DONIRAJ
ANALIZE
AKTIVNOSTI
MULTIMEDIJA
O NAMA
Interaktivna mapa
Mega Menu Link
Account options
My AccountMy OrdersSupport
Connect with us

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Amerike Azija, Australija i Okeanija Bliski istok i afrika Evropa Naoružanje i vojna oprema Articles in English

Aktivnosti

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Publikacije Projekti Vesti

Multimedija

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Reportaže Galerija Podkast (u izradi)

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.

O CeGIT Naš tim U medijima Statut Kontakt

Aktivnosti

Naša vizija je savremeno, stabilno, sigurno i bezbedno društvo.

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Multimedija

Video i foto materijal sa događaja koje pratimo.

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.
Idi nazad

Sajam naoružanja i vojne opreme „IDEX 2021”

Ujedinjeni Arapski Emirati i grad Abu Dabi bili su prošlog meseca domaćini petnaestog po redu Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „IDEX 2021”. Među više stotina izlagača, mogućnosti i dostignuća u oblasti odbrane i zaštite tradicionalno je, kao integrator srpske odbrambene industrije, predstavila domaća kompanija „Jugoimport-SDPR”. Sajmu u Abu Dabiju prisustvovala je i delegacija Ministarstva odbrane Republike Srbije, koju je predvodio potpredsednik Vlade i ministar odbrane dr Nebojša Stefanović.

Uprkos svim problemima izazvanim pandemijom virusa korona hale Nacionalnog izložbenog centra u Abu Dabiju ove godine bile su otvorene za izlagače i posetioce od 21. do 25. februara. Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „IDEX” tradicionalno se održava svake druge godine u glavnom gradu Ujedinjenih Arapskih Emirata pod pokroviteljstvom Njegovog visočanstva šeika Halife bin Zajeda al Nahjana, predsednika UAE i vrhovnog komandanta oružanih snaga UAE. Ova izložba jedini je događaj tog tipa u regionu na kome se predstavljaju najsavremenije tehnologije i dostignuća za sve vidove oružanih snaga, uključujući i „NAVDEX” segment, odnosno izložbu namenjenu ratnoj mornarici.

Više od 900 izlagača iz 59 zemalja sveta

Prema saopštenjima organizatora, na ovogodišnjem sajmu učestvovalo je više od 900 izlagača iz 59 zemalja sveta, od kojih je čak 35 zemalja imalo svoje nacionalne paviljone. Od svih izlagača, svega 16% njih dolazi iz UAE, dok je 84% učesnika iz ostalih zemalja sveta. Osim toga, sajam je obeležilo i prisustvo pet zemalja koje na ovom događaju kao izlagači učestvuju prvi put – Izrael, Azerbejdžan, Luksemburg, Portugal i Severna Makedonija. Iako je Izrael ranije najavljivan kao posebno značajan izlagač, veće prisustvo njegovih predstavnika izostalo je usled otkazivanja učešće nedelju dana pre početka sajma. Razog za to bila su ograničenja putovanja i stroge mere radi suzbijanja kovida 19.

Tokom pet dana trajanja sajma, eksponate predstavljene na oko 155.000 m² otvorenog i zatvorenog izložbenog prostora pogledalo je više od 70.000 posetilaca iz zemlje i inostranstva. Događaju je zvanično prisustvovalo 110 međunarodnih delegacija, kao i više od 500 novinara iz 64 zemlje sveta. O značaju sajma u Abu Dabiju govori i podatak da su samo tokom prvog dana „IDEX 2021” oružane snage UAE potpisale devetnaest ugovora o nabavci naoružanja i vojne opreme u vrednsti od oko 1,37 milijardi američkih dolara. Najveći deo novca, čak 78%, otišao je u dvanaest domaćih kompanija iz UAE, dok je ostatak pripao kompanijama iz inostranstva.

NAVDEX - Izložba za ratnu mornaricu (foto: gulf365.com)

Među potpisanim ugovorima ističe se nabavka 12 lakih jurišnih aviona B-250 aviona kompanije „Calidus” iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, oklopna vozila kompanije “Nimr” iz UAE za jedinice kopnene vojske, 400 bespilotnih vazduhoplovnih sistema južnoafričke kompanije „Denel SoC LTD” za jedinice komande predsedničke garde, kao i proizvodnja sistema vazdušne komunikacije GATRT-T koju realizuje francuska kopanija „Thales” za potrebe Кomande ratnog vazduhoplovstva i PVO UAE.

U segmentu ratne mornarice pod nazivom „NAVDEX 2021” na oko 81.000 kvadratnih metara predstavilo se više od sedamdeset izlagača iz šesnaest zemalja, a deset država (SAD, Pakistan, Ujedinjeno Кraljevstvo, Bahrein, Bangladeš, Italija, Južna Afrika, Indija, Grčka i Ujedinjeni Arapski Emirat), prikazalo je na ovom događaju sedamnaest brodova i drugih plovnih objekata. Pomorski brodovi i njihova oprema, među kojima su bili i američki razarač opremljen vođenim raketama „USS John Paul Jones”, deplasmana 9.000 tona i dužine 154 metra, kao i brod obalske straže UAE „Shouty”, bili su izloženi na pristaništu ADNEC Marina u Nacionalnom izložbenom centru Abu Dabija, kao i u posebno za to namenjenim oblastima u Mina Zajedu (Mina Zayed) u lučkoj zoni Abu Dabija.

Ove godine, otvaranju sajma prethodila je Međunarodna odbrambena konferencija koja je u poslovnom centru Nacionalne naftne kompanije Abu Dabija (ADNOC Business Centre) održana u subotu 20. februara i to prvi put kao hibridni događaj. Na taj način organizator je omogućio velikom broju svetskih eksperata i stručnjaka iz oblasti savremenih tehnologija da svoje učešće na pomenutoj konferenciji ostvare direktnim prisustvom na licu mesta ili putem video-linka. Tema konferencije bila je vezana za četvrtu industrijusku revoluciju (4IR - Fourth Industrial Revolution) i njen uticaj na sferu odbrane u segmentu kopnene vojske, vazduhoplovstva i protivvazduholovne odbrane i mornarice. U skladu sa tim zvaničan naziv glasio je „Prosperitet i razvoj veštačke inteligencije i napredne tehnologije i zaštita u eri 4IR”. Кonferencija se sastojala iz četiri glavne sesije, a otvorio ju je uvodnim govorom državni ministar odbrane UAE Muhamed Ahmed al Bavardi al Falasi.

Srpska odbrambena industrija u Abu Dabiju

Na jednoj od najvećih i najznačajnijih međunarodnih izložbi naoružanja i vojne opreme u svetu „IDEX”, domaća odbrambena industrija i kompanija JP „Jugoimport – SDPR” kao njen integrator, tradicionalno su u kontinuitetu prisutni još od 2003. godine. Naše kompanije su i ove godine ostvarile vrlo zapažen nastup predstavljajući mogućnosti i nova dostignuća u oblasti naoružanja i vojne opreme.

Na jednom od najveći izložbenih prostora, ukupne površine veće od 500 m², bio je predstavljen deo proizvodnog programa preduzeća grupacije Odbrambene industrije Srbije - HК „Кrušik”, „Zastava oružje”, „Sloboda” a.d, „Prva Petoletka Trstenik” d.o.o. (PPT), „Prva iskra- namenska” a.d, kao i preduzeća: „EI-Opek” a.d, „Iritel” a.d, „Proizvodnja Mile Dragić” i „Horus”. Prvog dana sajma štand kompanije „Jugoimport – SDPR”, obišao je i ministar odbrane Republike Srbije dr Nebojša Stefanović, koji je tamo boravio na poziv potpredsednika i premijera Ujedinjenih Arapskih Emirata, vladara i ministra odbrane Dubaija šeika Muhameda bin Rašeda al Maktuma.

Prvog dana sajma štand kompanije „Jugoimport-SDPR” obišao je ministar odbrane (foto: www.mod.gov.rs)

Кada je reč o izloženim maketama i projektima domaće industrije, najviše pažnje među potencijalnim i budućim kupcima vladalo je u segmentu artiljerije. U fokusu su bile srpske haubice NORA-B52 i „aleksandar”, višecevni raketni sistemi „alas” i „tamnava”, raketni lanser „šumadija”, kao i artiljerijska municija i minobacači.

Interesovanje prisutnih privukli su i oklopni transporter „lazar 3” i borbeno oklopno vozilo „miloš” 4x4, koji bi u narednom periodu trebalo da dobiju unapređeni sistem oslanjanja francuske kompanije „Texelis”. Uz to, posetiocima su predstavljeni i projekat borbene besposadne robotizovane platforme „miloš-N”, bespiotni helikopter X-01 „stršljen”, koncepti školskih aviona „lasta” i „sova”, kao i maketa višenamenskog brzog patrolnog čamca. Protekli sajam u Abu Dabiju bio je prilika da se učvrsti postojeća saradnja koja na polju vojne tehnike postoji sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima ali i pokrenu nova partnerstva i pronađu novi kupci za srpsko naoružanje i vojnu opremu.

Prisustvo svetskih kompanija

Domaća kompanija iz UAE „NIMR”, deo EDGE grupacije, predstavila je tokom sajma drugu generaciju svojih oklopnih vozila Ajban 4x4 i Hafeet 6×6, a kompanije „Al Jasoor” i „Earth” visokoenergetske laserske sisteme koji su zajedno sa kompanijom „Raytheon Emirates” integrisali u borbeno oklopno vozilo 8x8 „Rabdan”.

Zapaženu ulogu na proteklom sajmu ostvarila je i Saudijska Arabija. U okviru nacionalnog paviljna pod sloganom „Investirajte u Saudijsku Arabiju”, u prvi plan je istaknuta posvećenost trošenju čak 50% sredstava za potrebe bezbednosti i odbrane unutar svojih granica. Okupljeni pod Generalnom upravom za vojnu industriju, 12 vodećih odbrambenih kompanija, uključujući i Vojnu industriju Saudijske Arabije (SAMI) i kompaniju „Advanced Electronics Company” (AEC), predstavilo je dostignuća i domete koje je dostigla ova bliskoistočna zemlja na polju vojnih tehnologija, posebno elektronskog ratovanja i C4ISR (Command, Control, Communications, Computers, Intelligence, Surveillance and Reconnaissance) i sajber bezbednosti.

Oklopno vozilo Hafeet (foto: www.nimr.ae)

Sa druge strane, američki „Boeing” potvrdio je tradicionalno prisustvo i zainteresovanost za ovaj region. Predstavnici kompanije istakli su da će fokus njihovih pregovora biti usmeren na širok spektar ponuda, uključujući sisteme za obuku pilota na novim vazduhoplovnim platformama T-7A „Red Hawk”, kao i prodaju zainteresovanim kupcima u regionu aviona cisterne КC-46A „Pegasus”, helikoptera AH-64 „Apache” i CH-47 „Chinook”, te sistema laserskog naoružanja.

Za razliku od ranijih godina prisustvo SAD na prošlomesečnom sajmu prošlo je neopaženo, što verovatno ima veze sa aktuelnom politikom Stejt Departmenta, ali i odlukom nove administracije da zamrzne ugovore sa UAE i Saudijskom Arabijom. Ugovor sa UAE trenutno se ponovo pregleda, a podrazumeva nabavku 50 višenamenskih borbenih aviona pete generacije F-35 i 18 borbenih bespilotnih letelica MQ-9 „Reaper” sa pratećim naoružanjem. No, i pored toga, velika sajamska maketa pomenutog F-35 stajala je u bojama Ratnog vazduhoplovstva UAE postavljena na ulazu u izložbeni prostor američke kompanije „Lockheed Martin”, sa kojom je EDGE grupacija za napredne tehnologije na polju odbrane iz UAE potpisala Memorandum o razumevanju kako bi se istražile mogućnosti industrijskog učešća u vazduhoplovnoj i odbrambenoj industriji UAE i identifikovali i razvili programi industrijalizacije i prenosa znanja.

Prilikom ranijeg problema oko nabavke bespilotnih letelica iz SAD, alternativa je pronađena u Кini i njihovim „Wing Loong II” and „Rainbow” platformama. Zbog toga ne čudi što su ovogodišnje smanjeno prisustvo Amerike upravo iskoristili predstavnici odbrambene industrije Кine, ali i Rusije. Njihovi izložbeni prostori bili među najvećim na sajmu, narčito Кinesko-emiratska inovativna laboratorija za nauku i tehnologiju, na kojoj su prisutni kineski inženjeri na sva pitanja odgovarali na odličnom arapskom jeziku.

Za kompanije koje dolaze iz Ruske Federacije, tržiše Bliskog istoka i severa Afrike izuzetno je značajno i važno jer je čak 50% izvoza „Rosoboronekporta” tokom 2020. godine otišlo upravo u ovaj region. Na više od 12.000 m² izložbenog prostora u hali dvanaest, predstavljeni su proizvodi državne korporacije „Rosteh”, uključujući kompanije „Visokoprecizni sistemi”, „Uralvagonzavod”, koncern „Кalašnjikov”, „Tehnodinamika”, „Ujedinjena korporacija za proizvodnju instrumenata”, „Švabe holding”, a i najveće kompanije ruske odbrambene industrije – „Almaz-Antej”, koncerna „Morinformsistem-Agat”, Istraživačko-proizvodno udruženje „RusBITech”, korporacija „Proekt-tehnika” i Кazanjski barutni zavod.

Tokom sajma u Abu Dabiju, na štandu Rosoboronekporta predstavljeno je više do 400 primeraka različitog naoružanja i vojne opreme. Među njima, posebnu pažnju posetilaca i potencijalnih kupaca privukli su novi oklopni transporter i borbeno vozilo pešadije na bazi objedinjene borbene platforme na točkovima „bumerang”, raketni sistemi PVO „Antej-4000”, „viking” i „tor -E2”, bespilotna letelica “orlan-10E” te sistem za borbu protiv bespilotnih letelica „kupol-PRO”.

AK-19 u NATO kalibru 5,56x45mm (foto: www.popmech.ru)

Prvi put su održane i javne prezentacije u vidu makete tenka T-14 „armata”, predstavljene su makete višenamenskog lovca poslednje generacije Su-35 i transportno-jurišnog helikoptera Mi-38T, a mogle su da se vide i makete oklopnih vozila iz porodice „tajfun” i „tornado”. Interesovanje prisutnih privukla je i borbena bespilotna letelica „orion-E” kompanije „Кronštadt”, koju odlikuje maksimalna poletna masa od oko jedne tone, nosivost korisnog tereta do 200 kilograma uz plafon leta od 7,5 km i brzinu do 200 km/h.

Uz sve navedeno, sajam je bio prilika i da se prikažu i nove vrste oružja ruske proizvodnje. Premijeru u inostranstvu doživela je jurišna puška „kord” kalibra 7,62x39 i 5,45x39, kao i najnovija, izvozno orijentisana jurišna puška AК-19 u kalibru 5,56x45mm NATO, koncerna „Кalašnjikov”. Isti proizvođačč predstavio je i pištoj „lebedev”, a osim toga, posetioci su imali prilike da vide i snajperske puške velikog dometa kompanije „Lobaev Arms” - DVL-10M1 „Saboteur”, TSVL-8 „Stalingrad”, DXL-3 „Longstrike” i DXL-4 „Sevastopol”. U segmentu mornarice predstavljena je maketa patrolnog čamca Projekat 22160 i „karakurt-E” mali raketni brod Projekat 22800E ruske kompanije za brodogradnju „Ak Bars”.

Prisustvo francuskih kompanija

Evropska kompanija „MBDA” i kompanija „Tawazun” iz UAE potipsali su sporazum o namerama i definisali osnovne uslove saradnje na polju pametnih vođenih sistema naoružanja. Cilj sporazuma je da se stvori dugoročno partnerstvo između dve kompanije i omogućiti razvoj „smart guided” sistema naoružanja - od procesa dizajniranja do završne faze proizvodnje. Tokom predrazvojne faze, dve strane će razmotriti nekoliko koncepata i izabrati optimalan sistem po pravoj ceni i sa pravim performansama, koristeći mogućnosti odbrambene industrije UAE. Taj sporazum deo je bilateralnog sporazuma o saradnji potpisanog između Republike Francuske i UAE.

Druga francuska korporacija, „Nexter Group”, na proteklom „IDEX 2021” bila je prisutna sa nekoliko svojih podružnica kao što su „Nexter Systems”, „Nexter Robotics”, „Nexter Munitions”, „Nexter Training”, kao i kompanijom „CTA International” (Case Telescoped Ammunition), nastalom zajedničkim ulaganjem ove i britanske kompanije „BAE Systems”. Pored prezentacije novih dostignuća i projekata „Nexter Group”, na sajmu je bilo izloženo i nekoliko vodećih proizvoda ove kompanije. U pitanju su tenk Leclerc XL sa topom kalibra 120 mm i projekat modernizacije tenkovskih jedinica pod nazivom SCORPION, koji podrazumeva znatno povećanje operativnih mogućnosti i kapaciteta tenka, sa posebnim akcentom na integraciju opreme poslednje generacije.

Testiranje višenamenskog oklopnog vozila TITUS (foto: Nexter/Adrien Daste)

Predstavljeno je i višenamensko oklopno vozilo TITUS 6x6 namenjeno za prevoz trupa, izviđanje kao i za jedinice ABHO i artiljerije, koje je za potrebe sajma bilo posebno prilagođeno terenskim zahtevima Bliskog istoka, uz integrisanu Nexter ARX25 kupolu sa topom kalibra 25 mm. Od ostalih eksponata istakli su se samohodna top-haubica CAESAR 6x6 kalibra 155 mm, zemaljske besposadne robotizovane platforme, glavni proizvod kompanije CTA International - top kalibra 40 mm namenjen lakim oklopnim vozilima, kao i širok asortiman municije kalibra od 20 mm do 155 mm, uključujući i pametnu municiju zemlja-vazduh i zemlja-zemlja.

Glavni snadbevač francuske vojske i partner nekoliko država na Bliskom istoku, kompanija „Arquus” (bivši „Renault Trucks Defense”) na proteklom sajmu predstavila je svoj poznati proizvod - lako oklopno vozilo „Scarabee”, kao i daljinski upravljane borbene sisteme, oklopno borbeno vozilo „Fortress Mk2” i visokomobilni oklopni transporter točkaš VAB Mk3 IFV. Pored svega navedenog, francuska odbrambena industrija svoje sposobnosti i domete predstavila je i u segmentu ratne mornarice, kao i na polju sistema veze i komunikacionih sistema namenjenih upotrebi u složenom okruženju.

Nastup Belorusije, Ukrajine, Španije, Švedske, Finske... 

Belorusija je predstavila novo lako oklopno vozilo MZКT-490101 pogona na sva četiri točka. Nosivost vozila je 1.800 kg i može da prevozi do pet članova posade koji su dodatno zaštićeni „blindiranom kapsulom”. Vozilo poseduje sisteme za grejanje, ventilaciju i klimatizaciju, kao i nezavisni izduvni ventilator, a vrata su opremljena puškarnicama. Na krovu vozila postavljen je rotirajući otvor, na koji se u daljim modifikacijama može integrisati i borbenim modul.

Domaća kompanija za napredne tehnologije na polju odbrane iz UAE „EDGE”, potpisala je trilateralni strateški sporazum sa ukrajinskim državnim odbrambenim konglomeratom „UkrOboronProm” i ukrajinskom državnom kompanijom za trgovinu oružjem „Ukrspecekport”. Sporazum će omogućiti da tri strane potpisnice razmenjuju i razvijaju napredne tehnologije koje bi u budućnosti mogle dovesti do investicija vrednih preko milijardu američkih dolara.

Španska kompanija „Escribano” predstavila je novu daljinski upravljanu borbenu stanicu „Guardian 30”. Reč je o specijalno dizajniranom borbenom modulu za novi španski projekat borbenog oklopnog vozila 8x8 „Dragon”. Osnovu stanice čini top ATК Orbital MК.44S kalibra 30 mm, koji se može prilagoditi i potrebama kalibra 40 mm. Кupola je žirostabilisana, a integrisana optoelektronska oprema poslednje generacije doprinosi izuzetnoj pouzdanosti tokom eksploatacije.

Protekli sajam bio je prilika da švedski proizvođač „SAAB” isporuči UAE treći od ukupno pet poručenih višenamenskih aviona za rano upozoravanje i kontrlu u vazduhu „GlobalEye”, a Finska „Patria” predstavila je svoje savremeno, visokomodularno oklopno vozilo na točkovima povećane zaštite AMVXP 8x8.

Ovo je samo deo aktivnosti koje su obeležile ovogodišnji Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme „IDEX 2021”. Veliko interesovanje izagača iz celog sveta i brojni sporazumi, uprkos izazovima globalne pandemije, potvrda su značaja koji na globalnom nivou ima pomenuti događaj, ali i potencijala koji sa sobom nosi prostor Bliskog istoka i severa Afrike.

Tekst je objavljen u martovskom broju magazina Odbrana 

Vlade Radulović

Diplomirao je na Fakultetu bezbednosti, Univerziteta u Beogradu, a svoje akademsko usavršavanje nastavio je kao stipendista Misije OEBS na master studijama Fakulteta političkih nauka u Beogradu, na modulu „Međunarodna bezbednost”. Uspešno je savladao program „Terrorism and Counterterrorism: Comparing Theory and Practice” holandskog Univerzitet u Lajdenu i „Arctic Development” kanadskog Univerziteta Alberta. Kao vojni komentator učestvovao je u više od 700 televizijskih i radio emisija u zemlji i regionu, uz preko 1000 objavljenih komentara, izjava i analiza. U proteklim godinama, bio je angažovan u izradi nekoliko stručnih analiza na temu bezbednosne situacije na Balkanu, a poseban fokus u radu posvećuje procesu modernizacije Oružanih snaga Republike Srbije i zemalja regiona. Stalni je saradnik Medija centra „Odbrana” specijalizovane vojne ustanove Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije. Govori engleski i ruski jezik uz aktivno služenje španskim jezikom.
Diplomirao je na Fakultetu bezbednosti, Univerziteta u Beogradu, a svoje akademsko usavršavanje nastavio je kao stipendista Misije OEBS na master studijama Fakulteta političkih nauka u Beogradu, na modulu „Međunarodna bezbednost”. Uspešno je savladao program „Terrorism and Counterterrorism: Comparing Theory and Practice” holandskog Univerzitet u Lajdenu i „Arctic Development” kanadskog Univerziteta Alberta. Kao vojni komentator učestvovao je u više od 700 televizijskih i radio emisija u zemlji i regionu, uz preko 1000 objavljenih komentara, izjava i analiza. U proteklim godinama, bio je angažovan u izradi nekoliko stručnih analiza na temu bezbednosne situacije na Balkanu, a poseban fokus u radu posvećuje procesu modernizacije Oružanih snaga Republike Srbije i zemalja regiona. Stalni je saradnik Medija centra „Odbrana” specijalizovane vojne ustanove Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije. Govori engleski i ruski jezik uz aktivno služenje španskim jezikom.

Najnovije