Alienum phaedrum torquatos nec eu, vis detraxit periculis ex, nihil expetendis in mei. Mei an pericula euripidis, hinc partem.
 

Ruska „Zastava“ ponovo oborena iznad Ukrajine

Proces normalizacije stanja na istoku Ukrajine između regularnih snaga bezbednosti te zemlje i proruskih pobunjenika, otpočeo je zasedanjem Kontakt grupe u Minsku septembra meseca 2014. godine. Od tada do danas, Kontakt grupa je usvojila tri dokumenta koja predviđaju korake ka okončanju sukoba između zaraćenih strana. No, uprkos, tome borbena dejstva, svakodnevna razmena vatre i kršenja primirja još uvek traju. Ova tema detaljnije je obrađena u tekstu „Sporazum iz Minska (ni)je mrtvo slovo na papiru“, a nedavno obaranje savremene ruske bespilotne letelice tipa „Zastava“, ponovo je aktuelizovao učešće Oružanih snaga Ruske Federacije u ukrajinskom sukobu.

Aktuelni događaj desio se 5. aprila ove godine u rejonu grada Svetlodarska (Donjecki region), kada su pripadnici Oružanih snaga Ukrajine oborili pomenuti ruski bespilotni vazduhoplov evidencijskog broja 405. Reč je o letelici manjeg gabarita, koju su ruski vazduhoplovni inženjeri razvili u proizvodnim pogonima „Uralskog zavoda građanske avijacije“ (UZGA) iz Jekaterinburga, a na osnovu licence izraelske platforme „Bird Eye 400“, izraelske vazduhoplovne industrije (Israel Aerospace Industries).

Bespilotna letelica „Zastava“ evidencijskog broja 405 oborena 5. aprila 2020. godine

Bespilotna letelica „Zastava“ evidencijskog broja 405 oborena 5. aprila 2020. godine

Bespilotna letelica „Zastava“ evidencijskog broja 405 oborena 5. aprila 2020. godine

Uz manje modifikacije koje su uslovljene ranije postavljenim tehničko-taktičkim zahtevima ruske vojske, osnovni zadatak „Zastave“ je izviđanje i osmatranje terena, otkrivanje i mapiranje mesta pada drugih bespilotnih letelica ili vazduhoplova, kao i potencijalno lasersko obeležavanje ciljeva neprijatelja i korekcija artiljerijske vatre. Za sada nije zabeležena upotreba pomenutih bespilotnih letelica iz Rusije u drugim armijama sveta, što dodatno potvrđuje tezu direktnog učešća ruske strane u ukrajinskom sukobu. U prilog tome govore i pločice proizvođača sa serijskim brojevima koje su pronađene na oborenom vazduhoplovu.

Pripadnici Centralnog vojnog okruga Ruske Federacije tokom jedne od vežbi na vojnom poligonu Čebarkul, sprovode poslednje pripreme pred lansiranje bespilotne letelice „Zastava“, foto:ria.ru

Na vojnom poligonu Alabino 28. juna 2013. godine, general Novikov izveštava delegaciju Ministarstva odbrane na čelu sa ministrom Šojguom o karakteristikama bespilotne letelice „Zastava“, foto:topwar.ru

Prema dostupnim informacijama, aprilski incident u kome je oborena ruska bespilotna letelica, treći je slučaj obaranja ruskog vazduhoplova tipa „Zastava“ od strane Oružanih snage Ukrajine. Od početka sukoba u toj zemlji, oboreno je više desetina besposadnih platformi, pa je nedavni događaj prilika da se napravi kraći osvrt na neke ranije slučajeve.

Prvi zabeleženi slučaj desio se 24. jula 2014. godine, kada su ukrajinski graničari ovu platformu oborili u Harkovskoj oblasti, na oko 2 kilometra od državne granice sa Ruskom Federacijom.

Bespilotna letelica „Zastava“ oborena 24. jula 2014. godine, foto: Pogranična sužba Ukrajine

Drugi potvrđeni slučaj obaranja desio se 22. jula 2015. godine u rejonu Luganska. Prema zvaničnom saopštenju ukrajinske strane, bespilotna letelica „Zastava“ evidencijskog broja 355 vršila je izviđanje i prikupljala informacije o položajima ukrajinske vojske u Luganskoj oblasti na oko 1,5 kilometara zapadno od granice sa Rusijom i oko 25 kilometara severno od linije razdvajanja sa takozvanom Luganskom Narodnom Republikom.

Bespilotna letelica „Zastava“ evidencijskog broja 355 oborena 22. jula 2015. godine, foto: informnapalm.org

Osim navedene „Zastave“, pripadnici Oružanih snaga Ukrajine u proteklom periodu obarili su još jedan tip bespilotne letelice, koja je (nakon kupovine i potpisanog ugovora sa IAI) po izraelskoj licenci sklapana u pomenutom Uralskom zavodu. Reč je o ruskoj platformi „Forpost“, odnosno poznatom izraelskom besposadnom vazduhoplovu „Searcher Mk II“, a prema dostupnim informacijama u periodu 2014 – 2020 oboreno je 5 takvih letelica, sa sledećim evidencijskim brojevima:

„Forpost“ Evidencijski broj 905

Ostatak oborene bespilotne letelice „Forpost“ evidencijskog broja 905, foto:twitter/askai707 

Ostatak oborene bespilotne letelice „Forpost“ evidencijskog broja 905, foto:tyzhden.ua

Bespilotna letelica „Forpost“ evidencijskog broja 905 na opitima u vazduhoplovnoj bazi „Kubinka“, foto:newsru.co.il

Bespilotna letelica „Forpost“ evidencijskog broja 905 na opitima u vazduhoplovnoj bazi „Kubinka“, foto:newsru.co.il

Na prve dve fotografije prikazani su ostaci bespilotne letelice „Forpost“ No. 905, oborene 2014. godine u rejonu mesta Novokaterinivka (Новокатеринівка), nakon velike bitke za Ilovajisk (Іловайськ) u Donjeckom regionu.

Druge dve fotografije potvrđuju da je nešto ranije, isti tip letelice sa identičnim serijskim brojem primećen je na ispitivanjima uspešnosti eksploatacije pri izuzetno niskim temperaturama u poznatoj ruskoj vazduhoplovnoj bazi „Kubinka“ nedaleko od Moskve.

„Forpost“ Evidencijski broj 915

Ostatak oborene bespilotne letelice „Forpost“ evidencijskog broja 915, foto:twitter/askai707

Ostatak oborene bespilotne letelice „Forpost“ evidencijskog broja 915, foto:twitter/askai707

Prema dostupnim informacijama i fotografijama koje je objavio Nacionalni informativni portal, bespilotna letelica „Forpost“ evidencijskog broja 915 oborena je polovinom oktobra meseca 2016. godine, ali za sada nema preciznih detalja niti koordinata mesta pada vazduhopova.

„Forpost“ Evidencijski broj 916

Ostatak oborene bespilotne letelice „Forpost“ evidencijskog broja 916, foto:twitter/askai707

Ostatak oborene bespilotne letelice „Forpost“ evidencijskog broja 916 oborene u oktobru 2016, foto:twitter/askai707

U istom vremenskom periodu kao u prethodnom slučaju, tokom sprovođenja antiterorističke operacije Oružanih snaga Ukrajine, oborena je i bespilotna letelica sa serijskim brojem 916 ali takođe nema preciznih detalja o mestu pada vazduhopova.

„Forpost“ Evidencijski broj 920

Ostatak oborene bespilotne letelice „Forpost“ evidencijskog broja 920, foto:twitter/askai707

Ostatak oborene bespilotne letelice „Forpost“ evidencijskog broja 920, foto:twitter/askai707

Ostatak oborene bespilotne letelice „Forpost“ evidencijskog broja 920, foto:twitter/askai707

Ova bespilotna letelica oborena je avgusta meseca 2014. godine, nedaleko od granice sa Ruskom Federacijom, u rejonu sela Novopertivske (Новопетрівське), Donjecki region.

„Forpost“ Evidencijski broj 923

Ostatak oborene bespilotne letelice „Forpost“ evidencijskog broja 923, foto: lugansk-news.com

Ostatak oborene bespilotne letelice „Forpost“ evidencijskog broja 923, foto: lugansk-news.com

Bespilotna letelica „Forpost“ evidencijskog broja 923 u proizvodnoj hali Uralskog zavoda za civilnu avijaciju 2013. godine, izvor:lugansk-news, foto:Denis Fedutinov

Bespilotna letelica „Forpost“ evidencijskog broja 923 u proizvodnoj hali Uralskog zavoda za civilnu avijaciju 2013. godine, izvor:lugansk-news, foto:Denis Fedutinov

Bespilotna letelica serijskog broja 923 oborena je u noći između 19. i 20. maja 2015. godine u rejonu Avdivke (Авдіївка), nakon intenzivnog izviđanja ukrajinskih položaja na liniji Piski (Піски) – Vodjane (Водяне) – Krasnogorovka. Obaranje ove letelice izvršeno je od strane Obavestajne grupe za specijalne operacije i bataljona Dnjepar-1 iznad mesta Piski.

Video materijal ukrajinske službe bezbednosti, kojim potvrđuju obaranje bespilotne letelice evidencijskog broja 923:

Inače, Rusija ugovorom iz 2010. godine od Izraela kupila 10 bespilotnih letelica tipa „Searcher II“ uz transfer znanja i tehnologija kako bi ruska strana razvila svoju platformu „Forpost“ po izraelskoj licenci i sa izraelskim komponentama. Po svemu sudeći, to je bio nastavak saradnje iz 2009. godine, ali je nakon aneksije Krima i događaja 2014. godine, izraelska vlada opozvala je sve dozvole za dalju isporuku ovih letelica i pratećih komponenti.

Za kraj, treba napomenuti i da su osim uspešnog obaranja dva tipa bespilotnih letelica koje su navedene u tekstu, ukrajinski vojnici tokom trajanja sukoba na istoku zemlje, neutralisali i bespilotne letelice ruske proizvodnje tipa „Orlan-10“, „Zala kao i veći broj manji taktičkih letelica koje se koriste za izviđanje i navođenje artiljerijske vatre. Među njima su i platforme „Tachyon“, „Granat-1“, „Granat-2“, „Granat-4“ i „Eleron-3SV“.

Na osnovu iznetog, nedvosmisleno se može utvrditi direktno učešće Oružanih snaga Ruske Federacije u sukobima na istoku Ukrajini, a dodatna potvrda se može naći i u slučaju pomenutog „Orlan-10“. Naime, do sada je oboreno najmanje 11 bespilotnih letelica ovog tipa (potvrđeni evidencijski brojevi 10212, 10215, 10237, 10264, 10332, 11057), a najinteresantnija među njima bila je letelica evidencijskog broja 10332.

Bespilotna letelica “Orlan-10” oborena 6. novembra 2016. godine u mestu Melekine, foto:dpsu.gov.ua

Ona je oborena oko 17:00 časova, 6. novembra 2016. godine u mestu Melekine (Мелекіне) na obali Azovskog mora. Prilikom analize podataka sa interne memorije i ostalih elektronskih komponenti koje se nalaze unutar platforme, ukrajinska strana došla došla je do podataka da je u periodu od 20.8.2016. do 6.11.2016. godine oboreni „Orlan-10“ izvršio najmanje 4 izviđačke misije u širem rejonu Marijupolja, prikupivši time više od 500 fotografija o položajima ukrajinske vojske.

Daljom obradom utvrđeno je da koordinate poletanja vazduhoplova ukazuju na teritoriju Ruske Federacije, odnosno na poziciju 17 kilometara zapadno od mesta Jejisk (Ейск) u Rostovskoj oblasti.

Dobijeni podaci pokazuju sledeće:

         

Izviđanje 20. avgusta 2016. godine vršeno je u širem rejonu mesta Marijupolj i Pokrovske (Покровське). Dužina rute leta bila je 211 kilometara, ukupno vreme leta 3 sata i 15 minuta (vreme poletanja 08:15, vreme sletanja 11:30) i visina leta 1500 metara nadmorske visine.          

Izviđanje 3. oktobra 2016. godine izvršeno je u rejonu mesta Primorske (Приморське), Pionerske (Піонерське), Sopine (Сопине), Berdjanske (Бердянське), Lebedinske (Лебединське), Talakivka (Талаківка), Sartana (Сартана) i Kalinivka (Калинівка). Dužina rute leta bila je 225 kilometara, ukupno vreme leta 5 sati i 40 minuta (vreme poletanja 08:50, vreme sletanja 14:30), dok je visina leta varirala od 320 do 1500 metara nadmorske visine.

 

         

Izviđanje 10. oktobra 2016. godine izvršeno je u rejonu mesta Širokine (Широкине), Lebedinske (Лебединське), Sahanka (Саханка), Kalinivka (Калинівка), Berdjanske (Бердянське), Sopine (Сопине), Primorske (Приморське), Vinogradne (Виноградне). Dužina rute leta bila je 196 kilometara, ukupno vreme leta 4 sata i 30 minuta (vreme poletanja 10:30, vreme sletanja 15:00), dok je visina leta varirala iznosila oko 800 metara nadmorske visine.

Ovde su posebno značajni podaci od 10. oktobra, zbog činjenice da je u navedenom periodu došlo do dejstva po ukrajinskim položajima na pravcu Talakivka – Vodjane – Širokine iz pravca teritorije koja je pod kontrolom pro-ruskih pobunjenika na pravcu Sahanka – Pikuzi (Комінтернове) – Zajčenko (Заїченко). Tom prilikom ispaljeno je više od 215 mina i granata različitog kalibra.

Sve navedeno potvrđuje tezu zvaničnog Kijeva da Ruska Federacija direktno učestvuje u oružanom sukobu na istoku zemlje. To učešće ne bazira se samo na osnovu podrške proruskim pobunjenicima slanjem naoružanja i vojne opreme, već i direktnim akcijama preduzetim sa ruske teritorije.

Vlade Radulović

vlade.radulovic@cegit.org

Diplomirao je na Fakultetu bezbednosti, Univerziteta u Beogradu. U proteklim godinama, učestvovao je u izradi nekoliko stručnih analiza na temu bezbednosne situacije na Balkanu, uz više desetina objavljenih autorskih tekstova na temu aktuelnih geopolitičkih odnosa u svetu, radikalnih islamističkih pokreta i terorizma. Poseban fokus u radu posvećuje procesu modernizacije Oružanih snaga Republike Srbije i zemalja regiona. Kao vojnopolitički komentator učestvovao je u više od 350 televizijskih i radio emisija u zemlji i regionu, uz preko 500 objavljenih komentara, izjava i analiza u domaćim i inostranim štampanim medijima i portalima. Saradnik je Medija centra “Odbrana”. Govori engleski i ruski jezik uz aktivno služenje španskim jezikom.