DONIRAJ
ANALIZE
AKTIVNOSTI
MULTIMEDIJA
O NAMA
Interaktivna mapa
Mega Menu Link
Account options
My AccountMy OrdersSupport
Connect with us

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Amerike Azija Bliski istok i afrika Naoružanje i vojna oprema

Aktivnosti

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Publikacije Projekti Vesti

Multimedija

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Reportaže Galerija Podkast (u izradi)

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.

O CeGIT Naš tim U medijima Statut Kontakt

Aktivnosti

Naša vizija je savremeno, stabilno, sigurno i bezbedno društvo.

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Multimedija

Video i foto materijal sa događaja koje pratimo.

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.
Idi nazad

Sajam naoružanja i vojne opreme „Defense & Security 2019”

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „Defense & Security 2019” održan je prošlog meseca na Tajlandu. Priliku da predstave svoja dostignuća u ovoj oblasti iskoristilo je preko 500 izlagača iz više od pedeset zemalja sveta. Među njima je bila i odbrambena industrija Srbije, koja je izložila širok spektar proizvoda - od municije za streljačko naoružanje do složenih borbenih sistema i aviona kompanije UTVA.

Bangkok je svake druge godine domaćin velike međunarodne izložbe naoružanja i vojne opreme (NVO), kao i robe dvostruke namene, sa težnjom da postane najznačajnija manifestacija tog tipa u regionu. Osim statičkog, izložbenog dela, tokom četiri sajamska dana realizovano je šest tehničkih prezentacija, više različitih programskih događaja, kao i međunarodni seminar „Uticaj četvrte industrijske revolucije na odbranu i bezbednost”.

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

Tokom sajamskih dana vladalo je veliko interesovanje posetilaca, a prema zvaničnim podacima organizatora, ovogodišnji „Defense & Security 2019” posetilo je više od 20.000 gostiju. Među njima bilo je i 300 zvaničnih delegacija, uključujući ministre odbrane, načelnike generalštabova i druge visoko rangirane zvaničnike i oficire iz raznih delova sveta.

Prikaz naših dostignuća

Kompanija „Jugoimport-SDPR”, kao integrator domaće odbrambene industrije, prisutna je na tom sajmu u kontinuitetu od 2005. i svake godine beleži rast. Njen prvi štand imao je svega 25 kvadrata, dok se ovogodišnji izlobeni prostor prostirao na oko 120 kvadrata i spadao je u red većih na ovogodišnjem sajmu. Bio je smešten u samom centru dešavanja, prekoputa nacionalnog paviljona Velike Britanije, Kine i nedaleko od nacionalnihpaviljona SAD i Turske.

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

Osim sredstava NVO iz proizvodnje i razvoja kompanije „Jugoimport-SDPR”, na našem izložbenom prostoru predstavljeni su i proizvodi valjevskog „Krušika”, čačanske „Slobode”, „Milana Blagojevića” iz Lučana, užičkog „Prvog partizana”, kruševačkog „Trajala”, kompanije „EdePro”, te „Utve” koja je deo sistema „Jugoimport-SDPR”. Složeni borbeni sistemi bili su izloženi u vidu većih maketa sa pratećom video-prezentacijom, a bio je prisutan i veći broj tzv. živih maketa - minobacačke, artiljerijske i municije za streljačko naoružanje.

Tokom prvog dana sajma, više zvaničnih delegacija iskazalo je interesovanje za proizvode i razvojne projekte naše domaće proizvodnje, pre svega za samohodnu top-haubicu NORA B-52, vozila „Lazar” i „Miloš”, višecevni raketni sistem „Tamnava”, kao i brzi višenamenski borbeni čamac. Pored toga, zabeleženo je i zanimanje za munciju razičitog kalibra, ali i za domaće bespilotne letelice. 

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

Ovogodišnji sajam doneo je i neke novine, pre svega u pogledu potencijalne razmene i ustupanja taktičko-tehničke dokumentacije radi plasiranja novih proizvoda, unapređenja dosadašnjih konceptualnih rešenja ali i zajedničkog nastupa na trećim tržištima. 

Najznačajniji posetioci našeg izložbenog prostora svakako su bili ministri odbrane Mjanmara i Laosa gospodin Sein Wein i general Chansamone Chayalath, kao i zamenik ministra odbrane Ruske Federacije general-pukovnik Aleksandar Fomin. Zamenik ministra odbrane Tajlanda general Chaichan Changmongkola, pored zainteresovanosti za prikazane sisteme, istakao je i spremnost na zajedničku saradnju na novim projektima.  

Najbrojnija delegacija koja je posetila naš štand bila je delegacija oružanih snaga Mjanmara, a vreme provedeno na sastanku sa predstavnicima naših kompanija, najbolje govore o zainteresovanosti za nastavak saradnje koju kompanija „Jugoimport-SDPR” već uspešno sprovodi duže vreme. Njihovu delegaciju pored ministra odbrane, činili su i visoko rangirani oficiri koje su predvodili načelnik Generalštaba Mjanmara general Mua Tun Om, načelnik odbrambene industrije general-potpukovnik Kan Munyt Than, kao i načelnik Generalštaba mornarice kontraadmiral Moe Auang. Naš nacionalni paviljon i izložbeni prostor „Jugoimporta” posetile su i delegacije Filipina, Singapura, Meksika, Malezije, Tajlanda, Kambodže i drugih zemalja.

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

Da Srbija može biti ponosna na svoje proizvode i ono sto je predstavila na Tajlandu, govori i činjenica kako je prestižni časopis „Asian military review” celu stranicu posvetio samohodnom višecevnom lanseru „Tamnava”, samohodnoj haubici „Aleksandar” 155mm i borbenoj stanici 20/3 mm „Kerber”, inače proizvodima kompanije „Jugoimport-SDPR”.

Praksa je pokazala da su pojedine razvijene zemlje prisustvo na događajima ovakvog tipa koncipirale u smeru redstavljanja sredstava za koja već unapred znaju da je region zainteresovan. U našem slučaju, iako se kompanija „Jugoimport-SDPR” trudi da po ugledu na najrazvijenije i najmoćnije zemlje sveta prati trendove u brendiranju i upečatljivosti nastupa i izgleda izložbenog prostora, ona pored sistema za koje je jedan region zainteresovan, prikazuje i sve što ima u svojoj ponudi.

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

„Mi smo izuzetno zadovoljni brojem i rangom delegacija koje su posetile naš štand, kao i sadrajem razgovora koje smo sa njima vodili. Mi se uvek trudimo da pokažemo sve što imamo, uključujući tu i sredstva iz razvoja koja bi ubrzo trebalo da budu gotova za isporuku potencijalnim partnerima. Pre svega, istakao bih bespilotne letelice i naoruažnje za njih, te različite vrste vođenog naoružanja. Naravno, i dalje je ključan akcenat našeg predstavljanja na borbenim sistemima i municiji. Mi od sajmova inače ne očekujemo potpisivanje ugovora, već je naša ideja da se pojavimo, budemo vidljivi i zapaženi u kontinuitetu u različitim regionima u svetu”, istakao je pomoćnik generalnog direktora „Jugoimporta” Aleksandar Lijaković

Prepoznatljv potpis

Sajam „Defense & Security” odvijao se u jednoj hali i na njemu su bile prisutne najprestižnije kompanije iz Kine, SAD i Evrope. Među 28 nacionalnih paviljona, koliko je organizator saopštio da ih ima, najveći izložbeni prostor pripao je kompanijama iz Turske. Ipak, najzapaženije su bile kineske kompanije čije je izložene makete i proizvode pratio čitav splet projekcija, prezentacija i video efekata. Sudeći po prikazanom, jasno je da Kina prostor Azije vidi pre svega kao svoju interesnu zonu u kojoj želi da ostvari dominaciju, pa je ovakav prikaz dostignuća kako u kopnenoj vojsci, tako i u vazduhoplovstvu i mornarici od njih bio i očekivan.

Foto: Vlade Radulović/cegit.org

Među izlagačima, na ovogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme u Bangkoku bili su prisutni svetski poznati brendovi poput kompanija „Lockheed Martin”, „FN Herstal”, „Embrer”, „Saab”, “Leonardo”, „Airbusa”, „Thales”, „MBDA” i mnogih drugih, a izložena su sredstva naoružanja namenjena svim vidovima i rodovima oružanih snaga.

Iako se za sada vešto čuvaju informacije o sklopljenim ugovorima i potencijalnim aražmanima, nezvanično se može čuti da je ovogodišnji sajam bio izuzetno pozitivan, što dodatno potvrđuje da je azijsko tržište u narastanju, te da će u godinama pred nama upravo ovaj deo sveta biti najviše zainteresovan za proizvode namenske industrije. Tradicionalno, i na ovom sajmu najviše pažnje privukli su složeni borbeni sistemi, oklopni transporteri i borbena vozila ali i različiti tipovi protivoklopnih projektila, bespilotnih letelica i dronova.

Tekst je objavljenu u decembarskom broju magazina Odbrana”

Galerija fotografija

 

Vlade Radulović

Diplomirao je na Fakultetu bezbednosti, Univerziteta u Beogradu. U proteklim godinama, učestvovao je u izradi nekoliko stručnih analiza na temu bezbednosne situacije na Balkanu, uz više desetina objavljenih autorskih tekstova na temu aktuelnih geopolitičkih odnosa u svetu, radikalnih islamističkih pokreta i terorizma. Poseban fokus u radu posvećuje procesu modernizacije Oružanih snaga Republike Srbije i zemalja regiona. Kao vojnopolitički komentator učestvovao je u više od 550 televizijskih i radio emisija u zemlji i regionu, uz preko 700 objavljenih komentara, izjava i analiza u domaćim i inostranim štampanim medijima i portalima. Saradnik je Medija centra „Odbrana”. Govori engleski i ruski jezik uz aktivno služenje španskim jezikom.
Diplomirao je na Fakultetu bezbednosti, Univerziteta u Beogradu. U proteklim godinama, učestvovao je u izradi nekoliko stručnih analiza na temu bezbednosne situacije na Balkanu, uz više desetina objavljenih autorskih tekstova na temu aktuelnih geopolitičkih odnosa u svetu, radikalnih islamističkih pokreta i terorizma. Poseban fokus u radu posvećuje procesu modernizacije Oružanih snaga Republike Srbije i zemalja regiona. Kao vojnopolitički komentator učestvovao je u više od 550 televizijskih i radio emisija u zemlji i regionu, uz preko 700 objavljenih komentara, izjava i analiza u domaćim i inostranim štampanim medijima i portalima. Saradnik je Medija centra „Odbrana”. Govori engleski i ruski jezik uz aktivno služenje španskim jezikom.

Najnovije