DONIRAJ
ANALIZE
AKTIVNOSTI
MULTIMEDIJA
O NAMA
Interaktivna mapa
Mega Menu Link
Account options
My AccountMy OrdersSupport
Connect with us

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Amerike Azija, Australija i Okeanija Bliski istok i afrika Evropa Naoružanje i vojna oprema Articles in English

Aktivnosti

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Publikacije Projekti Vesti

Multimedija

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Reportaže Galerija Podkast (u izradi)

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.

O CeGIT Naš tim U medijima Statut Kontakt

Aktivnosti

Naša vizija je savremeno, stabilno, sigurno i bezbedno društvo.

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Multimedija

Video i foto materijal sa događaja koje pratimo.

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.
Idi nazad

Realizovana združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021”

Završni dan združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Munjeviti udar 2021” realizovan je u nedelju na privremenom poligonu „Pešter”, na Pešterskoj visoravni, nadomak Tutina. Učešće u prikazu neposredno je uzelo 2337 pripadnika Oružanih snaga Republike Srbije, dok je posredno bilo uključeno oko 5000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. Jedna od najvećih vežbi ovog tipa realizovanih u proteklih nekoliko godina, u kojoj je bilo angažovano oko 15000 vojnika, otpočela je 15. juna, a svoj krajnji prikaz imala je na pomenutom poligonu 27. juna.

Tema vežbe bila je ojačana taktička grupa u izvođenju napadne operacije, dok su se ciljevi odnosili na prikaz odlučnosti i vatrene mogućnosti snaga Vojske Srbije za odgovor na izazove, rizike i pretnje po bezbednost Republike Srbije, zatim na ostvarivanje visokog nivoa sadejstva združenih snaga u izvršavanju složenih vatrenih zadataka i kriznih situacija, i na kraju na proveru borbenih mogućnosti sredstava iz razvojnog programa.

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem na Pešterskoj visoravni realizovana je uz pretpostavku da su neprijateljske snage koordiniranim aktivnostima uspele da okupiraju jugozapadni deo teritorije Republike Srbije. Ovakav zadatak postavaljen je pred jedinice Kopnene vojske (KoV), Ratnog vazuhoplovstva i protivvazuhoplovne odbrane (RV i PVO), 72. brigade za specijalne operacije i 63. padobranske brigade, sa ciljem provere operativnih sposobnosti pripadnika.

Tokom realizacije združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem Munjeviti udar 2021” angažovano je oko 15.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije. (foto: Vlade Radulović/CeGIT)

Kada je reč o angažovanim sredstvima ratne tehnike, tokom vežbe korišćeno je više od 280 sredstava (preko 170 koja se nalaze u operativnoj upotebi u jedinicama RV i PVO i KoV i još oko 50 koja se nalaze u različitim fazama modernizacije ili razvoja). Dejstvo po ciljevima na zemlji izvršeno je iz 27 vazduhoplova, a pored značajnog broja vojnika i tehnike, vežba je bila specifična i po tome što su prvi put prikazane sposobnosti ruskog tenka T-72B1MS i modernizovanog oklopno-izviđačkog vozila BRDM-2MS, kao i noviteta domaće odbrambene industrije. Uz prisustvo najvišeg državnog i vojnog vrha Republike Srbije, predsedavajućeg predsedništva BiH, komandanta KFOR i stranih vojnih izaslanika, predstavnika verskih zajednica i lokalne samouprave, poseban pečat vežbi dao je 231 veteran Bitke na Košarama.

Gađanje u noćnim uslovima

Vežba je otpočela obraćanjem načelnika generalštaba VS, generala Milana Mojsilovića, koji je prisutne izvestio o postignutim rezltatima na prethodnim aktivnostima, koje su realizovane na čak 8 vežbovno – poligonskih prostorija: u rejonima Deliblatske peščare, planine Rtanj i reke Tise, kao i na vojnim kompleksima „Borovac”, „Orešac”, „Međa”, „Pasuljanske livade” i „Pešter”. Poseban akcenat stavljen je na združenu taktičku vežbu sa bojevim gađanjem u noćnim uslovima, realizovanu u noći između 22. i 23. juna na „Pasuljanskim livadama”.

Prema izveštaju Ministarsta odbrane i VS, na vežbi noćnog gađanja učestvovalo je više od 750 pripadnika Treće brigade Kopnene vojske, uz asistenciju jedinica RV i PVO, služeći se najsavremenijim optoelektronskim sredstvima, nišanskim spravama i uređajima. Upravo ova opremena sastavni je deo kako pešadijskog naoružanja, tako i oklopnih borbenih vozila i sistema, modernizovanih tenkova i borbenih vozila pešadije ali i daljinski pilotiranih vazduhoplova. Pomenuta vežba na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade“ pokazala je visok stepen osposobljenosti pripadnika VS ne samo za odbrambena, već i napadna dejstva u izuzetno složenim i nocnim uslovima.

Sadejstvo na Pešteru            

Nakon iznošenja okvirnog pregleda do tada postignutih rezulata, dat je i signal za otpočinjanje završne aktivnosti. Nosilac vežbe na „Pešteru” bila je Druga brigada Kopnene vojske (sa 872 pripadnika), koja je realizovala svoja dejstva uz pomoć jedinica RV i PVO (853 pripadnika) i specijalnih snaga VS.

Signal za početak vežbe (foto: Vlade Radulović/CeGIT)

Jedna od prvih aktivnosti nakon davanja signala za početak vežbi odnosila se na PVO taktičke grupe na maršu i ostvarivanje prevlasti u vazdušnom prostoru. U tu svrhu angažovana su komandno-izviđačko vozilo BOV KIV/KMI-2, dva vozila MRAP M-20 u kojima je bio smešten vod za obezbeđenje, kao i premijerno prikazan BOV OT. U okviru ovog segmenta, dejstvo topovima na uočene ciljeve izvršeno je iz dve baterije sistema PASARS, kao i iz baterije sistema „pancir S-1”, dok je raketni vod za protivvazduhoplovna dejstva dejstvovao lakim prenosnim raketnim sistemima Strela-2M.

Izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja izvršeno je bespilotnim letelicama CH-92A i „vrabac”, robotizovanim besposadnim platformama „miloš N” i izviđačkim oklopnim vozilima BRDM-2MS. Zadatak obezbeđenja komandnog mesta preuzela su dva snajperska para koja su se iskrcala iz terenskog vozila Zastava NTV, a platforma „mali miloš” pored dodeljenih zadataka, u toku vežbe izvršila je i snadbevanje jedinica na terenu neophodnim resursima (logistička varijanta „miloš L”).

Vatrenu pripremu napada realizovale su dve baterije samohodne top-haubice NORA B-52, kalibra 155 milimetara i modernizovana artiljerijska baterija samohodnih haubica „gvozdika”, kalibra 122 milimetra. Prethodno pomenutim grupama pomoć je pružala i artiljeriska grupa, čiji sastav su činile baterije višecevnih raktenih lansera 128 milimetara „oganj M-18, digitalizovani i modularni, lanser „morava” i vatrena grupa minobacača 120 milimetara. Korektura vatre, komandovanje i praćenje efekata dejstva po cilju realizovano je univerzalnom pokretnom artiljerijskom stanicom UPARS, vozilom BOV KIV kao i modernizovanim komandno-oklopnim transporterom.

Po odobrenju zahteva komandanta borbene grupe za upotrebu borbene avijacije i borbenih helikoptera, na scenu je stupilo 11 aviona MiG-29 (7 aviona izvršilo je borbena dejstva). Nakon simulacije borbe u vazduhu, 4 lovca MiG-29 prikazala su i dejstvo nevođenim raketnim zrnima S-8 KOM kalibra 80 milimetara, po neprijateljskoj bateriji PVO na zemlji.

MiG-29 Ratnog vazduhoplovstva Vojske Srbije (foto: Vlade Radulović/CeGIT)

Pored aviona MiG-29, svoje sposobnosti prikazalo je i 10 jurišnika „orao”, naoružanih raketama vazduh-zemlja američke proizvodnje AGM-65B „maverik”, nevođenim raketama M-15 „munja” kalibra 128 milimetara, nevođenim raketnim zrnima kalibra 57 milimetara i fugasnim avio-bombama FAB-100 i FAB-250. Nevođenim raketnim zrnima kalibra 57 milimetara, dejstvo po ciljevima na zemlji izvršila su i tri aviona „super galeb”.

Kad je reč o helikopterima, na privremenom poligonu „Pešte” prvi su se pojavili desantno-jurišni helikopteri Mi-35M. Po zadatim ciljevima dejstvovali su protivoklopnim vođenim raketama visoke preciznosi „ataka” i nevođenim raketnim zrnima S-8 KOM, a zaštita od neprijateljske PVO izvršena je ispuštanjem IC mamaca.

Nakon izvršenog zadatka helikoptera Mi-35M, a po dobijanju informacija o pregrupisavanju neprijateljskih snaga, angažovani su helikopteri Mi-17v5 i H-145M koji su na zadate ciljeve takođe dejstvovali ranije pomenutim nevođenim raketnim zrnima S-8 KOM. Ubrzo nakon njih, u niskom letu izvršen je i dolet odeljenja protivoklopnih borbenih helikoptera Gazela GAMA, koji su u rejonu cilja broj 6 dejstvovali protivoklopnim žično vođenim raketama „maljutka”. Izviđanje rezultata i efekata ostvarenog dejstva takođe je pripalo posadama helikoptera Gazela.

Nakon izvršenih zadataka, na liniju razvoja napada izašle su jedinice taktičke grupe. Na glavnom pravcu napada angažovana je bila ojačana tenkovska četa, dok je na pomoćnom pravcu angažovana pešadijska četa sa tenkovskim vodom.

Na glavnom pravcu, protioklopna dejstva vođenim raketama „maljutka” izvršile su posade protivoklopnih lansirnih oruđa M-83 POLO i modernizovanih BVP-M80, služeći se između ostalog i termobaričnim raketama tipa 2F „maljutka”. Na pomoćnom pravcu napada angažovani su bili minobacači kalibra 82 milimetra, automatski bacači granata, kao i daljinski upravljane borbene stanice kalibra 12,7 milimetara.

Segment nastupanja sa linije razvoja na jurišni pravac, pripao je tenkovima T-72B1MS i modernizovanim varijantama domaćeg tenka M-84 (M-84AS1 i M-84AS2), vodu modernizovanih vozila pešadije M-80A,  i oklopno-borbenim vozilima točkašima „lazar 3“. Dejstvo tenkova T-72B1MS, tom prilikom prvi put je prikazano javnosti, a u Oružanim snagama Republike Srbije nalaze se od oktobra 2020.godine.

Nastupanje jedinica po dubini neprijatelja pratila je i baterija modernizovanog raketnog sistema PVO KUB, koja je zaposela vatreni položaj i izvršila zaštitu sopstvenih snaga od potencijalnih dejstava iz vazduha. Pomenuti sistem, sada ima automatizovani režim obrade podataka, mogućnost boljeg komandovanja, ali i mogućnost otkrivanja ciljeva na većoj udaljenosti.

Iako je planirano da segment desantiranja specijalnih snaga otpočne padobraniskim desantom iz transportnog aviona AN-26, usled nešto složenijih meteo uslova, došlo je do njegovog izostanka. Sa druge strane, izvršen je helikopterski desant i u tu svrhu su korišćeni helikopteri Mi-17V-5, Mi-8T i H145M. Kao i u ranijim slučajevima, iz jednog od helikoptera Mi-17V-5, preko zadnje rampe iskrcane su i dve daljinski upravljane borbene stanice „miloš N”.

Četa za specijalne operacije u vozilima M-16 „miloš”, preuzela je zadatak uništavanja zaostalih snaga neprijatelja, a sve vreme neposrednu vazduhoplovnu podrsku svojim trupama na zemlji pružali su helikopteri Mi-35M. Naročito interesantan bio je desant koji su realizovali pripadnici protivterorističkog tima bataljona za specijalne operacije „Sokolovi“, budući da je radi neutralisanja preostalih neprijateljskih vojnika izveden u naseljenom području.

Pripadnik 63. padobranske brigade sa zastavom Vojske Srbije (foto: Vlade Radulović/CeGIT)

Nakon uništenja zaostalih neprijateljskih snaga, u borbu je uključena i rezerva taktičke grupe koju je činila tenkovska četa tenkova T-72B1MS, dve čete oklopno izviđačkih vozila BRDM-2MS i mehanizovana četa BVP M-80A. Podršku rezervnim snagama pružala je baterija višecevnih raketnih lansera „oganj”, dok je izvlačenje specijalnih snaga izvršeno vozilima Zastava NTV i oklopnim vozilima M-16 „miloš”. Kraj vežbe tradicionalno je obeležen demo skokom dva pripadnika 63. padobranske brigade sa visine između 1.200 i 1.500 metara.

Rezime

Prikaz sposobnosti u okviru vežbe „Munjeviti udar 2021“ ocenjen je vojnički rečeno kao vrlo dobar. Ono što je prikazano javnosti u periodu od 15. do 27. juna, kako u smislu naoružanja i vojne opreme, tako i u pogledu osposobljenosti i obučenosti pripadnika Vojske Srbije, dodatno doprinosi poverenju koje građani naše zemlje imaju u Oružane snage Republike Srbije. U prilog tome govori i činjenica da je 28. juna na centralnom događaju u Kragujevcu organizovano predstavljanje sredstava ratne tehnike i upoznavanje građana Srbije sa sredstvima koja se nalaze u naoružanju naše vojske ili u različitim fazama modernizacije i razvoja.

Sposobnosti i manevarske mogućnosti dela izloženih sredstava, detaljno su prikazane prethodnog dana na privremenom poligonu „Pešter“, te se da zaključiti da ona upotpunosti jesu bile pravo rešenje i dobra investitcija. Sa druge strane, potrebno je istaći i ulaganja u domaću odbrambenu industriju, koja je i pored brojnih izazova, uspela da mnoge platforme dodatno unapredi i prilagodi potrebama Vojske Srbije. Na kraju, veoma je pozitivno i to što su se po prvi put na vežbi ovog obima našli i veterani ratova devedesetih. Iako njihov status i dalje nije do kraja pravno rešen i regulisan, njihovo prisustvo na vežbi treba gledati kao korak bliže rešenju ovog pitanja.

Galerija fotografija

Jelena Anđelković

Apsolventkinja osnovnih akademskih studija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, studije politikologije. Oblasti interesovanja odnose se na specijalne jedinice policije i borbu protiv terorizma. Od 2020. godine angažovana je kao istraživačica Centra za geostrateška istraživanja i terorizam, a od 2022. godine koordinira realizacijom projektnih aktivnosti Centra.
Apsolventkinja osnovnih akademskih studija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, studije politikologije. Oblasti interesovanja odnose se na specijalne jedinice policije i borbu protiv terorizma. Od 2020. godine angažovana je kao istraživačica Centra za geostrateška istraživanja i terorizam, a od 2022. godine koordinira realizacijom projektnih aktivnosti Centra.

Najnovije