Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Oružane snage Čilea u borbi protiv koronavirusa

Nakon potvrde prisustva koronavirusa u Čileu, jedan od prvih koraka čileanske vojske bio je pružanje pomoći regionalnoj bolnici u Talci, odnosno njeno snadbevanje opremom i postavljanje šatora koji će poslužiti kao sobe za izolaciju. Ubrzo nakon toga, u luci grada Antofakasta realizovana je smulacija postupanja u slučaju sumnje na prisustvo koronavirusa među posadom na trgovačkim brodovima iz inostranstva. Scenario vežbe u kojoj se zaraženi pacijent iz Azije prebacuje u regionalnu bolnicu, pored vojske podrazumevao je i uključivanje pripadnika vatrogasne službe, Kancelarije za vanredne situacije Ministarstva unutrašnjih poslova Čilea i Pomorske uprave.

U narednim danima, zbog nepovoljnog razvoja situacije, vlada Čilea usvojila je paket mera koji je podrazumevao da se Oružane snage direktno uključe u borbu protiv širenja virusa. U skladu sa tim, Vojska Cilea na raspolaganje je stavila poljsku bolnicu, šest medicinskih službi iz sistema vojnog zdravstva i brod-bolnicu “Sargento Aldea” čileanske mornarice (što je ispraćeno manjim skandalom zbog otkrića prisustva slabije koncentracije azbesta u konstrukciji broda). Paralelno sa tim, vojska je saopštila da prekida sa procesom selekcije regruta za vojnu službu ali i pozvala sve one koji su do 19. marta dobili pozive, da se odazovu i prijave na služenje vojnog roka.

Foto: Ministarstvo odbrane Čilea

Dekretom broj 104. čleanska vlada proglasila je stanje izuzeća ustava usled katastrofe, a dokument su potpisali predsednik Čilea Sebastián Piñera, ministar odbrane Alberto Espina i ministar unutrašnjih poslova Gonzalo Blumel. U pomenutom dokumentu navedeno je 16 armijskih generala čileanske vojske koji u period od 90 dana preuzimaju nadležnost odbrane u 16 čileanskih regiona, tako da je svakom od njih u nadležnost dodeljen po jedan region. Međutim, ubrzo je došlo do manje promene, jer je brigadnog generala Patricia Mericq Guilu zaduženog za region Araukania, usled pozitivne potvrde na zaraženost koronavirusom, zamenio general u istom činu Luis Sepulveda Diaz. Ovaj slučaj nije izazvao veće probleme jer je reč o komandnom mestu koje se nalazi u zabačenoj planinskoj obasti, te sem neposredno angažovanog osoblja, nije bilo drugih kontakata.

To, nažalost, nije bio jedini slučaj pojavljivanja koronavirusa u Oružanim snagama. Krajem marta, 16 pripadnika 17og planinskog odreda “Los Angeles” smešteno je u karantin jer je otkriveno da je jedan od pripadnika imao privatan kontakt sa civilnim licem kod koga je kasnije utvrđeno prisustvo virusa. Kako bi se ovakvi slučajevi sprečili u budućnosti, dodatno su izdata stroga naređenja i striktni protokoli o postupanju pripadnika čileanske vojske.

U međuvremenu, pristupilo se mobilizaciji trupa, a prvi kontigenti obezbeđeni su iz redova 7. pešadijskog bataljona iz Antofagaste i ojačang puka iz Kalame (koji se nalaze u sastavu Prve divizije), uz asistenciju Ratnog vazduhoplovstva. Tako je čileanska vojska angažovana na transportu i obezbeđivanju medicinskog materijala, opreme, medicinskog osobja ali i na podizanju prihvatnih kapaciteta za lečenje obolelih. U prvom trenutku bilo je angažovano 20.422 pripadnika Oružanih snaga i to 15.107 iz redova Kopnene vojske, 4.471 iz redova mornarice i 844 iz redova Ratnog vazduhoplovstva, ali je ovaj broj ubrzo narastao na 30.599 pripadnika vojske. Time je saopšteno da je na zadacima kontrole, zaštite i nadzora granica, kao i kontrole i zaštite bolnica, domova zdravalja, aerodroma, luka, elektrana, sistema za preradu vode, supermarketa i drugih javnih ustanova angažovana 71. jedinica Vojske Čilea.

Foto: Ministarstvo odbrane Čilea

Među pomenutim jedinicama, izdvajaju se pripadnici 1. logističkog puka, koji su izvršili transport 344 kontejnera opreme iz Mejiđonsa u Antofagastu, kako bi omogućili uspostavljanje poljske bolnice sa 310 ležajeva, kao i pripadnici 2. logističkog puka, koji su otpočeli proces montiranja elemenata poljske bolnice u gradskoj bolnici San Jose. Njen osnovni kapacitet će biti 20 kreveta i omogućiće smanjenje pritiska na glavnu bolnicu i medicinske radnike koji rade u četiri smene. Paralelno sa ovim aktivnostima, pripadnici ostalih jedinica angažovani su različitim zadacima od obezbeđivanja kritične infrastrukture do sanacije, dezinfekcije i dezinsekcije drugih bolničkih objekata, kako bi i oni bili na raspolaganju za prihvat i lečenje zaraženih.

Komanda za vojno zdravstvo uputila zahtev da vojno-industrijski kompleks odustane od ustaljenih aktivnosti na proizvodnji proizvoda i usluga u oblasti odbrane i otpočne sa procesom proizvodnje 70% alkohola i drugih sredstava za dezinfekciju. Kompanije iz pomenutog sektora, brodogradnja, obrazovne ustanove vojske i nacionalna kompanija za vazduhoplovstvo rade na izradi prototipa mehaničkog ventilatora za zaražene pacijente. Proces je ušao u završnu fazu testiranja, pa se uskoro očekuje i pokretanje serijske proizvodnje

Ratno vazduhoplovstvo je sa druge strane, prvobitno preuzelo zadatak bezbednog povratka Čileanskih državljana koji se nalaze van matične države. U tu svrhu, tokom samo 5 dana obavljeno je 55 letova i prevezeno oko 11000 građana. Drugi segment podrazumevao je transport medicinske i zaštitne opreme kao i drugih paketa pomoći stanovništvu i gradovima unutar države.

Ipak, poseban zadatak pripao je 10. vazduhoplovnoj grupi iz 2. vazduhoplovne brigade, koja je modifikovala unutrašnjost svog transportnog aviona C-130 “Herkules” za prevoz do 5 pacijenata koji se nalaze u kritičnom stanju. Izvršena je izolazija i zaštita prostora posade aviona, a osim pilota i tehničara, na letovima su angažovani lekari i anesteziolozi, medicinske sestre i ostalo medicinsko osoblje koje je neophodno da bi se transport obolelih sproveo što uspešnije.

Foto: Ministarstvo odbrane Čilea

Inače 10. vazduhopovna grupa iza sebe ima veliko iskustvo kada su u pitanju zadaci evakuacije i spasavanja kao što su zemljotresi i katastrofe koje su ovu zemlju zadesile 2010, 2015. i 2016. godine. Prvi let sa ciljem transporta dva teško zaražena pacijenta desio se 27. marta ove godine, kada je pomenuta grupa uspešno izvršila let na relaciji baza Pudahuel(Santiago) – Hanga Roa(Uskršnja ostrva) – Pudahuel(Santiago). Još jedan avion (Gulfstrean IV) obavio je let do Uskršnjih ostrva kako bi tamošnje stanvništvo snadbeo medicinskom i zaštitnom opremom, kao i testovima na koronavirus.

Vlade Radulović

vlade.radulovic@cegit.org

Diplomirao je na Fakultetu bezbednosti, Univerziteta u Beogradu. U proteklim godinama, učestvovao je u izradi nekoliko stručnih analiza na temu bezbednosne situacije na Balkanu, uz više desetina objavljenih autorskih tekstova na temu aktuelnih geopolitičkih odnosa u svetu, radikalnih islamističkih pokreta i terorizma. Poseban fokus u radu posvećuje procesu modernizacije Oružanih snaga Republike Srbije i zemalja regiona. Kao vojnopolitički komentator učestvovao je u više od 350 televizijskih i radio emisija u zemlji i regionu, uz preko 500 objavljenih komentara, izjava i analiza u domaćim i inostranim štampanim medijima i portalima. Saradnik je Medija centra “Odbrana”. Govori engleski i ruski jezik uz aktivno služenje španskim jezikom.