DONIRAJ
ANALIZE
AKTIVNOSTI
MULTIMEDIJA
O NAMA
Interaktivna mapa
Mega Menu Link
Account options
My AccountMy OrdersSupport
Connect with us

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Amerike Azija, Australija i Okeanija Bliski istok i afrika Evropa Naoružanje i vojna oprema Articles in English

Aktivnosti

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Publikacije Projekti Vesti

Multimedija

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Reportaže Galerija Podkast (u izradi)

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.

O CeGIT Naš tim U medijima Statut Kontakt

Aktivnosti

Naša vizija je savremeno, stabilno, sigurno i bezbedno društvo.

Analize

Naš istraživački tim kroz objavljene analize pruža objektivne informacije u cilju boljeg razumevanja globalne, regionalne i nacionalne bezbednosti.

Multimedija

Video i foto materijal sa događaja koje pratimo.

O nama

Tim istraživača i saradnika okupljenih u organizaciji fokus svojih aktivnosti usmerava na istraživanje, praćenje i analizu različitih aspekata bezbednosti sa kojima se suočava savremeno društvo.
Idi nazad

Srpski SAJ i američke Foke – Zajedno u borbi protiv terorizma

Saradnja Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ) MUP Republike Srbije sa kolegama iz specijalnih snaga drugih država, proteklih godina česta je tema domaćih medija. Preko tradicionalno dobrih i razvijenih odnosa sa specijalnim formacijama zemalja regiona, poput Jedinice za specijalnu podršku SIPA ili mađarskog TEK, pa sve do saradnje sa kolegama iz ostatka sveta (kao što je slučaj sa beloruskim ALMAZ ili grčkim EKAM) SAJ je ostvarivao različite oblike razmene znanja i iskustava. Tome u prilog govori i činjenica da je samo u periodu 2011–2012. godina elitna srpska policijska formacija učestvovala u čak 90 aktivnosti sa kolegama iz inostranstva, od kojih je 46 realizovano van Srbije, pri čemu se ta brojka s godinama i povećavala. Ipak, čini se da je najmanje medijske pažnje posvećeno saradnji sa pripadnicima specijalnih jedinica oružanih snaga drugih zemalja.

Na tragu saradnje sa najelitnijim formacijama u svetu, posebno se izdvaja ona sa američkim Fokama. Prva vežba SAJ i pripadnika Evropske komande američke vojske za specijalne operacije (SOCEUR) realizovana je od 23. novembra do 13. decembra 2017. godine. Tada su u toku četrnaestodnevne obuke specijalci uvežbavali scenarije bliske borbe, ali i prošli dril sa oružjem. Tom prilikom se u ime ambasade Sjedinjenih Američkih Država (SAD) obratio i potpukovnik Kori Šej, tadašnji šef kancelarije za vojnu saradnju pri američkoj ambasadi (a danas izaslanik odbrane SAD u Srbiji), koji je prvi put javno govorio o impresioniranosti američkih marinaca profesionalizmom i opremljenošću pripadnika SAJ.

Na visok stepen obučenosti i opremljenosti o kojoj su, u nekoliko navrata govorili i američki marinci, ukazao je u svom nedavnom intervjuu i komandant jedinice, pukovnik policije Spasoje Vulević. Iz izjava komandanta Vulevića može se zaključiti da američke Foke imaju veliki pijetet prema srpskim specijalcima, čemu u prilog govore i redovne vežbovne aktivnosti, koje se realizuju združenim snagama.

Jedna od demonstracija iz scenarija bliske borbe (foto: Staff Sgt. Larraine Whetstone/24th Press Camp HQ)

U okviru višegodišnje saradnje koju imaju SAJ i Foke, do sada je realizovano sedam „džej setova”, koji podrazumevaju višenedeljne treninge i teorijske obuke. Ovakav vid razmene znanja od izuzetnog je značaja, posebno, ukoliko u obzir uzmemo 140 godina duge diplomatske odnose SAD i Republike Srbije. Sa jedne, vojno-policijske strane posmatrano, ovakvi vidovi unapređivanja sposobnosti i obučenosti sa jednom od najrenomiranijih svetskih jedinica, pripadnicima SAJ omogućava upoznavanje, između ostalog, i sa taktičkim rešenjima brojnih bezbednosno rizičnih situacija, poput amoka ili talačkih situacija.

Uz to, simulacije realnih dešavanja dodatno unapređuju spremnost za rešavanje i drugih složenih zadataka, koje se mogu naći pred pripadnicima Specijalne antiterorističke jedinice. Pored praktičnih primena znanja, tu je i niz teorijskih obuka, koje pripadnici prolaze tokom (u proseku) jednomesečnih vežbi. Sa druge, diplomatske strane, jačanjem vojno-policijske saradnje dodatno se razvijaju i unapređuju diplomatski odnosi između dve države koji, kako je već ranije pomenuto, traju više od jednog veka.

Upravo zahvaljujući dobroj diplomatskoj, vojno-vojnoj i vojno-policijskoj saradnji, srpski SAJ i američke Foke su u nekoliko navrata realizovale i zajedničke vežbe sa pripadnicima Odreda vojne policije specijalne namene „Kobre”, kao i bataljonom za specijalne operacije „Sokolovi”. Elitne jedinice su marta 2018. godine svoje sposobnosti, nakon višenedeljnog uvežbavanja predstavile tadašnjem ministru unutrašnjih poslova i ministru odbrane, kao i tadašnjem američkom ambasadoru, Kajlu Skatu. To je bila već peta u nizu vežbovna aktivnost na temu borbe protiv terorizma i ekstremizma, koji su realizovali pripadnici MUP, Vojske Srbije i SOCEUR. Nedelju dana kasnije, vežbu su samostalno realizovale i mornaričke Foke i SAJ, što je ujedno bila i njihova treća samostalna združena aktivnost.

Američki senator Džon Mekejn, američki ambasador Kajl Skat, ministar spoljnih poslova Nebojša Stefanović i komandant SAJ Spasoje Vulević tokom zajdeničke vežbe u sedištu SAJ u Beogradu aprila 2017. godine (foto: U.S. Army Photo/Sgt. Nelson Robles, Special Operations Command Europe Public Affairs)

Želju za nastavkom saradnje pokazale su obe strane, te se njenoj realizaciji pristupilo već u martu mesecu naredne, 2019. godine. SAJ i američki marinci realizovali su združenu vežbu sa odredom vojne policije specijalne namene „Kobre”, takođe u okviru redovnih godišnjih aktivnosti u cilju prevencije i sprečavanja terorističkih akata. Kao što je već poznato, iako u Republici Srbiji nije uspešno realizovan teoristički napad preko 20 godina, prevencija u vidu redovnih vežbi i obuka specijalnih policijskih i vojnih formacija od velikog je značaja, posebno ukoliko se u obzir uzme velika teroristička aktivnost na području Zapadnog Balkana.

Sa druge strane, ovakvim vežbovnim aktivnostima šalje se poruka kako potencijalnim izvršiocima (čime se teži odvraćanju od izvršenja terorističkog akta), tako i građanima kojima se poručuje da se o njihovoj bezbednosti brine na najvišem nivou. Ipak, ovaj, sada već tradicionalni odnos bio je na posebnom testu u periodu trajanja globalne pandemije koronavirusa. Zbog novonastale situacije, značajno se smanjio broj realizovanih vežbi, ne samo u pogledu bilateralne saradnje SAJ i mornaričkih Foki, već i na nivou čitave planete.

No, iako je koronavirus uzimao maha u Evropi, u Republici Srbiji je u februaru 2020. godine uspešno realizovana vežba prethodno pomenute četiri elitne policijske i vojne formacije. Završna vežbovna aktivnost realizovana je u bazi SAJ u Batajnici, na kojoj su pored simulacije bliske borbe sa teroristima i opreme visokog kvaliteta, specijalci prikazali i zavidan nivo obučenosti za reagovanje u kriznim situacijama, poput terorističkog napada. Završnoj aktivnosti jednomesečne vežbe pristustvovali su, pored ranije pomenutih ministara i vojnog vrha Republike Srbije i predstavnici američke ambasade, predvođeni tadašnjim zamenikom ambasadora, Gabrijelom Eskobarom.

Upravo je ovom prilikom tadašnji ministar MUP, gospodin Nebojša Stefanović, ukazao na potrebu za visokim stepenom interoperabilnosti pripadnika jedinica, kao i na moguću saradnju u realnim situacijama u budućnosti, posebno kroz niz međunarodnih aktivnosti, poput vežbi i multinacionalnih operacija. Ni američka strana nije ostala bez reči pohvale za srpske specijalce, te je Eskobar zahvalio na gostoprimstvu i kvalitetnoj razmeni znanja i iskustava, ali i ukazao na važnost saradnje u borbi protiv terorizma, u kojoj su SAD i Srbija na istoj strani.

Zajednička vežba pripadnika SAJ, Kobri, Sokolova i mornaričkih Foka (video: Youtube/Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije)

Međutim, iako je u ovakvim oblicima bilateralne saradnje u prvom planu unapređenje interoperabilnosti pripadnika specijalnih snaga, ne može se zaobići ni diplomatski deo, koji upravo možemo smatrati osnovnom vojno-policijske saradnje SAJ i mornaričkih Foka. Stoga je od velikog značaja za pripadnike pomenutih specijalnih formacija održanje dobrih diplomatskih veza SAD i Republike Srbije, čijim bi dodatnim unapređenjem i učvršćivanjem bilo omogućeno i produbljivanje saradnje na svim nivoima.

Uzevši u obzir sve prethodno navedeno, jasno je zašto je pukovnik Vulević rekao da nam mornaričke Foke zavide. Ako se posmatra broj stanovnika, aktuelna bezbednosna i politička situacija u zemlji i u regionu, sasvim je jasno zašto najelitnija formacija američkih oružanih snaga pokazuje interesovanje za saradnju sa elitnom srpskom policijskom formacijom. Pažnju im je posebno privukla balistička oprema sa visokim stepenom zaštite, automatsko oružje domaće proizvodnje, kao i zimska kamuflaža, sa kojom nemaju priliku često da se susretnu, ali i tehnika „fast rope” koju srpski specijalci izvode u zimskim uslovima, a koja se retko može videti u realnim situacijama.

Na kraju, među brojnim drugim elementima koji čine ovu saradnju unikatnom i dugotrajnom, posebno se ističu zajednički treninzi i obuke koje se ne organizuju samo u Srbiji, već i širom sveta. Bilateralna saradnja sa SAD je važna, ne samo jer daje na značaju SAJ u boljem rangiranju specijalnih jedinica u regionu, već i pomaže da se ova jedinica specijalne namene približiti građanima Republike Srbije. Ipak, važno je naglasiti da Oružane snage SAD, pored saradnje sa policijskim jedinicama, jačaju i svoju saradnju sa pripadicima Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, što se posebno videlo ove godine kroz realizaciju vežbe „Nebeski most 21”, na vojnom poligonu „Međa”, kod Niša, kao i prošlonedeljnoj združenoj obuci jedinica za specijalne operacije na poligonu „Peskovi”, kod Požarevca. Kao zaključak svega, jasno je zašto su SAD jedan od najvažnijih partera na polju jačanja celokupnog sektora bezbednosti Republike Srbije.

Jelena Anđelković

Apsolventkinja osnovnih akademskih studija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, studije politikologije. Oblasti interesovanja odnose se na specijalne jedinice policije i borbu protiv terorizma. Od 2020. godine angažovana je kao istraživačica Centra za geostrateška istraživanja i terorizam, a od 2022. godine koordinira realizacijom projektnih aktivnosti Centra.
Apsolventkinja osnovnih akademskih studija Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Beogradu, studije politikologije. Oblasti interesovanja odnose se na specijalne jedinice policije i borbu protiv terorizma. Od 2020. godine angažovana je kao istraživačica Centra za geostrateška istraživanja i terorizam, a od 2022. godine koordinira realizacijom projektnih aktivnosti Centra.

Najnovije