete borbenog vozila VN1 8x8, amfibije VN16, glavnog borbenog tenka VT4, samohodnog protivavionskog topa SWS2 kalibra 35 mm, samohodne haubice PLC-155/52 (SH15) kalibra 155 mm, višecevnih lansera raketa, laserski vođene bombe i protivoklopnog projektila Red Arrow 9A.

Od regionalnih izlagača, najveća gužva, a čini se i najviše ugovorenog posla, bilo je na štandu kompanije Tehnički remont Bratunac (TRB) iz Republike Srpske. Kao i tokom prethodnog sajma, izložbenim prostorom dominiralo je višenamensko oklopno vozilo „despot”, a prateći program upotpunili su i poluautomatski pištolj RS 9 Vampir, kao i različite vrste upaljača.

Povod za unapređenje bilateralnih odnosa

Kao i tokom prethodnih godina, „Partner 2021“ predstavlja odličnu priliku za uspostavljanje nove ali i dalje unapređenje već postojeće vojnotehničke saradnje Vojske Srbije i Ministarstva odbrane sa oružanim snagama drugih zemalja. Već prvog dana sajma, sklopljen je vojno-tehnički sporazum između Vlada Republike Srbije i Azerbejdžanske Republike. Stupanjem ovog sporazuma na snagu, koji je potpisan od strane ministra odbrane Srbije Nebojše Stefanovića i ministra odbrambene industrije Azerbejdžana Madata Gulijeva, stvara se pravni osnov za dalju saradnju u vojnoekonomskoj i vojnotehničkoj sferi.

Takođe je potpisan i Memorandum o razumevanju Ministarstva odbrane Republike Srbije i Ministarstva odbrane Kraljevine Španije, koji se tiče unapređenja saradnje u oblasti industrije, naoružanja i opreme i intenziviranja vojnotehničke i saradnje u oblasti odbrambene industrije. Na sastanku ministra odbrane sa španskim nacionalnim direktorom za naoružanje, admiralom Santijagom Ramonom Gonzalesom Gomezom konkretno je ugovorena nabavka dva transportna aviona C-295 i većeg broja helikoptera H-145M kompanije Airbus.

Ujedno su održani i bilateralni sastanci sa: ministrom nacionalne odbrane i veterana otadžbine Republike Angole generalom vojske Žoa Ernestom doš Santosom, načelnikom Generalštaba Nacionalne narodne Armije DNR Alžir generalom armijskog korpusa Saidom Šengrihom, poverenikom za odbranu Vlade Mađarske Gašparom Marothom i sa zamenikom direktora Federalne službe za vojnotehničku saradnju Ruske Federacije Andrejem Bojcovim. Drugog dana sajma ministar odbrane razgovarao je i o unapređenju vojnotehničke i vojnoekonomske saradnje sa ministarkom spoljnih poslova Indije Menakaši Leki, general majorom Oružanih snaga SR Nigerije Olufemijem Olatubosunom Olujedom, sa brigadnim generalom Tomasom Lornom direktorom za istočnu i centralnu Evropu Direkcije za naoružanje Ministarstva vojske Republike Francuske ali i sa stalnim sekretarom Ministarstva odbrane Republike Kipar Andreasom Lukom.

Galerija fotografija

Tamara Urošević

Apsolventkinja Fakulteta bezbednosti, smera Odbrana, na Univerzitetu u Beogradu. Glavne oblasti interesovanja vezane su za međunarodnu bezbednost, naoružanje i Rusku Federaciju. Od 2020. godine angažovana je kao istraživačica Centra za geostrateška istraživanja i terorizam.
Apsolventkinja Fakulteta bezbednosti, smera Odbrana, na Univerzitetu u Beogradu. Glavne oblasti interesovanja vezane su za međunarodnu bezbednost, naoružanje i Rusku Federaciju. Od 2020. godine angažovana je kao istraživačica Centra za geostrateška istraživanja i terorizam.

Najnovije