DONIRAJ
ANALIZE
AKTIVNOSTI
MULTIMEDIJA
O NAMA
Interaktivna mapa
Mega Menu Link
Account options
My AccountMy OrdersSupport
Connect with us

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Amerike Azija, Australija i Okeanija Bliski istok i afrika Evropa Naoružanje i vojna oprema Articles in English

Aktivnosti

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Publikacije Projekti Vesti

Multimedija

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Reportaže Galerija Podkast (u izradi)

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.

O CeGIT Naš tim U medijima Statut Kontakt

Aktivnosti

Naša vizija je savremeno, stabilno, sigurno i bezbedno društvo.

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Multimedija

Video i foto materijal sa događaja koje pratimo.

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.
Idi nazad

Združena taktička vežba sa bojevim gađanjem "Vihor 2024"

Krajem prošle nedelje uz učešće više od 2.000 pripadnika Kopnene vojske, Ratnog vazduhoplovstva i protivvazduhoplovne odbrane i specijalnih jedinica Vojske Srbije i angažovanje preko 350 sredstava ratne tehnike, na privremenom poligonu Pešter realizovan je završni segment združene taktičke vežbe sa bojevim gađanjem "Vihor 2024". Jedna od najvećih i u pogledu angažovanih snaga i elemenata jedna od najkompleksnijih vojnih vežbi koju su naše oružane snage realizovale u ovom veku, otpočela je 8. aprila na vojnim poligonima, strelištima, unutrašnjim plovnim putevima i u vazdušnom prostoru Republike Srbije. Prema planiranom scenariju, vežbovne aktivnosti organizovane su sa ciljem daljeg unapređenja obučenosti i osposobljenosti komandi i jedinica Vojske Srbije za rešavanje taktičkih i vatrenih zadataka tokom pripreme i izvođenja borbene operacije trajale su do 21. aprila. Dva dana pre okončanja vežbe na privremenom poligonu Pešter organizovan je i Dan visokih zvanica, kome su pored najviših predstavnika državnog i vojnog rukovodstva Republike Srbije prisustvovali i zvaničnici iz Republike Srpske, predsednik Skupštine Crne Gore, komandant misije KFOR, turski general Ozkan Ulutaš, kao i brojni izaslanici odbrane.

Iako je tokom dve nedelje koliko je vežba "Vihor 2024" trajala angažovano oko 8.000 pripadnika Vojske Srbije i korišćeno blizu 2000 borbenih sredstava, uključujući i ona najsloženija koja su ranije viđana na prikazima, vežbama i taktičko-tehničkim zborovima, po prvi put je zabeležena i upotreba sredstava koja su nedavno uvedena u naoružanje, odnosno sredstava koja se još uvek nalaze u razvoju. Uz to, ovogodišnju vežbu karakterisala je i upotreba velikog broja optoelektronskih uređaja, multisenzorskih platformi, radarskih i drugih sistema za prikupljanje obaveštajnih podataka, ali i izviđačkih, odnosno izviđačko-borbenih daljinski pilotiranih vazduhoplova domaće i strane proizvodnje.

Završni segment vežbe "Vihor 2024" realizovan je na privremenom poligonu Pešter (Photo credit: www.cegit.org)

Upravo angažovanjem ovih platformi, različitih tipova multikoptera, daljinski pilotiranog vazduhoplova CH-95, kao i oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2MS i izviđačkih sistema koji su integrisani na vozilima HMMWV i Zastava NTV otpočela je prva aktivnost, odnosno izviđanje borbenog rasporeda neprijatelja. Zatim je usledilo dejstvo protivvazduhoplovne odbrane po neprijateljskim ciljevima u vazduhu, a okosnicu ovog dela činili su sistemi Pancir (artiljerijsko-raketni vod), baterija sistema PASARS, kao i vod naoružan lakim prenosnim raketnim sistemom PVO Strela-2M. U ovom segmentu zabeležen je još jedan novitet, meta Gannet kompanije PR-DC, po kojoj je kratkim rafalom topa 30 mm dejstvovala posluga artiljerijsko-raketnog sistema Pancir. U nastavku, jedna raketa sistema PASARS i dve rakete sistema Strela-2M uspešno su pogodile (proletele izuzetno blizu, što se tretira kao uspešan pogodak) svetleću padobransku minu, a iako očekivano nije uzeo aktivno učešće u vežbi, po prvi put je na privremenom poligonu Pešter bio prikazan i kineski PVO sistem FK-3. Njegove najznačajnije komponente, osmatrački i nišanski radar, komandna stanica, dva samohodna lansirna oruđa i pokretna stanica za napajanje, nalazile su se na posebnom raketnom položaju.

Zatim je usledilo uništavanje manje grupe neprijateljskih snaga i borbenog osiguranja, sadejstvom dva noviteta, odnosno daljinski pilotiranog vazduhoplova Vrabac u varijanti "Vrabac bombarder" i daljinski pilotiranog vazduhoplova za jednokratnu upotrebu tzv. drona-kamikaze Osica sa bojevom glavom kalibra 90 mm. Uz to, delovi neprijateljskog borbenog osiguranja uništeni su dejstvom robotizovanih platformi Mali Miloš, daljinski upravljanim borbenim stanicama kalibra 12,7 mm koje su se nalazile na vozilima HMMWV i Zastava NTV, teškim mitraljezima KPVT 14,5 mm sa oklopno-izviđačkih vozila BRDM-2MS i dejstvom snajperskih timova. U ovom segmentu zabeleženo je i dejstvo protivoklopnim raketnim sistemima Korner, koji su bili smešteni na vozila HMMWV. Njima je dejstvovano po neprijateljskoj diverzantskoj grupi koja je otkrivena u naseljenom mestu, a ni ovaj deo prikaza nije prošao bez premijere. Naime, na zadate ciljeve dejstvo je izvršeno kvadkopterom tj. dronom-kamikazom "Komarac" sa bojevom glavom kalibra 64 mm, kao i naoružanom verzijom daljinski pilotiranog vazduhoplova IKA porodice. U pitanju je projekat IKA-20M, odnosno IKA-Bombarder ranije pomenute kompanije PR-DC, čiji operator je zabeležio uspešno dejstvo sa 12 minobacačkih mina kalibra 60 mm koje su pogodile u centar označene mete.

Pored navedenog, za neutralisanje neprijateljskih snaga korišćena je i samohodna haubica Perun kalibra 155 mm, artiljerijsko oruđe koje se trenutno nalazi u razvoju, kao i višecevni lanser raketa Oganj modularni iz kog je lansirana vođena raketa Alas. Neutralisanje snaga neprijatelja koji je zaposeo više ključnih objekata bio je zadatak poveren timovima specijalnih jedinica čije desantiranje je izvršeno uz pomoć dva srednja transportna višenamenska helikoptera Mi-17V-5. Borbeno osiguranje desanta vršila su dva desantno-jurišna helikoptera Mi-35M, a simulaciju obezbeđenja prevlasti u vazdušnom prostoru i neutralisanje neprijateljskih vazduhoplova izvršili su piloti višenamenskih borbenih aviona MiG-29SM. Nakon njih, posade jurišnih aviona Orao izvršile su pružanje neposredne vazduhoplovne vatrene podrške snagama na zemlji, dejstvujući po zadatim ciljevima nevođenim raketama vazduh-zemlja M-15 Munja u kalibru 128 mm. Scenario vežbe predvideo je i segment borbenog traganja i spasavanja oborenog pilota, pa je na ovaj zadatak upućen tim specijalaca koji je za tu namenu koristio srednji transportni helikopter Mi-8T. Njegovu neposrednu zaštitu i borbeno obezbeženje iz vazduha vršila je posada dva laka višenamenska helikoptera H-145M.

Naoružana verzija lakog višenamenskog helikoptera H-145M (Photo credit: www.cegit.org)

Nakon što je uspešno okončano spasavanje pilota oborenog aviona, pristupilo se vatrenoj pripremi napada. Stvaranje uslova za uvođenje prvog borbenog ešalona u borbu izvršeno dejstvom artiljerijske, raketne i bataljonske vatrene grupe po snagama neprijatelja. U ovom segmentu dejstvo je izvršeno vučnim haubicama NORA M84 kalibra 152 mm i samohodnim top-haubicama NORA-B52 M15 kalibra 155mm, modernizovanim samohodnim haubicama Gvozdika M-21, višecevnim lanserima raketa Oganj digitalizovani u kalibru 128 mm, minobacačima M-75 kalibra 120 mm, ali i raketama kalibra 122 mm iz samohodnog višecevnog lansera raketa Tamnava čije se uvođenje u operativnu upotrebu tek očekuje.

Po završetku vatrene pripreme napada, u borbu su uvedeni ranije pomenuti desantno-jurišni helikopteri Mi-35M, srednji transportni višenamenski helikopteri Mi-15V-5 i laki višenamenski naoružani helikopteri H-145M. Sve posade dejstvo po ciljevima neprijatelja, njegovom komandnom mestu bataljona, bataljonskoj vatrenoj grupi, pešadiji i prvom borbenom ešalonu izvršile su nevođenim raketnim zrnima S-8KOM kalibra 80 mm, dok je u slučaju helikoptera Mi-35M zabeleženo i dejstvo radio-komandnim protivoklopnim raketama Ataka. Kao i tokom ranijih vežbi i prikaza, dejstvo po borbenim vozilima neprijatelja žično vođenim protivoklopnim raketama Maljutka izvršile su posade četiri naoružana helikoptera GAMA.

U sledećem segmentu, ponovo je zabeleženo dejstvo posada artiljerijsko-raketnog sistema Pancir, koji su ovoga puta svojim topovima dejstvovali po ciljevima na zemlji, kao i upotreba tzv. dronova-kamikaza Komarac koji su izvršili dejstvo po isturenom položaju dela snaga neprijatelja. Potom je usledilo dejstvo posada dva tenkovska voda tenkova T-72B1MS, dok su sa borbenih vozila pešadije M-80A lansirane žično vođene protivoklopne rakete Maljutka. Usledilo je zatim i uvođenje u borbu i drugog borbenog ešalona, a vatrenu podršku za ovaj segment pružila je baražna vatra iz samohodnoh višelevnih lansera raketa Oganj modularni i Oganj digitalizovani. Na glavnom pravcu napada nastupila su tri tenkovska voda tenkova T-72B1MS i M-84 i vod borbenih vozila pešadije M-80, dok je na pomoćnom pravcu nastupila pešadijska četa sa oklopnim borbenim vozilima točkašima Lazar 3, MRAP vozilima M-20 i tenkovskim vodom tenkova T-72B1MS.

Učešće u vežbi uzele su posade tenkova M-84, modernizovanih verzija M-84AS2, kao i tenkova T-72B1MS (Photo credit: www.cegit.org)

Snage prvog i drugog ešalona napredovale su ka faznim linijama 1 i 2, a nakon izbijanja snaga drugog borbenog ešalona na faznu liniju 2, nastupile su snage rezerve sa modernizovanim tenkovima M-84AS2 i oklopnim transporterima BOV OT M-21. Time je prvi put na jednoj vežbi prikazan veći broj serijski modernizovanih domaćih tenkova (nešto ranije i veći broj serijski modernizovanih borbenih vozila pešadije M-80AB2) ali i veći broj pomenutih oklopnih transportera. Zadatak sprečavanja dovođenja svežih snaga neprijatelja pripao je specijalnim snagama koje su transportovane u vorbenim oklopnim vozilima Miloš M-16. Sve vreme, protivvazduhoplovnu zaštitu snaga u napredovanju pružala je posada samohodne raketne baterije sistema PVO Kub, koja je pratila jedinice u napadu, a činila su je tri samohodna lansirna oruđa i radarska stanica za osmatranje i navođenje. Prikaz na Pešteru završen je preletom, gotovo u brišućem letu, transportnog aviona An-26 kojim je prema scenariju vežbe izvršeno snabdevanje naoružanjem i ostalim neophodnim sredstvima sopstvenih snaga na zemlji u cilju nastavka napadne operacije.

Pored svega navedenog, neophodno je pomenuti da je tokom realizacije vežbe "Vihor 2024" premijerno zabeležena i upotreba sistema za otkrivanje i ometanje daljinski pilotiranih vazduhoplova "Repelent", zatim domaćeg radio-ometača dronova, kao i domaće anti-dron puške koja je prvi put predstavljena javnosti na prošlogodišnjem sajmu naoružanja i vojne opreme "Partner 2023" u Beogradu.

Najnovije