DONIRAJ
ANALIZE
AKTIVNOSTI
MULTIMEDIJA
O NAMA
Interaktivna mapa
Mega Menu Link
Account options
My AccountMy OrdersSupport
Connect with us

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Amerike Azija, Australija i Okeanija Bliski istok i afrika Evropa Naoružanje i vojna oprema Articles in English

Aktivnosti

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Publikacije Projekti Vesti

Multimedija

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Reportaže Galerija Podkast (u izradi)

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.

O CeGIT Naš tim U medijima Statut Kontakt

Aktivnosti

Naša vizija je savremeno, stabilno, sigurno i bezbedno društvo.

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Multimedija

Video i foto materijal sa događaja koje pratimo.

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.
Idi nazad

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Vatreni štit 2022”

Završna faza združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem „Vatreni štit 2022” realizovana je u večernjim satima u subotu 9. aprila na vojnom poligonu „Pasuljanske livade”. Učešće u vežbi uzelo je više od 1.000 pripadnika Oružanih snaga Republike Srbije, koristeći preko 100 različitih savremenih borbenih sistema i opreme za dejstva u različitim uslovima. Pripadnici Ratnog vazuhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane (RV i PVO), Kopnene vojske (KoV), 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije činili su taktičku grupu koja izvodi složene odbrambene operacije u složenim vremenskim i terenskim uslovima, danju i noću, radi unapređenja osposobljenosti komandi i dela jedinica Vojske Srbije (VS).

Aktivna faza celokupne vežbe otpočela je 4. aprila pripremnim i vežbovnim aktivnostima u različitim uslovima. Prvi deo ove jednonedeljne vežbe završen je 7. aprila, kada je vežbovne jedinice obišao načelnik generalštaba general Milan Mojsilović, koji je prilikom posete imao prilike da se uveri u visok stepen taktičke i vatrene osposobljenosti pripadnika tokom uvežbavanja borbenih dejstava u noćnim uslovima.

Vrhunac aktivnosti na intervidovskom poligonu „Pasuljanske livade” bilo je sadejstvo taktičke grupe u noćnim uslovima 9. aprila, kom je, pored brojnih zvanica i predstavnika medija, prisustvovao i predsednik republike, načelnik generalštaba i ministri u Vladi Republike Srbije. Nakon predaje raporta predsedniku, završna združena aktivnost pripadnika VS otpočela je u 19:00 časova ispaljivanjem signalnog metka crvene boje. Uprkos planu aktivnosti, usled nepovoljnih vremenskih uslova na početku je izostavljen nalet aviona MiG-29, koji je zadužen za kontolu i zaštitu vazdušnog prostora, kao i lovačku zaštitu avijacijskih snaga. Takođe, izostavljen je i nalet daljinski pilotiranog vazduhoplova CH-92A, koji je pored izviđanja trebalo da prikaže i svoje borbene sposobnosti. Ipak, nakon uočavanja diverzantsko terorističke grupe komadant taktičke grupe odlučuje da angažuje pripadnike 63. padobranske brigade i 72. brigade za specijalne operacije u cilju blokade, rasecanja i neutralisanja neprijateljskih snaga, koje su bile u pozadini taktičke grupe. Brzo reagovanje pripadnika specijalnih snaga VS omogućeno je helikopterima H-145M i Mi-17v5.

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Vatreni štit 2022” (foto: Ministarstvo odbrane)

Neposredno nakon toga vod za podršku iz sastava pešadijske čete u ulozi četne vatrene grupe odlučuje da zaposedne rezervni vatreni položaj usled pretnje napada na istu. Sprovođenju izdatog naređenja četa pristupa prevozom pripadnika sa početnog na rezervni položaj novim terenskim vozilima MRAP M-20 (tri nova vozila) i jednim komandnim vozilom M-21. Uporedo sa premeštanjem voda snaga VS, planirano je i dejstvo po neprijateljskim snagama u vazduhu lakim prenosnim raketnim sistemima PVO i artiljerijsko-raketnim sistemima PASARS, čije je dejstvo usled složenih meteo uslova izostalo.

Usložnjavanjem situacije na bojištu aktivirane su i snage za prikupljanje obaveštajnih podataka izviđanjem sa zemlje tehničkim sredstvima – komandnim izviđačkim vozilom BOV KiV i multisenzorskom inteligentnom platformom MIP-11, ali i iz vazduha, za koji je taktička grupa koristila bespilotnu letelicu „vrabac”. Pokrete neprijateljskih snaga uočava i borbeno osiguranje jačine oklopno-izviđačke čete sa 10 oklopno-izviđačkih automobila BRDM-2MS, koje zatim zaposeda zadati rejon i počinje osmatranje bojišta, pripremljena za dejstva po neprijateljskim snagama, koja ostvaruje već u narednim momentima vežbe mitraljezima KPVT kalibra 14,5 mm. Ipak, prema zadatom scenariju vežbe, neprijatelj uzvraća vatru po borbenom osiguranju, te se javlja potreba za aktiviranjem protivoklopnog odeljenja „kornet”, kako bi se neutralisala pomenuta vatrena tačka. Interesantno je naglasiti da je ovo bila prva prilika da se javnost upozna sa ovim protivoklopnim sistemom i njegovim dejstvima u noćnim uslovima od kada je uveden u sastav jedinica VS krajem prošle godine.

Sa druge strane, za zaustavljanje i neutralisanje neprijateljske pešadije angažovane su bile tri posluge daljinski kontrolisanih besposadnih platformi „miloš V1” i „miloš V2”, koje su dejstvovale mitraljezima 7,62 mm i 12,7 mm, a pomoć je pružao i protivoklopni bacač M79 Osa. Pored neutralisanja zadatih ciljeva na zemlji, neprijateljske značajne tačke neutralisane su i pomoću dejstva snajperskih parova, koji su zauzeli položaje za gađanje u rasporedu četa prve linije.

U cilju konsolidacije odbrane prvu liniju, nakon neutralisanja neprijateljskih položaja, zaposedaju oklopno-mehanizovane jedinice u čijem su sastavu tri tenka T-72MS, M-84AS1 i M-84AS2 kao i BVP M-80AB1, a neposredno zatim u borbena dejstva se uključuju i borbena oklopna vozila točkaši „lazar 3” (među kojma se našao i prototip verzije „lazar 3A1”). Neprijatelj je uzvratio udarac artiljerijskom paljbom po prednjem kraju odbrane, kao i napadom niskoletećih vazduhoplova, na osnovu kojih se aktivirala i baterija za protivvazduhoplovna dejstva PASARS. Ona je svojim topovima Bofors L/70 kalibra 40 mm neutralisala prvu grupu niskoletećih neprijateljskih helikoptera u rejonu Gornji Bigar. Ipak, pojavom i druge grupe neprijateljskih vazdušnih snaga angažovana je i baterija „pancir S1E”, koja je prvo izvršila raspodelu ciljeva, a zatim i dejstvovala po njima.

Kako je zamišljeni neprijatelj ipak ubrzano napredovao, bilo je neophodno usporiti njegovo kretanje, te je komandant taktičke grupe naredio dejstvo baterije samohodnih top-haubica 155 mm NORA B52 M15 po neprijateljskim snagama u nastupanju, sa udaljenosti od 12 km. Sprečavanju daljeg prodora neprijatelja pomogla je i brigadna raketna grupa samohodnih višecevnih lansera M-77 „oganj” i M-63/94 „plamen S” kalibra 128 mm, uz kasnije priključivanje i modernizovanih samohodnih haubica 2S1 „gvozdika” kalibra 122 mm. Pomenute haubice dejstvovale su sa vatrenog položaja u rejonu Venac vatrom u MRSI režimu (ispaljivanje većeg broja granata koje istovremeno pogađaju jedinstveni cilj) na daljini od 10,5 km. Po neprijateljskim položajima dejstovalo je i protivoklopno lansirno oruđe POLO M-83 vođenim raketama 2F „maljutka”, koje su ipak pokazale određene nedostatke. 

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem „Vatreni štit 2022” (foto: Ministarstvo odbrane)

Pregrupisavanje postojećih i dovođenje svežih snaga neprijatelja sprečeno je dejstvom bataljonske vatrene grupe sa minobacačima kalibra 120 mm i neposrednom vatrenom podrškom iz borbenih helikoptera Mi-35M (topom GŠ-23L kalibra 23 mm i nevođenim raketnim zrnima S-8 kalibra 80 mm), kao i H-145M, koji su dejstvovali po zadatim ciljevima pomenutim nevođenim raketnim zrnima i mitraljezom 12,7 mm. Po zamišljenom scenariju vežbe, neprijatelj je izbio na prednju granicu pojasa glavne zaprečne vatre, zbog čega je i naređeno dejstvovanje po neprijateljskim ciljevima iz svih raspoloživih sredstava. Artiljerijsku grupu ponovo su činile ranije pomenute samohodne haubice 122 mm „gvozdika”, samohodne top-haubice 155 mm NORA B52, kao i višecevni lanseri raketa „plamen S” i „oganj”.

Radi odbrane u borbu se uvode i nove, rezervne snage u vidu tenkovske čete ojačane mehanizovnim vodom i streljačkim vodom na vozilima „hamer”. Ipak, neprijatelj uočava pokrete domaćih snaga, te artiljerijskom vatrom teži da uspori uvođenje rezerve. U razmeni vatre tom prilikom je, kako je scenario same vežbe i predvideo, u rejonu Plato povređen pripadnik VS, koji je brzom reakcijom medicinske službe izvučen sa bojišta, ali i prevezen do heliodroma, sa kog je helikopterom Mi-17v5 prevezen na dalje medicinsko zbrinjavanje. Izvlačenje ranjenika bila je ujedno i poslednja aktivnost na združenoj taktičkoj vežbi sa bojevim gađanjem „Vatreni štit 2022”, a ispaljivanjem signalnog metka zelene boje vežba je i zvanično završena.

Čini se da je prva združena vežbovna aktivnost VS ovog tipa u 2022. godini sa sobom donela nekoliko novina, a prva među njima je uspešno realizovanje bojevih gađanja u noćnim uslovima, koje je bilo otvoreno za javnost. Druga, možda i važnija novina bilo je predstavljanje novih sredstava, poput protivoklopnog sistema „kornet”. Uz to, ne treba izostaviti ni ponovno predstavljanje sredstava iz razvoja domaće industrije, poput projekta modernizacije tenka M-84AS1 i AS2 i BVP M-80AB1, bespilotne letelice „vrabac” ili MRAP 6x6 vozila M-20.

Galerija fotografija

Jelena Anđelković

Apsolventkinja osnovnih akademskih studija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, studije politikologije. Oblasti interesovanja odnose se na specijalne jedinice policije i borbu protiv terorizma. Od 2020. godine angažovana je kao istraživačica Centra za geostrateška istraživanja i terorizam, a od 2022. godine koordinira realizacijom projektnih aktivnosti Centra.
Apsolventkinja osnovnih akademskih studija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, studije politikologije. Oblasti interesovanja odnose se na specijalne jedinice policije i borbu protiv terorizma. Od 2020. godine angažovana je kao istraživačica Centra za geostrateška istraživanja i terorizam, a od 2022. godine koordinira realizacijom projektnih aktivnosti Centra.

Najnovije