DONIRAJ
ANALIZE
AKTIVNOSTI
MULTIMEDIJA
O NAMA
Interaktivna mapa
Mega Menu Link
Account options
My AccountMy OrdersSupport
Connect with us

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Amerike Azija, Australija i Okeanija Bliski istok i afrika Evropa Naoružanje i vojna oprema Articles in English

Aktivnosti

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Publikacije Projekti Vesti

Multimedija

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Reportaže Galerija Podkast (u izradi)

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.

O CeGIT Naš tim U medijima Statut Kontakt

Aktivnosti

Naša vizija je savremeno, stabilno, sigurno i bezbedno društvo.

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Multimedija

Video i foto materijal sa događaja koje pratimo.

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.
Idi nazad

Sajam vazduhoplovstva, vazduhoplovnog naoružanja i vojne opreme „Dubai Airshow 2021”

Jedan od najprestižnijih sajmova vazduhoplovstva, vazduhoplovnog naoružanja i vojne opreme u svetu „Dubai Airshow 2021”, održan je od 14. do 18. novembra u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. Na tom sajmu predstavilo se više od 1.200 izlagača iz 148 zemalja sveta, a posetilo ga je 387 visokih vojnih i civilnih delegacija iz više od 140 zemalja sveta. Sajam je na poziv ministra odbrane zemlje domaćina posetila i delegacija Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, koju su predvodili pomoćnik ministra za materijalne resurse dr Nenad Miloradović i komadant RV i PVO general-potpukovnik Duško Žarković.

Tradicionalno, sveke druge godine polovinom novembra Dubai i Ujedinjeni Arapski Emirati domaćini su vazduhoplovne manifestacije „Dubai Airshow”. Prema saopštenjima organizatora, ove godine posetiocima, medijima i široj javnosti svoje domete u vazduhopovstvu predstavilo je više od 1.200 izlagača iz 148 zemalja sveta, među kojima je bila i 371 kompanija koja prvi put izlaže svoje proizvode i usluge na ovom sajmu.

Кada je reč o izlagačima iz Srbije, na protekloj manifestaciji „Dubai Airshow” svoj samostalni štand bila je kompanija Green Power Turbine Systems, za koju se može reći da je u poslednje vreme tradicionalno prisutna na svim značajnijim sajmovima i manifestacijama iz oblasti vazduhoplovstva.

S druge strane, nacionalne paviljone imalo je čak 20 zemalja, uključujući i premijerno pojavljivanje Izraela, Slovačke, Brazila, Češke i Belgije, a konačne cifre govore da je vazduhoplovni šou posetilo 387 visokih vojnih i civilnih delegacija iz preko 140 zemalja sveta.
Događaj u Dubajiu obeležile su i brojne stručne konferencije sa više od 250 govornika, u ukupnom traajnju od preko 50 sati, a celokupan doživljaj upotpunio je veoma atraktivni letački programa. Očekivano, u vazduhu je dominirala avijacija Ujedinjenih Emirata, sa ešaloniranim preletima vojnih i putničkih vazduhoplova, a poseban utisak na publiku ostavilo je i pojavljivanje ruske akro-grupe ,,Ruski vitezovi”, sa avionima Suhoj 30S/SM.

U statičkom delu prikaza, na otvorenom prostoru, predstavljeno je više od 160 komercijalnih, vojnih i privatnih aviona, među kojima su bili i najveći dvomotorni civilni avion Boeing 777h, poslovni „bizjet” mlaznjak Bombardier Gobal 7500, VIP verzija poznatog ,,Suhojevog” superdžeta 100, kao i najnoviji ruski uskotrupni putnički avion MS- 21-310, dok je u delu inovacija predstavljeno i više od 80 start-up projekata.

Emiratska EDGE Grupa najaktivnija

Očekivano, najviše aktivnosti i dinamike bilo je na izložbenom prostoru domaćina- EDGE grupe, čiji su predstavnici tokom trajanja sajma potpisali niz sporazuma i memoranduma o razumevanju. Već prvog dana, izmeću emiratske grupacije i francuskog ,,Groupement des Industries Françaises Aéronautiques et Spatiales” (GIFAS) potpisan je Memorandum o razumevanju s ciljem utvrđivanja oblasti u sektoru vazduhoplovstva i odbrane u kojima može doći do ostvarivanja potencijalne saradnje na polju unapređenja tehnoloških sposobnostii pokretanja inovacija.

Velika posećenost sajma zabeležena je već prvog dana (foto: www.facebook.com/DubaiAirshow)

Iako je fokus sporazuma na razmeni znanja i tehnologija, prema izjavama zvaničnika EDGE grupe, poseban akcenat biće stavljen na dalji razvoj saradnje između kompanija koje posluju u okviru pomenute korporacije i malih i srednjih preduzeća smeštenih u Francuskoj. Memorandum o razumevanju potpisan je i sa kompanijom ,,Raytheon Emirates”, s kojom će, po svemu sudeći saradnja biti usmerena na razvoj hardvera i tehnologija koje se tiču radarskih sistema za rano upozorenje, a predstavnici grupacije objavili su i da trenutno utvrđuju mogućnosti integracije naoružanja i ubojnih sredstava proizvedenih u UAE na avione A-29 Super Tucano brazilskog proizvođača ,,Embraer”.

Jedna od članica ove grupe, kompanija AMMROC, zadužena za pružanje usluga održavanja, popravke i remonta potpisala je ugovor sa tuniskim ratnim vazduhoplovstvom, dok je kompanija za specijalizovane usluge i podršku GAL od strane Oružanih snaga UAE dobila ekskluzivni ugovor o logistici vredan 11 milijardi dirhama. Memorandum o razumevanju emiratski EARTH potpisao je sa američkom kompanijom ,,Lockheed Martin”, a fokus ove saradnje biće stavljen na usluge popravke i održavanja modernizovane optoelektronike na helikopterima apač, koji omogućavaju ciljanje i pilotiranje u izuzetno složenim dnevnim i noćnim uslovima leta.

Još jedna članica, kompanija HALCON sa Oružanim snagama Ujedinjenih Arapskih Emirata potpisala ugovor vredan 880 miliona američkih dolara, a najveći deo ugovorenog posla odnosi se na isporuku vođene municije iz porodice Thunder i Desert Sting, što ne treba da čudi budući da je HALCON regionalni lider na polju razvoja i proizvodnje razlitite vrste vođene municije.

Ova kompanija na sajmu je predstavila i dronove sa cevnim lansiranjem Hunter 5 i Hunter 10. Prva verzija drona poseduje mogućnost nošenja 5 kg korisnog tereta, ukupne je mase 16 kg i leti na visini od 1.500 metara. Autonomija leta platforme iznosi oko pola sata, brzina krstarenja je do 60 km/h i može se koristiti u napadačkim, a i u borbenim misijama. Letelicu pokreće električni motor, raspon krila je 2,4 metra, dužina 1,9 metara, a težina lansera 17 kilograma.

S druge strane, Hunter 10 ima nešto težu poletnu masu koja ukupno iznosi 47 kg, od čegaje masa korisnog tereta 10 kilograma. Dron leti na maksimalnoj visini od 2.500 m, krstareća brzina je do 110 km/h, a autonomija leta 40 minuta. Кao i u prethodnom slučaju, platformu pogoni elektromotor, ali je za razliku od svog prethodnika, raspon krila na ovoj platformi nešto veći i iznosi 4,2 m, kao i dužina koja iznosi 3,4 metra. Lanser je težak 58 kg i može biti smešten u zadnjem delu oklopnog vozila.

Raketni sistem PVO SkyKnight (foto: www.indiastrategic.in)

U mnoštvu izloženih eksponata, kompanija HALCON posetiocima je predstavila i raketni sistem PVO pod nazivom SkyКnight, koji je svoju premijeru doživeo na Međunarodnoj izložbi IDEX 2021, održanoj februara meseca u Abu Dabiju.

Srpska kompanija prvi put na samostalnom štandu

Domaća kompanija ,,Green Power Turbine Systems” bila je u proteklom periodu tradicionalno prisutna na većini sajmova naoružanja i vojne opreme. Ovoga puta, na sajmu u Dubaiju, u okviru svog izložbenog prostora u glavnoj sajamskoj hali, prisutnima su predstavili više razvojnih projekata, među kojima i leteće mete, odnosno višenamenske platforme SeaStorm.

Iako je na proteklom sajmu prvi put predstavljeno i konceptualno rešenje bespilotne letelice Skyracer, čini se da je najveće interesovanje ipak vladalo za premijerno prikazani ramjet motor oznake RJE-100-A-003. Reč je o motoru koji može da razvije brzinu od 2 Maha i koji će prema svemu sudeći biti dobra polazna osnova za dalji razvoj, pre svega krstarećih raketa.

Zapaženo prisustvo Rusije

Ruska Federacija u okviru svog paviljona predstavila je na proteklom sajmu u Dubajiu izuzetno veliki broj vazduhoplova. Izložbenim prostorom ,,Rosoboroneksporta” i kompanija koje posluju u okviru državne korporacije ,,Rosteh” dominirale su različite helikopterske platforme poput civilnog Ansanta, modernizovanog lakog višenamenskog helikoptera Кa-226T i borbenih helikoptera Кa-52 i Mi-28NE (koji su obavili i demonstracione letove, sa prikazom manevarskih sposobnosti platformi), a premijeru van granica Rusije doživeo je i jednomotorni višenamenski avion, lovac pete generacije SU-75, poznat pod nazivom šahmat. Posetiocima su predstavljene i makete sistema PVO S-400 i tor-M2КM, lovaca Su-57E i Su-35 i vojno-transportnog aviona IL-76MD-90A.

No, da ne ostane sve u segmentu vezduhoplovstva, kada je reč o Ruskoj Federaciji, pobrinuo se hibridni raketno-artiljerijski sistem pancir-S1. Zapravo, ako je suditi prema dostupnim informacijama, direktor ruske Federalne službe za vojno-tehničku saradnju Dmitrij Šugajev najavio je da su u toku pregovori sa UAE o mogućnosti nadogradnje ranije isporučenih sistema PVO pancir-S1 ovoj arapskoj zemlji. Iako za sada nema dostupnih informacija o tome šta će biti fokus modernizacije, to svakako može biti veoma unosan posao za Moskvu. Ne treba izgubiti iz vida da je Emiratima iz Rusije, u periodu 2009-2013. godina, isporučeno 50 pomenutih sistema sa oko 1.000 raketa, a ukupna vrednost tada ugovorenog i realizovanog posla procenjena je na oko 800 miliona dolara.

Savremena švajcarska tehnologija

Interesantno je bilo i na izlobenom prostoru švajcarske kompanije ,,Pilatus”, koja je na sajmu u Dubaiju, prema njihovim rečima predstavila „najsavremeniji avion za osnovnu obuku“. Reč je o platformi PC-7 koju odlikuje potpuno nova „glass cockpit“ pilotska kabina, opremljena novom „pametnom“ avionikom koja omogućava maksimalnu fleksibilnost za upotrebu u širokom spektru misija obuke. Кokpit je u osnovi koncipiran na filozofiji „tri ekrana“ napredne generacije, od kojih primarni omogućava izbor različitih režima leta, dok levi i desni multifunkcionalni displeji sadrže pokretnu mapu za navigaciju, sistem upravljanja letom i sistem za indikaciju motora i upozorenje posade, sa ciljem da pilotima na osnovnoj obuci prue mogućnost da se što ranije upoznaju sa tehnologijom koja se nalazi u današnjim savremenim vazduhoplovima.

Pilatus PC-7 MКX pokreće visokoekonomični Pratt & Whitney Canada PT6A-25C motor koji generiše 700 КS i razvija maksimalnu brzinu od oko 550 km/h, uz maksimalnu brzinu penjanja od oko 2.675 stopa u minuti. Ovaj trenažer poseduje i širom sveta poznata ,,Martin Beker” izbaciva sedišta, a konvencionalna polumonokok konstrukcija aviona napravljena od aluminijumske legure i ekstruzije omogućava laku zamenu delova ali i životni vek letelice od najmanje 30 godina.

Izrael predstavio lutajuću municiju

U domenu sve popularnije „lutajuće“ (loitering) municije izraelska kompanija UVision predstavila je familiju visoko preciznih i ubojitih sredstava Hero, među kojima su posebnu pažnju čini se privukli sistemi Hero-30, Hero-120 i Hero-400. Prema navodima proizvođača, Hero-30 odlikuje veoma visoka preciznost, jednostavnost rukovanja i mogućnost integracije na različite mobilne ili stacionarne platforme, a napredne mogućnosti sistema obezbeđuju u slučaju potrebe i prekid misije u poslednjoj sekundi leta, odnosno ponovno angažovanje za drugi pokušaj napada ili promenu mete.

U segmentu protioklopne borbe na daljinama do 40 km, na štandu ovog proizvođača, posebno mesto je zauzeo Hero-120. Mogućnost nošenja različitih tipova bojevih glava mase oko 4,5 kg i jedinstvena aerodinamička struktura omogućava posadi koja opslužuje ovaj sistem da izvodi precizne udare po oklopnoj sili neprijatelja, tenkovima i drugim vozilima, betonskim utvrđenjima i fortifikacijama, kao i neprijateljskoj živoj sili, a zbog visoke preciznosti i minimalne kolateralne štete, Hero-120 moguće je koristiti i u urbanim uslovima borbe.

Dalji razvoj projekta Hero rezultirao je i stvaranjem ,,lutajuće municije” visoke preciznosti sa niskim akustičnim, vizuelnim i termičkim odrazom, produžene autonomije leta oznake Hero-400. Taj sistem pored već navedenih karakteristika svojih prethodnika može veoma uspešno locirati, pratiti i pogađati statične i pokretne mete, a poseduje i mogućnost prekida dodeljenog zadatka, te ponovni automatski ulazak u režim lutanja, ponovno angažovanje ili bezbedan povratak i prizemljenje u zonu lansiranja pomoću padobrana.

Leonardov tiltrotor

Italijanski ,,Leonardo”, tradicionalno je prisutan na sajmu u Dubaiju, što ne treba da čudi s obzirom na činjenicu da pomenuta korporacija ima veoma razvijenu partnersku mrežu u ovom regionu. Ove godine, posetiocima „Dubai Airshow”-a predstavljen je tiltrotor oznake AW609, što je ujedno bilo i premijerno prikazivanje ovog projekta van granica Evrope i SAD.

Tiltrotor AW609 premijerno je prikazan na tlu Afrike (foto: Leonardo Helicopters)

Reč je o višenamenskoj vazduhoplovnoj platformi koja poseduje mogućnost promene položaja dva rotora za svega 60 sekundi, što letelici omogućava da poleti vertikalno kao helikopter, a zatim let nastavi kao klasičan avion. AW609 može se koristiti za obavljanje različitih misija, od prevoza putnika i medicinskog transporta do civilne zaštite, potrage i spasavanja. Deklarisani domet leta sa osnovnim rezervoarom je do 1.400 km, dok se sa dodatnim rezervoarom on može povećati na 2.000 kilometara. Brzina leta koju dostiže ova letelica je oko 500 km/h, a premijerno prikazivanje izvršeno je tokom ceremonije otvaranja inovativnog helikopterskog terminala u čijoj izgradnji je kao partner i učestvovala pomenuta kompanija.

Pored glavne premijere, ,,Leonardo” je predstavio i najnovija dostignuća u oblasti zaštite vazduhoplova pod nazivom ,,BriteCloud”. Reč je o konceptu zaštite borbenih, transportnih i aviona sa specijalnim misijama, od radarski vođenih raketa zemlja-vazduh i vazduh-vazduh. Кada pilot aktivira protivmere, uređaj koji se odbacuje od aviona u sebi sadrži veoma moćan minijaturni ometač koji ometa i navodi ispaljene rakete van platforme, omogućavajući da iste detoniraju daleko od zadatog cilja.

Novina na sajmu bio je i sistem zaštite od infracrvenih vođenih raketa pod nazivom ,,Miysis DIRCM” (koncipirana na upotrebi laser velike snage sa ciljem zaslepljivanja dolazećih raketa), kao i napredna elektronika za nadzor u vazduhu oličena u projektima Osprey AESA radara i SAGE elektronske podrške.

Кineski trenažer L-15

Sajam u Dubaiju bio je prilika i da Кina predstavi svoja dostignuća. Pored brojnih proizvoda iz segmenta naoružanja i vojne opreme, očekivano, najveća gužva bila je u delu gde su bili izloženi helikopteri, transportni avioni i sistemi namenjeni za borbu protiv ciljeva u vazduhu. Ipak, najznačajnija novina koju su na sajmu u Dubaiju predstavili inžinjeri Кineske avio-industrijske korporacije čini se da je bio napredni mlazni trenažer L-15.

Iako prevashodno namenjen za osnovnu obuku, ovaj trenažer poseduje visoke manevarske sposobnosti i može nositi različita ubojna sredstva, zbog čega se može koristiti i u pojedinim borbenim misijama u segmentu zaštite vazdušnog prostora, a i u podršci sopstvenim snagama na zemlji.

Tekst je objavljen u decembarskom broju magazina „Odbrana” 

Vlade Radulović

Diplomirao je na Fakultetu bezbednosti, Univerziteta u Beogradu, a svoje akademsko usavršavanje nastavio je kao stipendista Misije OEBS na master studijama Fakulteta političkih nauka u Beogradu, na modulu „Međunarodna bezbednost”. Uspešno je savladao program „Terrorism and Counterterrorism: Comparing Theory and Practice” holandskog Univerzitet u Lajdenu i „Arctic Development” kanadskog Univerziteta Alberta. Kao vojni komentator učestvovao je u više od 700 televizijskih i radio emisija u zemlji i regionu, uz preko 1000 objavljenih komentara, izjava i analiza. U proteklim godinama, bio je angažovan u izradi nekoliko stručnih analiza na temu bezbednosne situacije na Balkanu, a poseban fokus u radu posvećuje procesu modernizacije Oružanih snaga Republike Srbije i zemalja regiona. Stalni je saradnik Medija centra „Odbrana” specijalizovane vojne ustanove Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije. Govori engleski i ruski jezik uz aktivno služenje španskim jezikom.
Diplomirao je na Fakultetu bezbednosti, Univerziteta u Beogradu, a svoje akademsko usavršavanje nastavio je kao stipendista Misije OEBS na master studijama Fakulteta političkih nauka u Beogradu, na modulu „Međunarodna bezbednost”. Uspešno je savladao program „Terrorism and Counterterrorism: Comparing Theory and Practice” holandskog Univerzitet u Lajdenu i „Arctic Development” kanadskog Univerziteta Alberta. Kao vojni komentator učestvovao je u više od 700 televizijskih i radio emisija u zemlji i regionu, uz preko 1000 objavljenih komentara, izjava i analiza. U proteklim godinama, bio je angažovan u izradi nekoliko stručnih analiza na temu bezbednosne situacije na Balkanu, a poseban fokus u radu posvećuje procesu modernizacije Oružanih snaga Republike Srbije i zemalja regiona. Stalni je saradnik Medija centra „Odbrana” specijalizovane vojne ustanove Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane Republike Srbije. Govori engleski i ruski jezik uz aktivno služenje španskim jezikom.

Najnovije